fbpx

Effekt 2030 – Az ESG megoldások díja

Az Effekteam Egyesület 2023-ban is meghirdeti az Effekt 2030 díjat, mely a vállalatok környezeti, társadalmi és vállaltirányítási megoldásainak elismeréséül szolgál.

A díj előzményei és célja

A fenntarthatóság, a fenntartható működés korunk legfontosabb és legsürgetőbb kérdése. A vállalatok is egyre inkább priortásként kezelik a fenntarthatósági célokat. Az utóbbi időben a cégek számára a fenntarthatóság témaköréhez kapcsolódóan előtérbe kerülnek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) elvek, ezen elvek mentén való teljesítmény bemutatása, a jelentéstétel megismerése és bevezetése, illetve az ESG szempontok vállalati működésbe való integrálása. Egyre inkább megfigyelhető az is, hogy az ESG a vállalati fenntarthatóság kommunikációjának modern eszközévé válik. Az ESG szempontok növekvő jelentőségét tükrözi vissza az Effekt 2030 díj is, mivel a díj azokat a vállalati kezdeményezéseket, megoldásokat, programokat ismeri el, melyek valódi változásokat, hatást érnek el, utat mutatnak és jó példával szolgálnak az ESG egyes területein.

Az ESG egyes területei:

A környezeti terület (Environment/E)

központi kérdése, hogy egy vállalat tevékenysége környezeti szempontból milyen mértékben fenntartható, a cég milyen és mekkora hatással van az ökológiai környezetre.

A társadalmi terület (Social/S)

központi kérdése, hogy egy vállalat tevékenysége társadalmi szempontból milyen mértékben fenntartható, a cég milyen hatással van a külső és belső stakeholdereire, és hogyan bánik velük.

A vállalatirányítási terület (Governance/G)

központi kérdése, hogy a vállalat belső folyamati biztosítják-e a tisztességes működést.

Az Effekt 2030 díj célja, hogy elismerje és a lehető legszélesebb körben megismertesse azokat a példaértékű megoldásokat és jó gyakorlatokat, melyeket a hazai vállalatok a környezeti fenntarthatóság, a társadalmi fenntarthatóság vagy a vállalatirányítás, azaz az ESG egyes területein bevezettek és megvalósítottak. Az elismerés ezáltal kívánja elősegíteni a nagyvállalati, a kkv- és a startupszektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítését, a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálását, személyes szerepvállalásuk növelését, valamint az ESG elvek és szempontok kultúrájának elterjesztését.

Kategóriák

Zöld egyensúly:

Ebben a kategóriában azokat a pályázatokat várjuk, melyek a környezeti kihívásokra reflektálva értek/érnek el mérhető, pozitív változást, hatást az ökológiai környezetet tekintve. Ide tartoznak azok a jó példák, megoldások és programok, melyek – a teljesség igénye nélkül – a következő témákat érintik: széndioxid-kibocsátás csökkentése; károsanyag-kibocsátások csökkentése; levegőtisztaság; energiahatékonyság; klímavédelem; vízfogyasztás és vízgazdálkodás; fenntartható ökoszisztémák; biodiverzitás és talajhasználat; természeti erőforrások fenntartható használata; hulladékok és veszélyes anyagok kezelése; felelős termékek és szolgáltatások; termék- és életciklus menedzsment; körkörös gazdaság; zöld technológiák; megújuló energia stb.

Mindenki társadalma:

Ebben a kategóriában azokat a pályázatokat várjuk, melyek a társadalmi kihívásokra reflektálva értek/érnek el mérhető, pozitív változást, hatást a vállalat stakeholdereit tekintve. Ide tartoznak azok a jó példák, megoldások és programok, melyek – a teljesség igénye nélkül – a következő témákat érintik: munkahelyi kapcsolatok (befogadás, sokszínűség, esélyegyenlőség); emberi jogok; képzés és tehetséggondozás; munkavállalók, valamint vásárlók egészsége, jólléte és biztonsága; munkavédelem; termékminőség- és biztonság; adatbiztonság; felelős ellátási lánc/értéklánc; felelős marketing és fogyasztás; közösségi kapcsolatok; társadalmi befektetések; közösségek támogatása; adományozás stb.

