fbpx

Idén is nevezhetnek az Effekt 2030 díjra A jövő gazdaságát képviselő vállalati projektek

Idén is nevezhetnek az Effekt 2030 díjra A jövő gazdaságát képviselő vállalati projektek

Az Effekteam Egyesület azért hozta létre A Jövő gazdasága kategóriát az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díjához kapcsolódóan, hogy elismerje azokat a vállalati programokat, amelyek segítik a fenntartható gazdaságot, termelést és fogyasztást, ösztönzik az innovációt és támogatják a gazdasági fejlődést előmozdító infrastruktúra megteremtését. Ilyen jellegű kezdeményezésekkel idén is versenybe szállhatnak a hazai cégek. A pályázat benyújtására egészen július 21-ig van lehetőség.

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díjának célja, hogy a vállalatok innovatív kezdeményezéseinek, példaértékű programjainak bemutatásával és elismerésével hozzájáruljon az üzleti és startup szektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez. A jövő gazdasága kategóriát olyan projektek számára hozta létre az Effekteam Egyesület, amelyek az ENSZ által meghatározott, 8-as, 9-es, 11-es vagy 12-es számú fenntartható fejlődési célok (SDG-k) mentén valósulnak meg. A 8. SDG a tartós, befogadó és fenntartható gazdasági fejlődést célozza a mikro-, kis- és középvállalatok létrehozásának és növekedésének ösztönzésével, a pénzügyi szolgáltatásokhoz történő hozzáférésük elősegítésével, valamint támogatja a tisztességes munkát, a munkavállalói jogok védelmét és a biztonságos munkakörnyezetet. A 9. célkitűzés az ellenállóképes infrastruktúra kiépítésén, az inkluzív és fenntartható iparosítás támogatásán és az innováció ösztönzésén keresztül irányul az emberi jóllét megteremtésére. A 11. SDG a fenntartható, befogadó városok és közösségek fontosságát hangsúlyozza, kiemeli a biztonságos és megfizethető lakhatás és közlekedés szerepét, a világ kulturális és természeti örökségének védelmét, továbbá felhívja a figyelmet a korszerű hulladékkezelés, a megfelelő levegőminőség és a könnyen megközelíthető zöld- és közterületek jelentőségére. A 12. SDG a fenntartható termelés és fogyasztás megteremtését sürgeti, a hulladékképződés mértékének jelentős csökkentése és a természeti erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás mellett. A jövő gazdasága kategóriában azok a vállalati programok nyerhetik el az Effekt 2030 díjat, amelyek összhangban vannak a felsorolt négy SDG valamelyikének törekvéseivel, egyúttal megfelelnek az Effekteam szlogenjében is szereplő közösség, hatás és jövő kritériumainak. A kategóriában induló vállalatok közül 2019-ben az Invitech, majd 2020-ban és 2021-ben is a dm aratott győzelmet.

Invitech ICT Services Kft.
Okosfalu program

Az Invitech ICT Services Kft. ügyfelei között hosszú ideje megtalálhatók önkormányzatok, közintézmények. A velük folytatott konzultációk során vált nyilvánvalóvá a vállalat számára, hogy a kistelepülések sajátos adottságait és hátrányait csak egyedi, rájuk szabott megoldással lehet orvosolni. A digitalizáció kézenfekvő lehetőséget kínált a felzárkóztatásra, ezért a társaság önálló programot indított Okosfalu néven. Az Effekt 2030 díjjal elismert projekt az infokommunikáció alkalmazásával segítette elő a kistelepülésekkel közösen megfogalmazott célok megvalósítását, melyek között szerepelt a fenntartható, élhetőbb környezet megteremtése, az oktatás fejlesztése, az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása és különféle esélyegyenlőségi programok indítása. A falvak „okosításának” hátterét az Invitech szolgáltatási portfóliója adta: integrált IT-megoldásokkal támogatták a helyi közösségek digitális felzárkóztatását. A szolgáltatáspaletta bővítésén keresztül a projekt a jövőben olyan további fejlesztésekre is lehetőséget nyújt, mint például az intelligens, energiahatékony közvilágítás kiépítése, okospadok elhelyezése a közösségi tereken, valamint elektromos töltők, digitális tájékoztató táblák és szén-dioxid mérő szenzorok telepítése.

dm Kft.
Kezdd kicsiben!

A dm Kft. először 2020-ban aratott győzelmet A jövő gazdasága kategóriában Kezdd kicsiben! programjával. Mivel a cég kiemelten kezeli a környezettudatosságot mind működését, mind szortimentjét tekintve, fontos volt számára, hogy a vásárlók igényeit is „nemesítse”: rávilágítson, hogy választásaiknak milyen hatása van a környezetre, és növelje érdeklődésüket a fenntartható termékek iránt. A vállalat környezeti fókuszú edukációs programot és Facebook-kihívást hirdetett, hogy felhívja a figyelmet azokra a kis lépésekre, amelyekkel zöldebbek lehetnek a hétköznapok. Civil partnerekkel együttműködve elindítottak egy tanulócsoport-funkciót is, ahol hasznos tanácsokat, gyakorlati tippeket adnak a zöldebb jövőhöz. A kezdeményezéshez már az indulást követően több ezren csatlakoztak, és a Kezdd kicsiben! csoport tagjainak száma azóta is folyamatosan gyarapszik. A dm bízik benne, hogy kezdeményezésével hozzájárul a tudatos fogyasztás népszerűsítéséhez és a fenntarthatóság növeléséhez. E törekvést támogatja a cég fenntartható termékszortimentjének bővítése és a zöld árcímkék bevezetése is.

dm Kft.
Giving Friday

A dm Kft. 2021-ben újra A jövő gazdasága kategóriában érdemelte ki az Effekt 2030 díjat Giving Friday elnevezésű programjával, melynek elsődleges célja az volt, hogy az értelmetlen és környezetre káros túlfogyasztás ellenpontjaként felhívja a figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra. A Giving Friday egy nemzetközileg megvalósuló kezdeményezés, de Magyarországon a vállalat a Máltai Szeretetszolgálattal egyeztetett annak érdekében, hogy olyan célt találjanak, melynek támogatásával hazai szinten tudnak segíteni egy valós társadalmi probléma kezelésében. Együttműködésük eredményeként átszínezték a Black Friday napot, s a „kapok” helyett az „adokra”hívták fel a figyelmet, akcióvadászat helyett a jótékonyságra helyezték a hangsúlyt. A dm az akció keretében elért forgalmának 5%-át jótékony célra ajánlotta fel, mely összeggel a Máltai Szeretetszolgálat idősotthonaiban élők mentális és fizikai egészségének megőrzéséhez járult hozzá. A visszajelzések azt mutatták, hogy a vásárlók is pozitívan fogadták a kezdeményezést, hiszen vásárlásukkal egy jó ügyet támogathattak és megtapasztalhatták a segítségnyújtás pozitív érzését.

A Jövő gazdasága kategóriába tartozó programokkal július 21-ig ismét lehet nevezni az Effekt 2030 díjra. Az idei pályázatról és az egyes kategóriákról részletes információk érhetők el a https://effekteam.hu/effekt2030/ oldalon, a korábbi projekteket bemutató esettanulmányok pedig a https://effekteam.hu/esettanulmanyok/ oldalon olvashatók.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!