fbpx

Social Impact Banking egy méltányosabb és igazságosabb társadalomért

Social Impact Banking egy méltányosabb és igazságosabb társadalomért

Az UniCredit Bank 2021-ben Social Impact Banking (SIB) programjával szállt versenybe az Effekt 2030 díjért, és megszerezte az I. helyezést az Esélyteremtő üzlet kategóriában. A nyertes pályázat kapcsán kérdeztük Bolyán Róbertet, a bank Social Impact Banking területének vezetőjét, aki az Effekteam június 2-i workshopjának keretében további részleteket is megoszt majd az érdeklődőkkel.

Milyen hagyományai vannak az UniCredit Bank társadalmi szerepvállalásának?

A fenntarthatóság területén belül kiemelt szerepet kapnak a helyi közösségek, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, a pozitív társadalmi hatást kifejtő vállalkozások. Itt is arra támaszkodunk, amiben szakértők vagyunk: a gazdasági és pénzügyi ismereteinkre, tapasztalatainkra. Mindig fontos volt számunkra tudásunk átadása, a fiatalok és a vállalkozók képzése, fejlesztése. Ennek szellemében működünk együtt a Budapesti Gazdasági Egyetemmel egy közös pénzügyi kurzus keretében, és vesznek részt önkéntes kollégáink minden évben a fiatalok pénzügyi oktatását célzó Pénz7 programban, valamint mentorként különféle vállalkozásfejlesztési programokban. Adományozási tevékenységünk is jelentős: ezen a téren elsősorban a gyerekek jólétére, oktatási helyzetük javítására, szociális esélyeik növelésére koncentrálunk részben pályázatokkal, részben közvetlen támogatásokkal. Emellett közel két évtizedes hagyomány, hogy a kollégáink is gyűjtenek adományokat, melyeket a közösen kiválasztott nonprofit szervezeteknek juttatunk el. 

A SIB tevékenység hogyan segíti elő egy fenntarthatóbb és igazságosabb társadalmi modell kialakítását?

Bankunk SIB tevékenysége az ESG, azaz a fenntarthatósági törekvéseink társadalmi vetületéhez kapcsolódik, és mások iránti elkötelezettségünkről szól. Fontos kiemelni, hogy a SIB nem egyenlő a CSR tevékenységünkkel. Míg CSR programjainkban a megtermelt profitból juttatunk vissza társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, fiatalok képzésére, addig a SIB programunkba tartoznak azok a társadalmi hatást kiváltó hitelezési, finanszírozási programok, a mikrofinanszírozás, amelyek pozitív társadalmi hatású for- és nonprofit szervezetek, vállalkozások működését segítik. Emellett oktatással, mentorálással is fejlesztjük a fiatalok pénzügyi és a vállalkozások gazdasági-vállalkozási ismereteit. A SIB program kedvezményezettjei között megtalálhatók egészségügyi, szociális ellátást nyújtó, fogyatékossággal élők számára szolgáltatásokat biztosító és oktatási intézmények, speciális ellátást nyújtó idősotthonok, valamint művészeti és kulturális örökségvédelmi intézmények. 

A SIB 2019-es debütálása óta milyen érzékelhető előnyei, pozitív hatásai vannak a programnak a bank működése szempontjából?

A program az indulása óta hosszú utat járt be. Nem csak a belső szervezetben történt változás, hanem a célcsoportjaink elérését segítő mentorszervezetekkel folytatott együttműködés terén is. Ezzel a programmal bankunk felkerült egy olyan „térképre”, ahol korábban nem volt jelen ennyire hangsúlyosan. Olyan szervezetekkel kerültünk napi operatív kapcsolatba, akikkel eddig nem dolgoztunk együtt. 2021-ben összesen 16 különféle programon keresztül csatlakoztunk a társadalom pénzügyi kultúrájának bővítéséhez, többek között a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesületével, de együttműködtünk a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), az Iparfejlesztési Közhasznú Alapítvány (IFKA) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Bridge to Benefit csapatával is. A SIB életében is új fejezetet nyitott a pandémia, amikor számos vállalkozás szembesült nehézségekkel, likviditási gondokkal. Ezeken segített a program célzott támogatása: 2021-ben közel 4,3 millió eurót fordítottunk mikrovállalkozások indulásának támogatására, fejlesztésére, valamint társadalmi hasznosságú projektek finanszírozására.

Az Effekt 2030 díj elnyerése, illetve maga a megmérettetés miért volt fontos a bank és a program szempontjából?

A fenntarthatósággal kapcsolatos teendők és a társadalmi felelősségvállalás továbbra is fontos szerepet játszanak bankunkban, amit megerősített bankcsoportunk 2021 végén kiadott stratégiája is: ekkor többek között az ESG is fókuszba került. Korábbi, ilyen irányú tevékenységünkkel kapcsolatban nagyon pozitív visszajelzés volt számunkra, hogy elmúlt évi pályázatunkkal elnyertük az Effekt 2030 díjat, és inspiráló volt az is, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült I. helyezést elérnünk. Óriási öröm, hogy számos sikeres fenntarthatósági program fut jelenleg is. Ezt nem is lehet másképp: csak együtt, összefogással érhetünk el eredményeket. 

Az Effekteam által szervezett, 2022. június 2-án, az UniCredit Bank Hungary Zrt. székházában (1056 Budapest, Szabadság tér 5.) tartandó workshop keretében az UniCredit Bank mellett a dm Kft., az IKEA, a K&H Bank és az OTP Bank Effekt 2030 díjazott programjait ismerhetik meg közelebbről az érdeklődők. Az interaktív eseményre május 30-ig lehet jelentkezni.

A workshop részletes programja ezen a linken található.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!