fbpx

Az Effekteam Egyesület október 1-jei A vállalati felelősség 4 arca című online konferenciája egyik panelbeszélgetésének témája, hogy képesek-e a vállalatok, bizonyos magasabb rendű célok érdekében, mint amilyen például a fenntarthatóság, félretenni a saját legszorosabban vett érdekeiket, és a verseny helyett az együttműködésre helyezni a hangsúlyt, még akár a versenytársakkal is. A témáról Bognár Károlyt, az Effekteam kommunikációs munkatársát, a kerekasztal-beszélgetés moderátorát kérdeztük.

A modern gazdaság egyik központi fogalma a verseny: aki gyorsabban fut, az győz. Azé a vásárló, azé a nagyobb profit. Miért lassítanának a cégek, s várnák be a cammogókat?

Ez a panel nem arról szól, hogy a versenyt ki kell iktatni, mert az valami rossz dolog. És arról sem, hogy aki jobb, attól elveszünk, s valamiféle rosszul értelmezett igazságosság jegyében, odaadjuk annak, aki kevésbé jó. Ilyesmivel már próbálkoztak, nem működött. A beszélgetésben ehelyett olyasmiről cserélünk eszmét, hogy vannak-e olyan magasabb rendű célok, amelyek érdekében a versenyben álló cégek hajlandók együttműködni, miközben a piacon továbbra is a legélesebb versenyben állnak. Hadd mondjak egy példát. A beporzók pusztulása óriási probléma szerte a világon, nemcsak cégeket, hanem mindenkit érint. Az azonban biztos, hogy ha nem lesz növény, akkor növényvédőszerre sem lesz szükség. És ez nem csak egy ilyen vállalatot érint, hanem az összeset. Ezért érdemes együtt elgondolkodni azon, hogyan lehetne ezt a folyamatot lassítani, megállítani. Például méhlegelők telepítésével, a gazdák képzésével stb. Ez közös ügy, és van is akkora hordereje, hogy érdemes legyen felülemelkedni a szűken vett egyéni érdekeken.

És mi a helyzet akkor, ha a vállalatok nem versenytársak, mert nem azonos iparágban működnek? Akkor könnyebb az együttműködés?

Minden azon múlik, hogy az adott cég fenntarthatósági stratégiájába belefér-e egy ilyen együttműködés, s ha igen, akkor sikerül-e valamilyen jó, előremutató projektet találni. Az ilyen együttműködések azért jók, mert mindenki azt tudja beletenni, amihez ért, amiben ő jó. Nyilván nem egyszerű műveletekről, például egy bármilyen intézménynél végzett felújítási munkáról beszélek, hanem összetettebb feladatokról. Tegyük fel, hogy egy közműszolgáltató cégnél növekszik a fizetni nem tudó kliensek aránya, mert mondjuk krízis van a gazdaságban, és erre a helyzetre egy pénzügyi szolgáltatóval kidolgoznak valamilyen segítő pénzügyi csomagot.

A konferencia programjának ismertetőjében szerepel a következő mondat: „A vállalati érintetti csoportok, érintetti hálók sok esetben átfedik egymást… Tulajdonképpen a más háza tája a mi házunk tája is.” Ez azt jelenti, hogy ugyanaz az érintett akár több cég fenntarthatósági tevékenységének is a fókuszába kerülhet? És hol van itt az együttműködési lehetőség?

Vegyük a legkézenfekvőbb érintettet, a természeti környezetet. Nem kérdés, hogy mindannyian ugyanazt a környezetet használjuk, s bár eltérő mértékben hatunk rá, vele szemben mindannyiunknak, minden cégnek felelőssége van. Nyilván vannak ennél kevésbé kézenfekvő példák is, de hagyjunk valami újdonságot a konferenciára is…

A konferencia részletes programja és regisztráció: itt.