fbpx

Effekt 2030 – Az ESG megoldások díja

Az Effekteam Egyesület 2019 óta hirdeti meg évente az Effekt 2030 díjat, mely a vállalatok környezeti, társadalmi és vállaltirányítási megoldásainak elismeréséül szolgál.

A díj előzményei és célja

A fenntarthatóság, a fenntartható működés korunk legfontosabb és legsürgetőbb kérdése. A vállalatok is egyre inkább priortásként kezelik a fenntarthatósági célokat. Az utóbbi időben a cégek számára a fenntarthatóság témaköréhez kapcsolódóan előtérbe kerülnek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) elvek, illetve ezek mentén a teljesítmény bemutatása, a jelentéstétel megismerése és bevezetése, valamint az ESG szempontok integrálása a vállalati működésbe. Egyre inkább megfigyelhető az is, hogy az ESG a vállalat irányításának, illetve a vállalati fenntarthatóság kommunikációjának modern eszközévé válik. Az ESG szempontok növekvő jelentőségét tükrözi vissza az Effekt 2030 díj is, ami azokat a vállalati kezdeményezéseket, megoldásokat, programokat ismeri el, melyek valódi változást, hatást érnek el, utat mutatnak és jó példával szolgálnak az ESG egyes területein. 

Az ESG egyes területei:

A környezeti terület (Environment/E)

központi kérdése, hogy egy vállalat tevékenysége környezeti szempontból milyen mértékben fenntartható, a cég milyen és mekkora hatással van az ökológiai környezetre.

A társadalmi terület (Social/S)

központi kérdése, hogy egy vállalat tevékenysége társadalmi szempontból milyen mértékben fenntartható, a cég milyen hatással van a külső és belső stakeholdereire, és hogyan bánik velük.

A vállalatirányítási terület (Governance/G)

központi kérdése, hogy a vállalat belső folyamatai biztosítják-e a tisztességes működést.

Az Effekt 2030 díj célja, hogy elismerje és a lehető legszélesebb körben megismertesse a hazai vállalatok által a környezeti fenntarthatóság, a társadalmi fenntarthatóság vagy a vállalatirányítás, azaz az ESG egyes területein bevezetett és megvalósított példaértékű és hatékony jógyakorlatokat, megoldásokat, elősegítve a nagyvállalati, a kkv- és a startupszektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítését, a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálását, személyes szerepvállalásuk növelését, valamint az ESG elvek, szempontok kultúrájának elterjesztését.

Kategóriák

Zöld egyensúly

Ebben a kategóriában azokat a projekteket/intézkedéseket várjuk, melyek – a törvényi kötelezettségek teljesítését túlmenően – az alábbi témák valamelyikét érintve, az ökológiai környezetre vannak mérhető, pozitív hatással:

 • éghajlatváltozás (pl. éghajlatváltozás mérséklése, karbon, energia stb.);
 • szennyezés csökkentése (pl. légszennyezés, talajszennyezés, mikroműanyagok, veszélyes hulladékok stb.);
 • vízvédelem (pl. vízfogyasztás, vízkibocsátás, vízgazdálkodás stb.);
 • biológiai sokféleség és ökoszisztémák (pl. fajok vagy ökoszisztémák állapotára gyakorolt hatások, talajhasználat, természeti erőforrások fenntartható használata stb.);
 • körforgásos gazdaság (pl. erőforrás-beáramlás, -felhasználás vagy -kiáramlás, csomagolás és hulladék, felelős termékek és szolgáltatások stb.);
 • környezeti innovációk (pl. megújuló energia, zöld technológiák, zöld épületek stb.);
 • környezeti szemléletformáló programok.

Mindenki társadalma:

Ebben a kategóriában azokat a projekteket/intézkedéseket várjuk, melyek – a törvényi kötelezettségek teljesítését túlmenően – a vállalat alábbi, belső vagy külső stakeholdereire vannak mérhető, pozitív hatással:

 • munkatársak (pl. munkafeltételek, munkatársi well-being, munkatársak fejlesztése, esélyegyenlőség stb.);
 • értékláncban dolgozók (pl. munkafeltételek, munkatársi well-being, munkatársak fejlesztése, esélyegyenlőség stb.);
 • érintett közösségek (pl. CSR, közösségi kapcsolatok, közösségek támogatása, társadalmi befektetések, vállalati önkéntesség, közösségek jólléte, egészsége, biztonsága stb.);
 • fogyasztók és végfelhasználók (pl. termékfelelősség, felelős marketing, fenntartható fogyasztás stb.).

Értékteremtő üzlet:

Ebben a kategóriában azokat a projekteket/intézkedéseket várjuk, melyek – a törvényi kötelezettségek teljesítését túlmenően – a vállalat üzleti viselkedését tekintve az alábbi témákban szolgálnak jó például:

 • vállalatirányítás (pl. board összetétele és képzése, munkatársak teljesítmény értékelése, rendszerszerű kockázatkezelés, ESG transzformáció, ESG stratégia, ESG irányítás stb.)
 • üzleti magatartás (pl. üzleti etika, korrupció kezelése, felelős finanszírozás és befektetések, felelős beszállítói kapcsolatok, vevői elégedettség, átláthatóság, fenntarthatósági jelentések, beszámolók stb.)

A pályázat benyújtásának menete

1. Jelentkezési szándék esetén az alább található regisztrációs adatlapot szükséges kitölteni.

Regisztrációs adatlap

2. A regisztrációs adatlapon megadott pályázati kapcsolattartó részére továbbítjuk a pályázati űrlapot.

3. A pályázati űrlap beküldési határideje legkésőbb 2024. augusztus 1. 23:59.

4. Információ a pályázat adminisztrációs díjáról.

Pályázók köre

A pályázaton bármely Magyarországon működő vállalat, kis- és középvállalkozás, startup cég, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok indulhatnak.