Értékteremtő üzlet:

Ebben a kategóriában azokat a pályázatokat várjuk, melyek a vállalatirányítás kihívásaira reflektálva értek/érnek el mérhető, pozitív változást, hatást a vállalti működést tekintve. Ide tartoznak azok a jó példák, megoldások és programok, melyek – a teljesség igénye nélkül – a következő témákat érintik: board összetétele, képzése; munkatársak teljesítmény értékelése; vevői elégedettség, üzleti etika, korrupció kezelése, rendszerszerű kockázatkezelés; felelős finanszírozás és befektetések; átláthatóság; jelentések stb.

A pályázatok elbírálását ötfős szakmai zsűri végzi, de a Közönségdíj kapcsán minden év szeptemberében a nagyközönség is leadhatja szavazatait a kategóriánként shortlistre került pályázatokra. Idei évben az alábbi gombra kattintva van erre lehetőség:

Pályázók köre

A pályázaton bármely Magyarországon működő vállalat, kis- és középvállalkozás, startupcég, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok indulhatnak.

Eredményhirdetés

Értékelési szempontok

A pályázatokat öttagú szakmai zsűri bírálja el. Az értékelés során az Effekteam szlogenjét tükröző szempontok jelennek meg, azaz a testület a közösség, a hatás és a jövő dimenziói mentén vizsgálja a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit, hatásait és innovatív szemléletét.

A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri tagjai

Horváth Áron

fenntarthatósági vezető, CBRE Magyarország

Matolay Réka

PhD, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem

Pogány Éda

regionális fenntarthatósági és kommunikációs vezető, Syngenta

Schubauer Krisztina

elnökségi tag, Effekteam, valamint humán erőforrás, marketing és kommunikációs ügyvezető igazgató, EXIM

Szabó Gyula

zöld életmód tanácsadó, fenntarthatósági szakértő, Ökoszolgálat Alapítvány

Együttműködő partnerek:

Az Effekt 2030 díj 2019-2022 között

Az Effekt 2030 díjra 2019 és 2022 között Magyarországon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok pályázhattak az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (Sustainable Development Goals, SDG-k) összhangban kialakított általános, valamint az adott társadalmi, gazdasági, környezeti helyzettől függő speciális kategóriákban.

2022.
2022-ben az általános kategóriákban a FoxPost Zrt., a Samsung Electronics Magyar Zrt., a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., az Auchan Magyarország Kft. és a Vodafone Magyarország Alapítvány projektjei kaptak első helyezést. Az orosz-ukrán háborús helyzettel összefüggő speciális kategóriák nyertesei a Vodafone Magyarország Alapítvány, a CIB Bank és az OTP Bank Nyrt. Különdíjban részesült a FoxPost Zrt., míg a közönségszavazáson a legtöbb szavazatot és így a közönségdíjat a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kapta. További részletek ezen a linken érhetők el.
2022.
2021.
2021-ben az általános kategóriákban az UniCredit Bank Hungary Zrt., a dm Kft., a Budapest Bank Zrt. és a Vodafone Magyarország Alapítvány projektjei arattak győzelmet. A COVID-19 megoldások kategóriáiban az OTP Bank Nyrt. és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. vehették át a díjat. A zsűri két különdíjast is hirdetett: a Tungsram Operations Kft. projektje Innovációs különdíjban, az IKEA Lakberendezési Kft. projektje pedig Hero különdíjban részesült. A közönség szavazatai alapján a közönségdíjat az Allianz Hungária Zrt. projektje kapta. A programokról további információk ezen a linken szerepelnek.
2021.
2020.
2020-ban az Effekt 2030 díj általános kategóriáiban a Vodafone Magyarország Alapítvány, a dm Kft. és a Coca-Cola Magyarország projektjei érdemelték ki az elismerést, a COVID-19 megoldások kategóriáiban pedig a Telenor Hungary és a Coca-Cola Magyarország diadalmaskodott. Különdíjban részesült a K&H Bank és Biztosító és a MOL, míg a közönségszavazáson a legtöbb szavazatot és így a közönségdíjat a Provident kapta. További részletek ezen a linken találhatók.
2020.
2019.
2019-ben a Coca-Cola Magyarország, az Invitech ICT Services Kft., az E.ON Hungária Zrt. és a Tesco-Global Áruházak Zrt. vehették át az Effekt 2030 díjat. A nagyközönség a legtöbb szavazattal a Tesco-Global Áruházak Zrt. programját jutalmazta, így a vállalat nyerte el a közönségdíjat. Az Effekt 2030 különdíjasa az OTP Bank lett. További információk ezen a linken olvashatók.
2019.

A programokról készült részletes esettanulmányok a gombra kattintva érhetők el: