Az Effekteam Egyesület 2022-ben is meghirdette az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díját, melynek célja, hogy elismerje és a lehető legszélesebb körben megismertesse a hazai vállalatok példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait, elősegítve a nagyvállalati, a kkv- és a startupszektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítését és a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálását, személyes szerepvállalásuk növelését.

Az Effekt 2030 díjra Magyarországon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok pályázhattak. Nevezni az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (Sustainable Development Goals, SDG-k) összhangban kialakított általános kategóriákban, illetve az idei évben bevezetett speciális, az orosz-ukrán háború károsultjainak és menekültjeinek jobblétét, magyarországi munkavállalását és beilleszkedését elősegítő kategóriákban lehetett.

Általános kategóriák

Az Effekt 2030 díj általános kategóriáin belül az ENSZ SDG-k (Sustainable Development Goals – fenntartható fejlődési célok) alapján kialakított keretrendszer szempontjai szerint történik a pályázatok elbírálása.

 • Esélyteremtő üzlet: Ebben a kategóriában azon pályázatok mérettetnek meg, amelyek az 1., 2., 3. vagy 6. SDG-k bármelyikének megfelelően pl. hozzájárulnak a társadalmi jóllét megteremtéséhez az igazságosság elvének érvényesülésével, segítik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést és a mindenki számára elérhető minőségi táplálkozást.
 • Jövő gazdasága: Ebben a kategóriában azon pályázatok versenyeznek, amelyek a 8., 9., 11. vagy 12. SDG-k bármelyikének megfelelően pl. támogatják a hatékony foglalkoztatást, valamint a fenntartható gazdaságot, a fenntartható termelést és fogyasztást, ösztönzik az innovációt és segítik a gazdasági fejlődést előmozdító infrastruktúra megteremtését.
 • Zöld egyensúly: Ebben a kategóriában azon pályázatok indulnak, amelyek a 7., 13., 14. vagy 15. SDG-k bármelyikének megfelelően pl. hozzáférést biztosítanak a fenntartható és modern energiához, továbbá hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, valamint a szárazföldi és vízi ökoszisztémák védelméhez.
 • Mindenki társadalma: Ebben a kategóriában azon pályázatok szerepelnek, melyek a 4., 5., 10. vagy 16. SDG-k bármelyikének megfelelően pl. megvalósítják a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, az élethosszig tartó tanulást, segítik az egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a társadalmi esélyegyenlőség megteremtését.

Speciális, az orosz-ukrán háborús helyzettel összefüggő kategóriák

A vállalatok az orosz-ukrán háború kirobbanása óta komoly erőfeszítéseket tesznek a fegyveres konfliktus által érintett emberek megsegítéséért. Önálló kezdeményezések útján, partnereikkel együttműködésben és különféle segélyszervezetekhez társulva igyekeznek támogatni a harcok elől menekülőket, illetve megpróbálják megkönnyíteni az otthon maradók életét. Az Effekteam Egyesület éppen ezért úgy döntött, hogy az idei évben külön kategóriákban díjazza azokat a vállalati intézkedéseket és kreatív megoldásokat, melyek a háború károsultjainak és menekültjeinek jobblétét, illetve magyarországi munkavállalását és beilleszkedését segítik elő. A speciális kategóriákban benyújtott pályázatok regisztrációs díjából befolyó teljes összeget a Kárpátok Alapítvány Gyorssegély Alapjának ajánlja fel az Effekteam, hogy ezzel is hozzájáruljon a háború okozta krízis és menekültválság kezelésére irányuló kezdeményezések finanszírozásához.

 • Példamutató munkáltató: Ez a kategória azon vállalati intézkedéseket ismeri el, melyeket a cégek a háború elől menekülők magyarországi munkavállalása és beilleszkedése érdekében valósítottak, illetve valósítanak meg.
 • Kiemelkedő támogató: Ez a kategória azon vállalati intézkedéseket értékeli, melyeket a cégek a háború károsultjainak támogatása érdekében valósítottak, illetve valósítanak meg.
 • Felelős partner: Ez a kategória azon vállalati intézkedéseket díjazza, melyeket a cégek partnerekkel együttműködve, összefogva valósítottak, illetve valósítanak meg a háború károsultjainak jobbléte érdekében.

A pályázatok elbírálását ötfős szakmai zsűri végzi, de a Közönségdíj kapcsán szeptember 19. és 30. között a nagyközönség is voksolhatott a kategóriánként shortlistre került pályázatokra (a közönségszavazás eredményei itt elérhetők).

Pályázók köre

A pályázaton bármely Magyarországon működő vállalat, kis- és középvállalkozás, startup cég,valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok indulhatnak.

Jelentkezés és eredményhirdetés

 1. A jelentkezés 2022. július 31-én lezárult.
 2. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése és a díjátadó időpontja: 2022. október 6.

Értékelési szempontok

A pályázatokat öttagú szakmai zsűri bírálja el. Az értékelés során az Effekteam szlogenjét tükröző szempontok jelennek meg, azaz a testület a közösség, a hatás és a jövő dimenziói mentén vizsgálja a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit és innovatív szemléletét.

A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri tagjai

 • Horváth Áron fenntarthatósági vezető, CBRE Magyarország
 • Matolay Réka PhD, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem
 • Pogány Éda regionális fenntarthatósági és kommunikációs vezető, Syngenta
 • Schubauer Krisztina elnökségi tag, Effekteam és CSR szakértő, Future Mind
 • Szabó Gyula kuratóriumi elnök, Ökoszolgálat Alapítvány

Együttműködő partnerek

A korábbi évek eredményei

2021-ben az általános kategóriákban az UniCredit Bank Hungary Zrt., a dm Kft., a Budapest Bank Zrt. és a Vodafone Magyarország Alapítvány projektjei arattak győzelmet. A COVID-19 megoldások kategóriáiban az OTP Bank Nyrt. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. vehették át a díjat. A zsűri két különdíjast is hirdetett: a Tungsram Operations Kft. projektje Innovációs különdíjban, az IKEA Lakberendezési Kft. projektje pedig Hero különdíjban részesült. A közönség szavazatai alapján a közönségdíjat az Allianz Hungária Zrt. projektje kapta. A programokról további részletek ezen a linken olvashatók.

2020-ban az Effekt 2030 díj általános kategóriáiban a Vodafone Magyarország Alapítvány, a dm Kft. és a Coca-Cola Magyarország projektjeiérdemelték ki az elismerést, a COVID-19 megoldások kategóriáiban pedig a Telenor Hungary és a Coca-Cola Magyarország diadalmaskodott. Különdíjban részesült a K&H Bank és Biztosító és a MOL, míg a közönségszavazáson a legtöbb szavazatot és így a közönségdíjat a Provident kapta. További részletek ezen a linken olvashatók.

2019-ben a Coca-Cola Magyarország, az Invitech ICT Services Kft., az E.ON Hungária Zrt. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. vehették át az Effekt 2030 díjat. A nagyközönség a legtöbb szavazattal a Tesco-Global Áruházak Zrt. programját jutalmazta, így a vállalat nyerte el a közönségdíjat. Az Effekt 2030 különdíjasa az OTP Bank lett. További részletek ezen a linken olvashatók.

A programokról készült részletes esettanulmányok itt érhetők el: Esettanulmány-gyűjtemény