fbpx

Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja

Az Effekteam Egyesület 2019 óta évente meghirdeti az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díját, melynek célja, hogy elismerje és a lehető legszélesebb körben megismertesse a hazai vállalatok példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait, elősegítve a nagyvállalati, a kkv- és a startupszektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítését és a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálását, személyes szerepvállalásuk növelését.

Az Effekt 2030 díjra Magyarországon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok pályázhatnak. Nevezni az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (Sustainable Development Goals, SDG-k) összhangban kialakított általános, valamint az adott társadalmi, gazdasági, környezeti helyzettől függő speciális kategóriákban lehet.

Általános kategóriák

Az Effekt 2030 díj általános kategóriáin belül az ENSZ SDG-k (Sustainable Development Goals – fenntartható fejlődési célok) alapján kialakított keretrendszer szempontjai szerint történik a pályázatok elbírálása.

 • Esélyteremtő üzlet: Ebben a kategóriában azon pályázatok mérettetnek meg, amelyek az 1., 2., 3. vagy 6. SDG-k bármelyikének megfelelően pl. hozzájárulnak a társadalmi jóllét megteremtéséhez az igazságosság elvének érvényesülésével, segítik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést és a mindenki számára elérhető minőségi táplálkozást.
 • Jövő gazdasága: Ebben a kategóriában azon pályázatok versenyeznek, amelyek a 8., 9., 11. vagy 12. SDG-k bármelyikének megfelelően pl. támogatják a hatékony foglalkoztatást, valamint a fenntartható gazdaságot, a fenntartható termelést és fogyasztást, ösztönzik az innovációt és segítik a gazdasági fejlődést előmozdító infrastruktúra megteremtését.
 • Zöld egyensúly: Ebben a kategóriában azon pályázatok indulnak, amelyek a 7., 13., 14. vagy 15. SDG-k bármelyikének megfelelően pl. hozzáférést biztosítanak a fenntartható és modern energiához, továbbá hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, valamint a szárazföldi és vízi ökoszisztémák védelméhez.
 • Mindenki társadalma: Ebben a kategóriában azon pályázatok szerepelnek, melyek a 4., 5., 10. vagy 16. SDG-k bármelyikének megfelelően pl. megvalósítják a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, az élethosszig tartó tanulást, segítik az egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a társadalmi esélyegyenlőség megteremtését.

A pályázatok elbírálását ötfős szakmai zsűri végzi, de a Közönségdíj kapcsán minden év szeptemberében a nagyközönség is voksolhat a kategóriánként shortlistre került pályázatokra (a 2022-es közönségszavazás eredményei itt elérhetők).

Pályázók köre

A pályázaton bármely Magyarországon működő vállalat, kis- és középvállalkozás, startup cég,valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok indulhatnak.

Jelentkezés és eredményhirdetés

 1. A pályázatok benyújtására minden évben május és augusztus között van lehetőség.
 2. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és a díjátadó időpontjára minden évben október elején kerül sor.

Értékelési szempontok

A pályázatokat öttagú szakmai zsűri bírálja el. Az értékelés során az Effekteam szlogenjét tükröző szempontok jelennek meg, azaz a testület a közösség, a hatás és a jövő dimenziói mentén vizsgálja a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit és innovatív szemléletét.

A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri tagjai

 • Horváth Áron fenntarthatósági vezető, CBRE Magyarország
 • Matolay Réka PhD, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem
 • Pogány Éda regionális fenntarthatósági és kommunikációs vezető, Syngenta
 • Schubauer Krisztina elnökségi tag, Effekteam és CSR szakértő, Future Mind
 • Szabó Gyula kuratóriumi elnök, Ökoszolgálat Alapítvány

A 2022-es év eredményei

2022-ben az általános kategóriákban a FoxPost Zrt., a Samsung Electronics Magyar Zrt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., az Auchan Magyarország Kft. és a Vodafone Magyarország Alapítvány projektjei kaptak első helyezést. Az orosz-ukrán háborús helyzettel összefüggő speciális kategóriák nyertesei a Vodafone Magyarország Alapítvány, a CIB Bank és az OTP Bank Nyrt. Különdíjban részesült a FoxPost Zrt., míg a közönségszavazáson a legtöbb szavazatot és így a közönségdíjat a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kapta. További részletek ezen a linken olvashatók.

A korábbi évek eredményei

2021-ben az általános kategóriákban az UniCredit Bank Hungary Zrt., a dm Kft., a Budapest Bank Zrt. és a Vodafone Magyarország Alapítvány projektjei arattak győzelmet. A COVID-19 megoldások kategóriáiban az OTP Bank Nyrt. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. vehették át a díjat. A zsűri két különdíjast is hirdetett: a Tungsram Operations Kft. projektje Innovációs különdíjban, az IKEA Lakberendezési Kft. projektje pedig Hero különdíjban részesült. A közönség szavazatai alapján a közönségdíjat az Allianz Hungária Zrt. projektje kapta. A programokról további részletek ezen a linken olvashatók.

2020-ban az Effekt 2030 díj általános kategóriáiban a Vodafone Magyarország Alapítvány, a dm Kft. és a Coca-Cola Magyarország projektjeiérdemelték ki az elismerést, a COVID-19 megoldások kategóriáiban pedig a Telenor Hungary és a Coca-Cola Magyarország diadalmaskodott. Különdíjban részesült a K&H Bank és Biztosító és a MOL, míg a közönségszavazáson a legtöbb szavazatot és így a közönségdíjat a Provident kapta. További részletek ezen a linken olvashatók.

2019-ben a Coca-Cola Magyarország, az Invitech ICT Services Kft., az E.ON Hungária Zrt. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. vehették át az Effekt 2030 díjat. A nagyközönség a legtöbb szavazattal a Tesco-Global Áruházak Zrt. programját jutalmazta, így a vállalat nyerte el a közönségdíjat. Az Effekt 2030 különdíjasa az OTP Bank lett. További részletek ezen a linken olvashatók.

A programokról készült részletes esettanulmányok itt érhetők el: Esettanulmány-gyűjtemény