fbpx

Macskásy Éva: „Újra kell gondolnunk a szükségleteinket”

Macskásy Éva: „Újra kell gondolnunk a szükségleteinket”

Több ezren gyűltek össze a budapesti Clark Ádám téren péntek délelőtt a harmadik globális klímasztrájk alkalmából, és további 15 magyar városban is demonstráltak a klímavédelemért. Az akciót a Fridays For Future Magyarország szervezte. A fiatalok, akik aggódnak a jövőjükért úgy döntöttek egyéni szinten is tesznek azért, hogy változzanak a dolgok, ezért csatlakoztak Greta Thunberghez és társaihoz. Macskásy Éva, a mozgalom egyik aktivistája úgy látja, felelős döntéseinkkel képesek vagyunk alakítani a gazdasági és társadalmi mintázatokon.

Macskásy Éva
másodéves biológiaszakos hallgató, a Fridays for Future aktivistája   

Úgy gondolom, hogy a fiatalok válasza és feladata a jelen és a jövő kihívásaira az értékrendünk tudatos átalakítása. A jelenlegi gazdasági berendezkedés, a túlzásba vitt fogyasztás és az állandó hulladéktermelés ökológiai szempontból teljesen fenntarthatatlan. Újra kell gondolnunk a szükségleteinket, és ennek megfelelően átalakítani mindennapjainkat – mondja Macskásy Éva.

Úgy véli, a vállalatok feladata, hogy felelősséget vállaljanak a tevékenységeikért. Szüntessék meg az általuk okozott szennyezéseket és mérsékeljenek minden olyan tevékenységet, amelyek a bioszférát károsítják. Éva szerint elengedhetetlen, hogy hiteles tájékoztatást adjanak a kínált árucikkeikről, ezzel megkönnyítve a vevők döntéshozatalát, és az is, hogy ne manipulálják a fogyasztókat, ne befolyásolják őket az érzelmekre ható marketing trükkökkel.

„Konkrét eszköz a fiatalok kezében a fogyasztásunk átalakítása. Ha nemet mondunk egy termékre vagy szolgáltatásra, azzal a gyártási eljárást és az adott céget is elutasítjuk. Ez a véleményformálásunk leghatékonyabb módja, hiszen a kereslet minden esetben befolyásolja a kínálatot. Fogyasztási szokásainkkal alakíthatjuk a gazdasági és társadalmi mintázatokat” – emelte ki a beszélgetés során Macskásy Éva majd hozzátette:

„A mi felelősségünk, hogy felhívjuk a társadalom és a döntéshozók figyelmét a problémákra. Valamint, hogy saját döntéseink során minden esetben figyelembe vegyük a cselekedeteink környezetterhelését.”

Iratkozzon fel hírlevelünkre!