fbpx

„Legyen a fenntarthatóság a vállalati stratégia része!”

„Legyen a fenntarthatóság a vállalati stratégia része!”

A hazai piacon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok idén július 26-ig pályázhatnak az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díjára. A rangos szakmai elismerésre négy általános és négy speciális – a járványhelyzetre tekintettel bevezetett – kategóriában nevezhetnek a cégek az általuk megvalósított vállalati felelősségvállalási és fenntarthatósági programokkal. Schubauer Krisztina CSR szakértőt, a zsűri tagját az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (Sustainable Development Goals – SDG-k) összhangban kialakított általános pályázati kategóriák kapcsán kérdeztük.

Mi az oka annak, hogy a pályázati kiírást az ENSZ által kiadott fenntartható fejlődési keretrendszerben szereplő célkitűzésekhez igazították?

Manapság egyre súlyosabb környezeti, gazdasági és társadalmi problémákkal nézünk szembe, amelyeknek kezelése tovább már nem halogatható. Az ENSZ 2015-ben ezért fogalmazta meg – 193 ország egyhangú támogatásával – azokat a legfontosabb törekvéseket, melyek világszerte prioritást és viszonyítási alapot kell, hogy jelentsenek a 2030-ig tartó időszakban. Nemzetközi szinten már látható, hogy egyre több cég veszi figyelembe ezeket a célkitűzéseket nem csak CSR tevékenységük, hanem teljes működésük során is. Az Effekteam 2019-ben azzal a szándékkal újította meg a díjat, hogy a magyar piacon működő vállalatok körében is minél inkább megismertesse, és stratégiai szintre emelje az ENSZ által kidolgozott célrendszert.

Az egyes pályázati kategóriákon belül ténylegesen hogyan jelennek meg az SDG-k?

Az Esélyteremtő üzletkategória az SDG-k közül az 1, 2, 3 és 6-os célokat fedi le, ezért itt elsősorban olyan pályázatokat várunk, amelyek hozzájárulnak a társadalmi jóllét megteremtéséhez, megkönnyítik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést vagy elősegítik a mindenki számára elérhető minőségi táplálkozást. A Jövő gazdasága kategória a 8, 9, 11 és 12-es célokkal dolgozik. Ide azokkal a projektekkel lehet nevezni, amelyek támogatják a hatékony foglalkoztatást, a fenntartható gazdaságot, a fenntartható termelést és fogyasztást, ösztönzik az innovációt vagy segítik a gazdasági fejlődést előmozdító infrastruktúra megteremtését. A 7, 13, 14 és 15-ös célokra épülő Zöld egyensúly kategóriába tartoznak azok a pályázati programok, amelyek hozzáférést biztosítanak a fenntartható és modern energiához, hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez, a természeti erőforrások fenntartható használatához vagy a szárazföldi és vízi ökoszisztémák védelméhez. A Mindenki társadalma kategóriában – a 4, 5, 10 és 16-os célokkal összhangban – olyan kezdeményezésekkel lehet pályázni, amelyek elősegítik a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, az élethosszig tartó tanulást, illetve hozzájárulnak az egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a társadalmi esélyegyenlőség megteremtését.

A korábbi években benyújtott projektek elbírálása kapcsán milyen tapasztalatai voltak a zsűrinek, melyeket jó tanácsként megosztana az idei pályázókkal is?

Mind a négy kategória esetében lényeges, hogy a benyújtott programok valamilyen pozitív, mérhető társadalmi és/vagy környezeti hatást érjenek el a szűkebb vagy tágabb közösség számára. Ilyenek lehetnek például a munkavállalók vagy a vásárlók életére pozitívan ható kezdeményezések, az egyes társadalmi csoportok jobblétét célzó projektek, az ökológiai környezetre kedvezően ható vállalati működés vagy olyan felelős termékek és szolgáltatások, amelyeknek társadalmi vagy környezeti hasznuk van. A mérhető pozitív hatás mellett a pályázati program fenntarthatósága is nagyon fontos szempont. Sok vállalat sajnos nem fordít erre kellő figyelmet, pedig kulcskérdés, hogy egy adott projekt hogyan folytatódik a jövőben. Azt remélem, hogy az idei évben olyan hosszú távon is fenntartható projektekkel találkozhatunk majd a pályázatok között, amelyek vagy már korábbi, meglévő programok folytatásai, továbbfejlesztett változatai, vagy olyan új kezdeményezések, amelyek a megváltozott környezeti, gazdasági és társadalmi helyzetre tudnak reagálni.

A pályázattal és a korábbi győztes programokkal kapcsolatos további információk ezen az oldalon találhatók.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!