fbpx

„Szükség van együttműködésre a fenntartható jövő érdekében”

„Szükség van együttműködésre a fenntartható jövő érdekében”

A magyar tulajdonú UBM Csoport nemcsak hazánk piacvezető takarmánygyártója és egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője, de fokozatosan terjeszkedik a teljes közép-kelet-európai régióban, és tavaly már az állattartásszegmensbe is belépett. A dinamikus növekedés mellett a cégcsoport kiemelt figyelmet fordít a felelős, fenntartható működésre, ezért is csatlakozott nemrég az Effekteam tagságához. Ennek kapcsán beszélgettünk Tóth Orsolyával, az UBM Csoport HR vezetőjével.

A takarmánygyártás- és kereskedelem meghatározó szereplőjeként miben látják az UBM Csoport felelősségét és lehetőségét a természet védelme, a környezeti fenntarthatóság megteremtése terén?

Az UBM Csoport elkötelezett a fenntarthatóság növelésében, a takarmányhasznosulás javításában (ezzel hatalmas növénytermesztési területek szabadíthatóak fel más célra), a környezettudatos teljesítmény növelésében. Ágazatunkban, az agráriumban a környezeti lábnyom csökkentését alapvetően kétféle módon lehet javítani: a saját tevékenységeinkhez (gyártás és kereskedelem) köthető energiafelhasználást és kibocsátást kell tudatosan csökkenteni pl. a gyártástechnológia folyamatos fejlesztésével, az energiahatékonyabb és/vagy megújuló energiát használó berendezések alkalmazásával, vagy akár a logisztikai folyamataink energiatudatosabbá tételével. Ezen kívül azonban jóval nagyobb feladatot jelent a teljes ellátási értéklánc mentén történő környezeti lábnyomcsökkentés. Ebben mi, mint a takarmánygyártás hazai és regionális viszonylatban is piacvezető vállalata jelentősen támogatjuk állattenyésztő üzleti partnereinket az innovatív és folyamatosan továbbfejlesztett termékpalettánkkal, receptúráinkkal. Követjük és aktívan alkalmazzuk az ágazati trendeket: pl. takarmánygyártásban különböző szemcseméretekkel kísérletezünk az energiahatékonyabb előállítás érdekében, állatfajtától függően csökkentjük a fehérje/nitrogén és foszfor tartalmat, ezáltal javítva az emészthetőséget, a tápanyag hasznosulását, ugyanakkor nem rontva a vágási kihozatalt. Keressük az alternatív fehérjeforrásokat, melyek csökkentik a szójafehérjétől való függést. Ezekkel a fejlesztésekkel ráadásul az állat vízfelvétele és a vizelet, illetve egyéb salakanyagok ürítése is csökken, így alacsonyabb lesz a károsanyag (ammónia) kibocsátása is. Így mi nem csak a Scope 1, 2, hanem a teljes értékláncot lefedő Scope 3 szintű kibocsátáscsökkentésért akarunk tenni!

Milyen formában jelenik meg a környezettudatos szemléletmód a társaság mindennapi tevékenysége során?

Arra törekszünk, hogy az ESG-szemlélet áthassa mindennapi működésünket. Már van 2023-tól dedikált ESG-felelősünk, Baksa Bettina személyében, aki összefogja, koordinálja ezt a fontos területet, felel az ESG-jelentésekért. Mindenkinél szemléletváltozásra van szükség, melyet fokozatosan igyekszünk implementálni. Nagyvállalatként szeretnénk felelősséget vállalni, a kötelező beszállítói átvilágítást egy más szempontból megközelítve, együttműködve, az érintettek bevonásával elérni a fenntarthatósági célkitűzéseket. Az ESG számunkra nem csak egy projekt, hanem hosszú távú gondolkodás, melyben vezetőink elkötelezettek. Hiszünk abban, hogy az egyre erősödő szabályozás segíti az összehasonlíthatóságot, ezáltal átláthatóbbá téve cégünk működését, bizalmat ébresztve partnereink felé.

A társadalmi felelősségvállalás milyen szerepet tölt be az UBM működésében? Ezen a téren mik a fő prioritások a társaság számára?

Szeretnénk hinni, hogy egy vállalat nem csupán az üzleti világ és a piac szereplője, nem csupán üzleti célokat és stratégiát kell megfogalmaznia és megvalósítania, hanem egyben társadalmi szereplő is, akinek pozitív szellemiséggel szerepet kell vállalnia a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítésében, erőforrásaival és energiáival a környezetét, a környezetében élőket is kell szolgálnia. Társadalmi felelősségvállalási tevékenységünk koordinálására társadalmi felelősségvállalási csoport alakult az UBM dolgozóiból. A csoport tagjai negyedévente közösen döntenek az e célra elkülönített források felhasználásáról. Fontos megjegyezni, hogy a csoportot különböző beosztású és szakterületű kollégák alkotják, tehát a támogatás elosztásának kérdéseiben nem a vezetőség hozza a döntéseket.

A Mosoly Alapítvánnyal már 2012 óta kapcsolatban vagyunk, 2020-tól kiemelt támogatói lettünk. A szervezet immár 27 éve segíti hiánypótló művészetterápiás foglalkozásaival krónikusan, illetve súlyosan beteg gyerekek gyógyulását. A terápiák 3 városban – Budapesten, Pécsett és Debrecenben -, kórházi és kórházon kívüli hosszútávú csoportokban folynak. Az elmúlt években a Mosoly terápiák iránti igény nagyon megnőtt. 2023-ban már több programjukra várólistákat kellett felállítaniuk. Új programok indultak Budapesten, Pécsett és Debrecenben is. 6 új terapeuta és 2 új szupervizor csatlakozott a terápiás csapathoz, amelyben így már 24 szakember dolgozik.

Igyekszünk a helyi – a telephelyeink környezetében lévő – kezdeményezéseket is lehetőségeinkhez mérten támogatni. Volt, hogy tűzvészben otthonát vesztett helyi családot támogattunk jelentős összeggel; ismétlődő jelleggel adományozunk a Pilisvörösvári Mentőállomásnak; egy pilisvörösvári általános iskola vizesblokkjának felújítását, illetve a szelestei ravatalozó felújítását támogattuk; a Mátészalkán épülő Stroke-Központ létrejöttét adományunkkal segítettük; a pilisvörösvári önkormányzattal közösen indítottuk el az UBM Red Run futóversenyt, amelyet 500-600 fős induló létszámmal idén már harmadik alkalommal szervezünk és támogatunk.

Társadalmi felelősségvállalásunknak csupán egyik felülete a hiánypótló segítséget nyújtó szervezetek támogatása. A másik a munkavállalóink jóllétének elősegítése. Ez utóbbi is egy nagyon fontos terület, amit 2023 őszétől már dedikált jóllét nagykövet is támogat, Pinke Gréta személyében. Munkája eredményeként a különböző wellbeing programok, ismeretátadás, céges könyvtár, vállalati testmozgás stb. mellett az önkéntes tevékenységek megszervezése és a céges kultúrába való beemelése is egyre nagyobb teret nyer a vállalatnál.

Milyen várakozásokkal csatlakoztak az Effekteam szakmai közösségéhez? Hogyan tudják segíteni a társaság felelősségvállalási és fenntarthatósági törekvéseinek megvalósítását az egyesület tagságával kialakított együttműködések?

Várakozások helyett inkább kíváncsiság van bennünk. A vállalati felelősségvállalás és fenntarthatóság területe nagyon sokrétű, nagyon új, folyamatos a jogszabályi környezet változása. Bízunk benne, hogy sokat tudunk egymástól tanulni, a jó gondolatokat, ötleteket, vagy éppen jól bevált gyakorlatokat egymással megosztani, hisz egy a cél. Kellenek a „tettestársak”, szükség van együttműködésre a fenntartható jövő érdekében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!