fbpx

A Tesco első alkalommal tette közzé Sokszínűségi Riportját. „A Tescónál mindenkit szívesen látunk” jelentés bemutatja, hogyan lesz a vállalat még inkább családbarát, mit tesz a társaság azért, hogy növelje a női vezetők, illetve a vezetőségben nem reprezentált csoportok tagjainak számát és hogyan tudja még jobban támogatni a megváltozott munkaképességű kollégákat. A riport emellett bemutatja a munkatársi közösség életkor szerinti eloszlását, az egyenlő bérezésen alapuló bérpolitikát, illetve tartalmazza a férfi és női munkatársak összbértömegének összehasonlítását is, ami lehetővé teszi a vállalat fejlődésének folyamatos nyomon követését.

A Tesco Magyarország egyik legnagyobb munkaadója. 11 000 munkatársának háttere, gondolkodása és céljai sokfélék és szerteágazóak. Ez a sokszínűség nagymértékben segíti a céget abban, hogy nyitott és folyamatosan megújuló vállalatként egyre többet nyújtson munkatársainak és vásárlóinak. A befogadó vállalati kultúra a márka szerves része. A Tesco egyik fontos alapértéke, hogy úgy bánnak másokkal, ahogyan szeretnék, hogy velük bánjanak. Ez teszi lehetővé a munkatársak számára, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki a vásárlókkal, hogy innovatív, új ötleteket valósítsanak meg, és aktívan hozzájáruljanak a közös eredményekhez. A „Mindenkit szívesen látunk” mondat azt jelenti, hogy olyannak fogadják el az embereket, amilyenek, a legnagyobb tiszteletben tartva egymás különbözőségeit és különböző igényeit, illetve egyedi értékeit.

A jelentés főbb pontjai:

  • A 11 000 munkatárs 67%-a nő, 33%-a férfi, 18,1%-uk él valamilyen fogyatékossággal vagy hosszú távú egészségi problémával, míg 51%-uk gondoskodik valakiről.
  • A Tescónál 18 és 77 év között minden korosztály képviselteti magát.
  • A női munkatársak alkotják a munkaerő 67%-át, valamint az áruházvezetők 47%-át, illetve a felsővezetők és igazgatók 44%-át is ők képviselik.
  • A Tesco az egyenlő bérezés alapelvét követő munkáltató. Minden pozíciónak meghatározott bére vagy az irodai munkavállalók esetében bérsávja van, a bér és a bérsáv pedig független attól, hogy férfi vagy nő tölti be az adott munkakört.
  • A cég első alkalommal és önkéntesen hozta nyilvánosságra a férfi és női munkavállalóinak összkeresete közti különbséget. Az összkereset-összehasonlítás azt mutatja meg, hogy az összes nő átlagbére mennyiben tér el az összes férfi átlagbérétől. A különbség mérése lehetővé teszi, hogy beazonosítsák és megértsék a nők szakmai fejlődésének akadályait, lépéseket tegyenek azok elhárítása érdekében, és idővel bemutassák az ezen a téren elért eredményeket.
  • Júliustól a vállalat új családbarát intézkedéseket vezetett be, melyek az eddigieknél még rugalmasabb munkavégzést kínálnak a családtagjaikról gondoskodó munkatársaknak.
  • A fiatalok bevonzása érdekében különféle programokat kínálnak foglalkoztatásuk ösztönzésére, köztük a Fiatal vezetők programot és a Központi irodai friss diplomás programot.
  • Részmunkaidős munkalehetőségeket is kínálnak: jelenleg a kiskereskedelemben dolgozó munkaerő 20%-a részmunkaidős, közülük sokan szülési szabadságról visszatérő édesanyák.

A Tescónál mindenkit szívesen látunk – Tesco Sokszínűségi riport letölthető innen.