A pályázatra azok a programok nevezhetők, amelyek jelenleg is futnak vagy 2023/2024 során zárultak le.

Egy vállalat több programmal is pályázhat.

A pályázat fontos dátumai

 • A jelentkezési határidő: 2024. augusztus 1. 23:59
 • A döntőbe jutott pályázók értesítése: 2024. szeptember 20.
 • Közönségszavazás: 2024. szeptember 23. – szeptember 30. között
 • A pályázat ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadó: 2024. október 7.

Pályázati felhívás

A pályázati felhívás az alábbi gombra kattintva letölthető:

A pályázatok értékelése

A beadott pályázatok elbírálását ötfős szakmai zsűri végzi és dönti el kategóriánként a döntőbe került pályázatok listáját – azaz a shortlistet -, valamint kategóriánként a nyerteseket. Ugyanakkor a közönségdíj kapcsán minden év szeptemberében a nagyközönség is leadhatja szavazatait a shortlistre került pályázatokra.

A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri tagjai

Horváth Áron

fenntarthatósági vezető, CBRE Magyarország

Dr. Horváth Levente

Fenntarthatósági és Esélyegyenlőségi Irodájának vezetője, Budapesti Gazdasági Egyetem

Pogány Éda

regionális fenntarthatósági és kommunikációs vezető, Syngenta

dr. Molnár Klára

igazgató, szakmai vezető, Effekteam

Szabó Gyula

zöld életmód tanácsadó, fenntarthatósági szakértő, Ökoszolgálat Alapítvány

Értékelési szempontok

A zsűrizés során a szakértők egységes bírálati szempontok mentén értékelik a pályázatokat: például megvizsgálják, hogyan illeszkedik az adott program a vállalat ESG/fenntarthatósági/CSR stratégiájához, mennyire működőképes és innovatív a kezdeményezés, miként valósul meg az érintettek és az együttműködő partnerek bevonása, illetve milyen eredményeket, hatásokat sikerül a cégnek elérnie a projekt által.

További információ

Amennyiben további információra van szüksége, kérjük, keresse munkatársunkat az alábbi elérhetőségeken:

dr. Molnár Klára, igazgató, szakmai vezető

E-mail: dij@effekteam.hu

Telefon: +36.30.210.3171

Együttműködő partnerek:

Az Effekt 2030 díj 2019-2023 között

Az Effekt 2030 díjra 2019 és 2022 között Magyarországon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok pályázhattak az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (Sustainable Development Goals, SDG-k) összhangban kialakított általános, valamint az adott társadalmi, gazdasági, környezeti helyzettől függő speciális kategóriákban. 2023-tól a díj odaítélésének alapjául a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) elvek szolgálnak.

2023.
2023-ban az általános kategóriákban az Erste Bank Hungary Zrt., az IKEA Lakberendezési Kft. és a Procter & Gamble RSC Kft. projektjei kaptak első helyezést. A nagyközönség a legtöbb szavazattal a Lidl Magyarország Bt. programját jutalmazta, így a vállalat nyerte el a közönségdíjat. Az Effekt 2030 kkv-különdíjasai a Bio-Fungi Kft. és a Kulcs-Soft Nyrt. lettek. További információk ezen a linken olvashatók.
2023.
2022.
2022-ben az általános kategóriákban a FoxPost Zrt., a Samsung Electronics Magyar Zrt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., az Auchan Magyarország Kft. és a Vodafone Magyarország Alapítvány projektjei kaptak első helyezést. Az orosz-ukrán háborús helyzettel összefüggő speciális kategóriák nyertesei a Vodafone Magyarország Alapítvány, a CIB Bank és az OTP Bank Nyrt. Különdíjban részesült a FoxPost Zrt., míg a közönségszavazáson a legtöbb szavazatot és így a közönségdíjat a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kapta. További részletek ezen a linken érhetők el.
2022.
2021.
2021-ben az általános kategóriákban az UniCredit Bank Hungary Zrt., a dm Kft., a Budapest Bank Zrt. és a Vodafone Magyarország Alapítvány projektjei arattak győzelmet. A COVID-19 megoldások kategóriáiban az OTP Bank Nyrt. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. vehették át a díjat. A zsűri két különdíjast is hirdetett: a Tungsram Operations Kft. projektje Innovációs különdíjban, az IKEA Lakberendezési Kft. projektje pedig Hero különdíjban részesült. A közönség szavazatai alapján a közönségdíjat az Allianz Hungária Zrt. projektje kapta. A programokról további információk ezen a linken szerepelnek.
2021.
2020.
2020-ban az Effekt 2030 díj általános kategóriáiban a Vodafone Magyarország Alapítvány, a dm Kft. és a Coca-Cola Magyarország projektjei érdemelték ki az elismerést, a COVID-19 megoldások kategóriáiban pedig a Telenor Hungary és a Coca-Cola Magyarország diadalmaskodott. Különdíjban részesült a K&H Bank és Biztosító és a MOL, míg a közönségszavazáson a legtöbb szavazatot és így a közönségdíjat a Provident kapta. További részletek ezen a linken találhatók.
2020.
2019.
2019-ben a Coca-Cola Magyarország, az Invitech ICT Services Kft., az E.ON Hungária Zrt. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. vehették át az Effekt 2030 díjat. A nagyközönség a legtöbb szavazattal a Tesco-Global Áruházak Zrt. programját jutalmazta, így a vállalat nyerte el a közönségdíjat. Az Effekt 2030 különdíjasa az OTP Bank lett. További információk ezen a linken olvashatók.
2019.

A programokról készült részletes esettanulmányok a gombra kattintva érhetők el: