fbpx

Ökotárs – Hamarosan kiderül, hogyan változott a civil szervezetek fenntarthatósága

Ökotárs – Hamarosan kiderül, hogyan változott a civil szervezetek fenntarthatósága

Az Egyesült Államok Tengerentúli Fejlesztési Hivatala (USAID) immár 24 éve követi nyomon a civil szektor fejlődését a tágabb közép- és kelet-európai térség 24 országában, és az aktuális trendek alapján évente meghatározza a civil szervezetek fenntarthatósági indexét. Magyarországon az Ökotárs Alapítvány végzi a vizsgálatot, melynek részeként idén március 25-ig várják azoknak a hazai civil szervezeteknek a jelentkezését, akik vállalják, hogy egy kérdőív kitöltésével segítik az információgyűjtést.

A USAID által kiadott Civil Fenntarthatósági Index minden évben hét kategória mentén értékeli a civil szféra működését a tágabb közép- és kelet-európai térség 24 országában: jogi környezet, szervezeti kapacitás, pénzügyi életképesség, érdekérvényesítés, szolgáltatásnyújtás, infrastruktúra és társadalmi elismertség. Az egységes módszertan alapján minden országban egy helyi megvalósító partner – Magyarországon az Ökotárs Alapítvány – hív össze egy 9-12 főből álló szakértői testületet, amely megvitatja az adott év aktuális trendjeit és fejleményeit, és ezek alapján pontszámokkal értékeli a helyzetet a dimenziók és a hozzájuk tartozó indikátorok mentén. E vita és további információgyűjtés alapján a helyi partner elkészíti a szöveges jelentést, amely tényekkel és adatokkal ellátott összefoglaló képet ad az ország civil szektoráról és leírja, hogy mi változott a megelőző évhez képest. Ehhez kiegészítő információgyűjtésként számít a civil szervezetek tagjainak, munkatársainak közreműködésére is egy kérdőív kitöltésével!

A kérdőív kitöltésére vállalkozó hazai civil szervezetektől azt kérik, hogy – a szektorban tapasztalt fejleményekkel és aktuális trendekkel kapcsolatos ismereteikre alapozva – március 25-ig válaszoljanak a feltett kérdésekre az elmúlt év eseményeinek, történéseinek figyelembevételével! A kérdőív 14 kötelezően kitöltendő és 14 szabadon választott kérdést tartalmaz. A válaszokat és megjegyzéseket csak az Ökotárs Alapítvány jelentéskészítésben részt vevő munkatársai látják, és azokat bizalmasan kezelik. Az összesített (anonim) információkat a szakértői testület tagjaival osztják meg és a jelentés megfelelő részében mutatják be.

A kérdőív itt érhető el: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMBNNooMIOLZF0ePJbVbtVPSvvja2_uWzT7ZzrNnZmJ4Yn6A/viewform

Iratkozzon fel hírlevelünkre!