fbpx

Matolay Réka: “Amire a zsűrizés során nagyon figyeltem, az a lépték és az önreflexió”

Matolay Réka: “Amire a zsűrizés során nagyon figyeltem, az a lépték és az önreflexió”

Matolay Réka a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Tanít és fejleszt üzleti etika, fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás, társadalmi vállalkozás témájú tárgyakat graduális és posztgraduális képzésekben. Az Effekt 2030 zsűritagjaként a pályázatok elbírálása során elsősorban arra figyelt, hogy a hatás, amit a vállalat elérni kíván, mennyire van összhangban az erőforrásaival, és milyen összefüggés van a vállalat működése és CSR tevékenysége között.


Matolay Réka, PhD
egyetemi docens
Budapest Corvinus Egyetem

Egy vállalat hogyan működhet úgy, hogy tevékenységeivel megőrizze természeti környezetünk szépségét és sokféleségét, igazságosabbá tegye társadalmunkat – és mindezt a teljes ellátási láncában, valamennyi érintettje jóllétéért – ezt kutatja Matolay Réka a gyakorlatban és az egyetemi óráin is a diákokkal. Tanít kritikai CSR-t, fenntarthatóságot, olyan készségeket fejleszt, amelyek révén gyakorolható a felelősségteljes döntéshozatal és a diák társadalmi vállalkozóvá válhat, akár saját vállalkozásában, akár nagyobb szervezetben: vagyis social entrepreneur vagy social intrapreneur lesz. Azaz arra használja az üzleti keretet, hogy társadalmi-ökológiai problémákat oldjon meg. Ezért is hozták létre az egyetemen – szervezeti innovációként – a Corvinus Science Shopot, ahol az üzleti oktatást nem üzleti partnerekkel gazdagítják. “Egyik alapítóként az volt a célom, hogy a diákok és a kollégák megtapasztalják: milyen együtt dolgozni non-profit, civil, közösségi szervezetekkel (órai projektben, kutatásban stb.), s már az üzleti oktatás és kutatás során azonnal és közvetlenül pozitív társadalmi hatást teremtsünk” – mondja.

Miért tartotta fontosnak, hogy az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja zsűritagja legyen?

Kíváncsi voltam arra, hogy ma Magyarországon milyen döntéseikről, tevékenységeikről gondolják úgy a vállalatok, hogy hathatós választ adnak a működésükkel okozott és a környezetükben lévő ökológiai és társadalmi problémákra. Érdekelt, hogyan viszonyulnak a díj elnevezésében is szereplő 2030-hoz, mennyire veszik komolyan az ehhez kapcsolódó előrejelzéseket és hoznak-e újat és jelentőset.

Milyen szempontokat tartott szem előtt a döntés során?

Amire a zsűrizés során nagyon figyeltem, az a lépték és az önreflexió. Azaz, hogy a hatás, amit a vállalat elérni kíván, mennyire van összhangban az erőforrásaival, s hogy mi az összefüggés a pályázatban beadott CSR tevékenység és a vállalat léte, működése között” – válaszolta az egyetemi docens.           

Iratkozzon fel hírlevelünkre!