fbpx

Így halad a Continental a fenntarthatóság útján

Így halad a Continental a fenntarthatóság útján

A fenntartható gazdasági tevékenység és a társadalmi felelősségvállalás a Continental alapértékeinek szerves része. Az Effekteam legújabb tagja erre alapozva végzi működését és jelöli ki a jövőbe vezető utat. Ennek kapcsán beszélgettünk Blahunka Erzsébettel, a Continental Automotive Hungary fenntarthatósági és ESH vezetőjével.

Hogyan ötvöződik egymással a fenntarthatóság és az innováció a Continental Automotive Hungary működésében?

Minden új projektünk tervezésénél alapvető szempont a fenntarthatóság: figyelembe vesszük, hogy terveink mennyire szolgálják a karbonsemlegesség, a kibocsátáscsökkentés és a körforgásos gazdaság céljait. Az idei év stratégiai projektjei között szerepel a megújuló energia használatának kérdése is, vizsgáljuk a napelem, illetve a hőszivattyú telepítésének lehetőségeit. A keletkező hulladékaink esetében szintén fontosnak tartjuk az újrahasznosítás újabb és újabb módszereinek felfedezését. Ebben a hónapban például veszélyes hulladékként történő leadás helyett a Miskolci Állatsegítő Alapítványnak adományoztunk 120 liter fertőtlenítőt, aminek a COVID-járvány ideje alatt kiadott ideiglenes engedélye lejárt.

A környezettudatosság milyen egyéb módon jelenik meg a vállalat mindennapi tevékenységében?

A gyártás során és az irodákban keletkező hulladékokat szelektíven gyűjtjük, a zöld hulladékot pedig komposztáljuk. Gyártási hulladékunk mennyiségét 2022-ben 2,56%-kal csökkentettük, a „termelt” hulladék 97,3%-át újrahasznosítás céljából értékesítjük. 2020 óta kizárólag zöld elektromos energiát használunk fel, 2022-ben az elektromosenergia-felhasználásunkat 31,4%-kal csökkentettük. Munkatársaink számára elektromos autó- és kerékpártöltési lehetőséget biztosítunk, a gyári ebédlőben papírdobozokat használunk az ebéd elviteléhez, és a Föld napja alkalmából közös kertészkedést, virágültetést szerveztünk telephelyünkön.

A cég társadalmi szerepvállalása terén mik a fő fókuszterületek?

Részt veszünk az X-Gain projektben, mely a X. kerületben található nagyvállalatok együttműködése a kerületi önkormányzattal. Ezen belül több munkacsoport dolgozik együtt például az energiahatékonyság, a fenntartható mobilitás és az egészségvédelem területén. Ez utóbbihoz kapcsolódóan, ebben a hónapban részt veszünk Magyarország átfogó egészségszűrő programjában, helyszínt és infrastruktúrát biztosítunk telephelyünkön a szűrőkamionnak, ingyenes lehetőséget kínálva 40 féle szűrésre saját dolgozóink és a kerületi lakosok számára. Közreműködtünk a Wesselényi Miklós Műszaki Technikum által szervezett Fenntarthatósági hét koordinálásban, ahol egyrészt játékos formában ismertettük meg a diákokkal vállalatunk fenntarthatósági törekvéseit, másrészt én magam tartottam nekik egy rövid előadást arról, hogy mit is jelent a fenntarthatóság, mit tesz egy nagyvállalat a fenntarthatóbb, élhetőbb jövő érdekében, illetve arról is beszélgettünk, hogy mit tudnak ők maguk tenni.

Hogyan tudják segíteni a Continental fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási törekvéseinek megvalósítását az Effekteammel és az egyesület tagságával kialakított együttműködések?

Az idei az Effekteam-tagságunk első éve és izgalommal várjuk az együttműködést. Véleményem szerint ez egy rendkívül jó lehetőség lesz arra, hogy megismerjük a többi magyarországi nagyvállalat kihívásait és jó megoldásait, megoszthassuk egymással tapasztalatainkat és, hogy együtt, közösen dolgozzunk egy fenntarthatóbb vállalat, egy fenntarthatóbb ország és egy fenntarthatóbb jövő érdekében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!