fbpx

„Mi a jövőben gondolkodunk, és eszerint alakítjuk CSR programjainkat is”

„Mi a jövőben gondolkodunk, és eszerint alakítjuk CSR programjainkat is”

Az E.ON Hungária Csoport kötelességének érzi, hogy alaptevékenységén túl különféle CSR programokkal, vállalati pályázatokkal, önkéntes aktivitásokkal is tegyen a szűkebb és tágabb környezetében élő közösségek jóllétéért. Losonczi Gergely, a cégcsoport vállalati kommunikációs vezetője az E.ON társadalmi felelősségvállalásának gyakorlati megvalósításába nyújtott bepillantást, és kitért arra is, hogy milyen szerepet tölt be ebben az Effekteam.

Az E.ON számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, a közösségi kezdeményezések ösztönzése, a hazai civil szervezetek támogatása. Milyen formában valósulnak meg ezek a célkitűzések? Melyek a kiemelt témák, projektek ezen a területen?

Az E.ON Hungária Csoport az ország egyik legjelentősebb energiavállalata. A Dunántúlon, valamint Budapesten és Pest megyében több millió ügyfélnek nyújtunk áram- és gázhálózati szolgáltatást, valamint országszerte kínálunk korszerű, energetikai termékeket és szolgáltatásokat. Csaknem 6200 kollégánk dolgozik minden nap azért, hogy az ügyfeleink energiaellátása zavartalan legyen. Ez hatalmas felelősség. Ugyanakkor mi elkötelezetten hiszünk abban is, hogy egy vállalat felelőssége nem csak a tevékenységéből ered, a saját értékrendje mentén kötelessége társadalmi célok megvalósítását is támogatnia.

Az energiaátmenet meghatározó szereplőjeként mi a jövőben gondolkodunk, és eszerint alakítjuk CSR programjainkat is. Fő célkitűzésünk a gyermekek támogatása, illetve a hátrányos helyzetben élők segítése. Stratégiai partnereinkkel – az Ökumenikus Segélyszervezettel és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal – több olyan programunk van, ami kifejezetten az esélyteremtést tűzte ki céljául. A segélyszervezettel lassan két évtizede dolgozunk együtt. Több tízezer nehéz anyagi körülmények között élő gyerek óvoda- és iskolakezdését támogattuk már közösen, de célul tűztük ki rászoruló gyermekek digitális felzárkóztatását is. A Máltai Szeretetszolgálattal pedig sokszor működünk együtt olyan hátrányosan érintett helyszíneken, ahol a két szervezet összehangolt munkájára van szükség: erre példa a Szociális Naperőmű mintaprogram, ami először Tiszabőn valósult meg. Ez egy úttörő kezdeményezés volt, hiszen mi naperőművet építettünk a szeretetszolgálatnak, amely az abból termelt áramot használja fel nehéz sorsú családok támogatására.

Mindezek mellett megemlíteném az EnergiaKaland programunkat, amellyel 2008 óta segítjük a pedagógusokat a gyermekek energiatudatos nevelésében, vagy az egész évben nyitva álló adományozási pályázati lehetőségünket, amin keresztül a hazai civil szférát támogatjuk. Ez utóbbi program kapcsán már egy évtizede dolgozunk együtt az Effekteam Egyesülettel, akik segítenek nekünk a kiválasztott pályázatok szakmai szűrésében és utánkövetésében. A pályázat keretében 2019 óta 89 különböző szervezet 115 programját támogattuk már több, mint 51 millió forinttal.

A felsorolt programok sorába jól illeszkedik a tavaly elindított Föld bajnokai pályázat is, amely a környezeti fenntarthatóságra nevelés népszerűsítéséhez és terjesztéséhez nyújt támogatást. Itt mik voltak az első év tapasztalatai?

