fbpx

Milyen ESG- és klímatrendekre érdemes figyelni 2023-ban?

Milyen ESG- és klímatrendekre érdemes figyelni 2023-ban?

Az MSCI 2023-as ESG- és klímatrendekre vonatkozó elemzése azokra a legfontosabb tényezőkre világít rá, amelyek az idei évben leginkább hatással lehetnek a befektetési környezetre és befolyásolhatják a vállalatok előtt álló lehetőségeket és kihívásokat.

Az ESG- és éghajlati szempontok mérlegelése a befektetők számára már nem új keletű, a jövőben pedig még nagyobb érdeklődés kísérheti ezeket a témákat a szigorodó szabályozási környezet és az átláthatóság iránti erősödő igény miatt. A New York-i székhelyű MSCI Inc. vállalat 2023-as ESG- és klímatrendekre vonatkozó kiadványa azokat a tendenciákat veszi górcső alá, amelyek már ma is komoly társadalmi hatással bírnak, és jelzik azokat a kockázatokat és lehetőségeket, amelyek a vállalatokra és a befektetőkre várnak az elkövetkező időszakban. Számukra e folyamatok megértése lehet az első lépés afelé, hogy meg tudják ítélni a befektetési portfoliókra gyakorolt lehetséges hatásokat.

Háború, infláció, megélhetési válság, zavaros energiapiaci helyzet, növekvő kamatlábak és pandémiás kimerültség közepette vágtunk neki 2023-nak. Mindezekkel párhuzamosan egyre inkább reflektorfénybe kerül az ESG. A szabályozó hatóságok világszerte egyre kritikusabban vizsgálnak mindent, a greenwashing kérdésétől kezdve a szigorúbb klímacélok közzétételéig, de a fokozódó geopolitikai és makrogazdasági bizonytalanság, a sorozatos klímakatasztrófák és az ESG-befektetések növekvő átpolitizálódása óvatosságra inti a befektetőket.

Azok, akik rendszeresen követik az MSCI ESG-trendjelentéseit, már jól ismerhetik az ESG-befektetések világát alakító jelentősebb tényezőket, melyek között szerepel az éghajlatváltozás kockázata, a nettó zéró kibocsátáshoz vezető út, a biodiverzitás csökkenésének veszélye, a társadalmi egyenlőtlenségek, valamint a greenwashing kérdésével és az ESG jövőjével kapcsolatos szabályozások és viták. Az MSCI legújabb elemzése most arra keresi a választ, hogy ezek közül vajon mire érdemes leginkább odafigyelni 2023-ban.

Nem meglepő, hogy az éghajlatváltozás kérdését többféle témával összefüggésben is érinti a kiadvány a karbon kredit befektetési alapoktól kezdve a biztosított kibocsátásokon és a nettó zéró célértékek vizsgálatán keresztül egészen az ipari ingatlanok szén-dioxid mentesítéséig. Egy másik fontos terület a szabályozás kérdése, amely ma már nem csak az európai, hanem az amerikai és az ázsiai piacokon is egyre inkább előtérbe kerül. Itt olyan témák szerepelnek, mint a pénzügyi intézmények számára előírt éghajlati stressztesztek elvégzésére vonatkozó követelmények, az erdőirtásmentes piacra jutási szabályok vagy az SFDR (fenntartható pénzügyi nyilvánosságra hozatalról szóló rendelet) által meghatározott főbb kedvezőtlen hatásmutatókkal kapcsolatos jelentéstételi kötelezettségek. Az MSCI az ellátási láncokat érintő trendekre is felhívja a figyelmet: megemlíti a laboratóriumban előállított termékekkel kapcsolatos kilátásokat, az árucikkek blokklánc technológiával történő nyomon követését, valamint az elektromos hulladékok bányászatának lehetőségét a kritikus nyersanyagbeszerzések dinamikájának átformálása érdekében. Végezetül számos olyan téma is helyet kapott az elemzésben, amely közvetlen hatással van a mindennapokra ezekben az egyébként is nehéz időkben, mint például a vasutassztrájkok, a rossz levegőminőség vagy az internetes cégekre vonatkozó új alapszabályok.

Az összeállítás összesen 32 trendről ad áttekintést, amelyből mindenki kiválaszthatja, hogy 2023-ban melyekre fog a leginkább odafigyelni.

A teljes kiadvány itt érhető el angol nyelven: https://www.msci.com/documents/1296102/35124068/ESG+and+Climate+Trends+to+Watch+for+2023.pdf

Iratkozzon fel hírlevelünkre!