Az Effekteam Egyesület 2021-ben is meghirdette az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díját, amelynek célja, hogy a vállalatok példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjainak bemutatásával, és a lehető legszélesebb körű publikálásával hozzájáruljon a nagyvállalati, a kkv- és a startupszektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez, továbbá a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálásához, személyes szerepvállalásuk növeléséhez.

Az Effekt 2030 díjra Magyarországon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok pályázhatnak. Nevezni az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (Sustainable Development Goals, SDG-k) összhangban kialakított általános kategóriákban, illetve a járványhelyzetre tekintettel 2020-ban bevezetett speciális, COVID-19 megoldások a közösségért kategóriákban lehet.

Általános kategóriák

A díj általános kategóriáin belül az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban kialakított szempontrendszer alapján történik a pályázatok elbírálása.

 • Esélyteremtő üzlet: Ebbe a kategóriába olyan pályázatokat várunk, melyek az SDG-k 1, 2, 3, vagy 6-os célok bármelyikének megfelelően hozzájárulnak a társadalmi jóllét megteremtéséhez az igazságosság elvének érvényesülésével, segítik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést és a mindenki számára elérhető minőségi táplálkozást.
 • Jövő gazdasága: Ebbe a kategóriába olyan pályázatokat várunk, melyek az SDG-k 8, 9, 11, vagy 12-es célok bármelyikének megfelelően támogatják a hatékony foglalkoztatást valamint a fenntartható gazdaságot, a fenntartható termelést és fogyasztást, ösztönzik az innovációt és segítik a gazdasági fejlődést előmozdító infrastruktúra megteremtését.
 • Zöld egyensúly: Ebbe a kategóriába olyan pályázatokat várunk, melyek az SDG-k 7, 13, 14, vagy 15-ös célok bármelyikének megfelelően hozzáférést biztosítanak a fenntartható és modern energiához, továbbá hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, valamint a szárazföldi és vízi ökoszisztémák védelméhez.
 • Mindenki társadalma: Ebbe a kategóriába olyan pályázatokat várunk, melyek az SDG-k 4, 5, 10, vagy 16-os célok bármelyikének megfelelően megvalósítják a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, az élethosszig tartó tanulást, segítik az egyenlőtlenségek csökkentését valamint a társadalmi esélyegyenlőség megteremtését.

Speciális, COVID-19 megoldások a közösségért kategóriák

A vállalatok a járvány kirobbanása óta komoly erőfeszítéseket tesznek a vírus negatív hatásainak enyhítése érdekében, ezért az Effekteam Egyesület immár második éve díjazza azokat az intézkedéseket és kreatív megoldásokat, melyeket a cégek a munkavállalók, a vevők/ügyfelek és a beszállítók biztonsága, a helyi közösségek és általában véve a társadalom jobbléte, az üzletmenet folytonosságának fenntartása céljából alkalmaznak.

 • Példamutató munkáltató: Ez a kategória azon vállalati intézkedéseket ismeri el, melyeket a cégek a munkatársak jobbléte érdekében a pandémiára adott válaszként hoztak meg.
 • Felelős partner: Ez a kategória azon vállalati intézkedéseket ismeri el, melyeket a cégek a vásárlók/ügyfelek vagy beszállítók és egyéb partnerek jobbléte érdekében a pandémiára adott válaszként hoztak meg.
 • Kiemelkedő támogató: Ez a kategória azon vállalati intézkedéseket ismeri el, melyeket a cégek a helyi közösségek vagy a társadalom és egyes csoportjainak jobbléte érdekében a pandémiára adott válaszként hoztak meg.
 • Értékes termék/szolgáltatás: Ez a kategória azon vállalati termékeket vagy szolgáltatásokat ismeri el, melyeket a cégek a koronavírus járvány hatásainak enyhítésére fejlesztettek ki.

Az idei Effekt 2030 díj nevezési időszaka 2021. augusztus 2-án zárult. Ezt követő megkezdődött a beérkezett pályázatok elbírálása, melyet ötfős szakmai zsűri végez. Az értékelés során a szakemberek – az Effekteam szlogenjével összhangban – a közösség, hatás, jövő dimenziói mentén vizsgálják a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit és innovatív szemléletét.

A szakmai zsűri tagjai

 • Matolay Réka PhD, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem
 • Nagy Bálint lapigazgató, Pénzcentrum.hu, Agrárszektor, HelloVidék
 • Pogány Éda regionális üzleti fenntarthatósági vezető, Syngenta
 • Schubauer Krisztina elnökségi tag, Effekteam és CSR szakértő, Future Mind
 • Szabó Gyula kuratóriumi elnök, Ökoszolgálat Alapítvány

Szakmai értékelés, közönségszavazás és díjazás

A zsűri szeptember 10-ig hozta meg döntését a nyertesekről, illetve a kategóriánként shortlistre kerülő pályázatokról. Ez utóbbiakra szeptember 15–24. között a nagyközönség is leadhatta szavazatait és kiválaszthatta az idei Közönségdíjas programot. A szavazás eredménye a lentebbi linkre kattintva megtekinthető:

<<KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS>>

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására 2021. október 1-jén került sor az Effekteam Egyesület által szervezett online szakmai konferecia keretében.

A 2021-es év eredményei

2021-ben általános kategóriában az UniCredit Bank Hungary Zrt., a dm Kft., a Budapest Bank Zrt. és a Vodafone Magyarország Alapítvány  projektjei érdemelték ki az Effekt 2030 díjat. A COVID-19 megoldások kategória alkategóriáiban az OTP Bank Nyrt. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. vehették át a díjat. A zsűri ez alkalommal két különdíjast hirdetett: a Tungsram Operations Kft. projektje Innovációs különdíjban, az IKEA Lakberendezési Kft. projektje pedig Hero különdíjban részesült. A közönség szavazatai alapján a Közönségdíjat az Allianz Hungária Zrt. kapta. A projektek részletes leírása elérhető esettanulmány-gyűjteményünkben.

A korábbi évek eredményei

2020-as év díjazottjai az Effekt 2030 díj általános kategóriáiban a Vodafone Magyarország Alapítvány, a dm Kft. és a Coca-Cola Magyarország, a COVID-19 megoldások kategória alkategóriáiban pedig a Telenor Hungary és a Coca-Cola Magyarország. Különdíjban részesült a K&H Bank és Biztosító és a MOL, míg a közönségszavazáson a legtöbb szavazatot a Provident kapta, így 2020-ban ő nyerte el a Közönségdíjat. További részletek ezen a linken olvashatók.

2019-ben a Coca-Cola Magyarország, az Invitech ICT Services Kft., az E.ON Hungária Zrt. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. vehette át az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díját. A nagyközönség a legtöbb szavazattal a Tesco-Global Áruházak Zrt. programját jutalmazta, így a Közönségdíjat is ők nyerték el. Az Effekt 2030 Különdíjasa az OTP Bank lett. További részletek ezen a linken olvashatók.

A programokról készült részletes esettanulmányok itt érhetők el: Esettanulmány-gyűjtemény