Régóta szerettünk volna egy olyan programot elindítani, amely kifejezetten a fenntarthatóságról szól és hitelesen illeszkedik a korábbi tevékenységünkhöz. Az EnergiaKaland programunkon keresztül sok elkötelezett pedagógussal találkoztunk az évek során, és láttuk azt is, hogy a gyerekek mennyire nyitottak arra, hogy a környezettudatosságról beszélgessünk velük. Mi abban hiszünk, hogy a legkisebb iskolai vagy óvodai közösségek erőfeszítései is képesek változást előidézni a szűkebb környezetükben, és összefogással minden közösség sokat tehet a fenntarthatóbb holnapért. Ebből a gondolatból indult el a Föld bajnokai program, melynek kidolgozásában és megvalósításában az Effekteam szaktudását és segítségét kértük. Először a kereteket és a részleteket határoztuk meg közösen, majd a meghirdetés után a pályázatok formai és szakmai előszűrésében vettük igénybe a szervezet közreműködését. Fontos volt számunkra, hogy azokat a pályázatokat mutassuk be a zsűrinek, amelyek kreatívak, jól kidolgozottak és tényleg egy közösség munkája jelenik meg bennük. Őszintén szólva, nem számítottunk rá, hogy a programnak már az első évben ekkora sikere lesz, a tervezettnél ugyanis sokkal több, csaknem 400 pályázat érkezett be hozzánk. Összesen 25 millió forintot osztottunk szét végül 14 győztes pályázat között. A hatalmas érdeklődés miatt a pályamunkák feldolgozása és értékelése jóval több energiát igényelt, ezért is örülünk, hogy az Effekteam csapatával dolgozunk együtt, mert van tapasztalatuk és hitelük a vállalati CSR programok menedzselésében, és ekkora érdeklődésnél erre nagyon nagy szükség van. A tavalyi programot sikerrel zártuk októberben egy szakmai nappal egybekötött díjátadó keretében, ahol sokat beszélgettünk a nyertes óvodákkal és iskolákkal, és rengeteg pozitív és konstruktív visszajelzést kaptunk a többi résztvevőtől is. Ezért döntöttünk úgy, hogy az idén is folytatjuk a programot. A mostani kiírásra április 5-ig lehet jelentkezni.

Adományozási tevékenysége mellett az E.ON hosszú évek óta támogatja munkatársai önkéntes aktivitásait is. A cégcsoport több ezer alkalmazottja sok tízezer órában vállalt már szerepet jótékony célú kezdeményezésekben, ahol fizikai munkájukkal vagy szaktudásukkal támogatták a vállalat szűkebb és tágabb környezetében élőket. Hogyan zajlik ezeknek az önkéntes programoknak a megszervezése?

Az E.ON Hungária Csoport évente 16 óra munkaidő-kedvezményt biztosít minden munkatársának, amit önkéntes programon való részvételre használhatnak fel, akár hétvégén megvalósuló kezdeményezésre is. Szervezünk központilag programokat, de befogadjuk a munkatársak ötleteit is és támogatjuk őket a megvalósításban: mindkét esetben igaz, hogy a cégcsoport finanszírozza az anyag- és eszközköltségeket, így a munkatársaknak már csak a lelkesedésüket kell magukkal vinniük. A körülbelül 15 év alatt, mióta önkéntes programokat szervezünk, rengeteg tudást és civil kapcsolatot halmoztunk fel, de sokszor dolgozunk együtt önkéntes programok szervezésében jártas partnerekkel is, főleg, amikor nagy létszámú önkéntes csapatról van szó. Ezen a téren is több alkalommal működtünk már együtt az Effekteammel, akik a legalkalmasabb helyszín megtalálásában, a munkák részletes megtervezésében, a megvalósításban és az utánkövetésben egyaránt a segítségünkre vannak. Évente több száz munkatársunk végez valamilyen önkéntes tevékenységet, amire nagyon büszkék vagyunk.

Elhangzott, hogy sok évre nyúlik vissza az E.ON Hungária Csoport és az Effekteam Egyesület szakmai kapcsolata, melynek eredményeként számos sikeres program valósult már meg. Mi az alapja ennek a hosszú távú hatékony együttműködésnek?

Az E.ON Hungária Csoportnál hiszünk a hosszú távú együttműködések erejében, különösen egy olyan lényeges témában, mint a társadalmi felelősségvállalás. Fontos, hogy a programjaink a lehető legjobban működjenek, mert mások számítanak a segítségünkre, és ehhez szükségünk van olyan partnerekre – legyen az civil vagy közvetítő partner –, akik sok tapasztalattal rendelkeznek a saját területükön. Az Effekteam régóta teremt hidat a hazai civil szféra és a nagyvállalatok között, így sokakkal van kapcsolatban, ami nagy segítséget jelent egy-egy program megszervezésénél. Emellett pedig a vállalati és saját pályázati programjaik során szerzett széles körű szakmai tapasztalataikra is bármikor számíthatunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!