A 2019-es pályázatok shortlistje kialakult, végül 12 programot tartott a zsűri érdemesnek arra, hogy a legjobbak közé kerüljön. Szeptember 26. 12:00-ig a nagyközönség is szavazhat arról, hogy az október 3-ai Közösség. Hatás. Jövő. című konferencián kinek adjuk át a Közönségdíjat. 

A programok leírása és szavazás ezen az oldalon:
https://effekteam.hu/effekt-2030-kozonsegszavazas/

A shortlistre került vállalatok és projektjeik listája megtalálható ezen az oldalon:
https://effekteam.hu/12-vallalat-kerult-az-effekt-2030-shortlistjere-a-nagykozonseg-is-leadhatja-szavazatat-a-kozossegi-befektetesek-dijara/

Az „Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja” átadásának célja, hogy a vállalatok és innovatív kezdeményezéseik példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjainak bemutatásával, elismerésével és a lehető legszélesebb körű publikálásával hozzájáruljunk az üzleti és startup szektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez, továbbá a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálásához, személyes szerepvállalásuk növeléséhez.

A beérkezett pályázatokat négy, a Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals – SDG) alapján kialakított kategóriában díjazzuk az Effekteam október 3-ai konferenciáján.

Kategóriák:

  • Esélyteremtő üzlet: olyan programok, amelyek hozzájárulnak a társadalmi jóllét megteremtéséhez az igazságosság elvének érvényesülésével, különös tekintettel az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésre és a mindenki számára elérhető minőségi táplálkozásra.
  • Jövő gazdasága: azok a kezdeményezések, amelyek segítik a fenntartható gazdaságot, termelést és fogyasztást, ösztönzik az innovációt és támogatják a gazdasági fejlődést előmozdító infrastruktúra megteremtését.
  • Zöld egyensúly: azok a pályázatok, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, valamint a szárazföldi és vízi ökoszisztémák védelméhez.
  • Mindenki társadalma: a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, az élethosszig tartó tanulást és a társadalmi esélyegyenlőség megteremtését célzó kezdeményezések.

Ugyanezen kategóriákban – a nagyvállalatoktól elkülönítve – indulhattak a kis- és középvállalkozások, illetve a startup-cégek, ezzel is ösztönözzük őket arra, hogy egy nívós szakmai fórumon mérettessék meg környezeti és társadalmi befektetési programjaikat. A shortlistre került pályázatokra a Közönségdíj keretében a széles publikum is leadhatja majd a szavazatát szeptemberben.

A pályázatok értékelése során szervezetünk új szlogenjét tükröző szempontok jelennek meg, azaz a közösség, a hatás és a jövő dimenziói mentén vizsgáljuk a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit és innovatív szemléletét.

A zsűri tagjai és a velük készült interjúink:

  • Matolay Réka, PhD, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem – interjú: itt.
  • Nagy Bálint, lapigazgató, Pénzcentrum.hu, Agrárszektor, HelloVidék – interjú: itt.
  • Pogány Éda Glória, üzleti fenntarthatósági vezető, Syngenta, Kelet-Európa – interjú: itt.
  • Szabó Gyula, kuratóriumi elnök, Ökoszolgálat Magyarország – interjú: itt.
  • Veiszer Alinda, televíziós és rádiós szerkesztő-műsorvezető, újságíró – interjú: itt.