fbpx

Felmérik a hazai vállalatok ESG felkészültségét

Felmérik a hazai vállalatok ESG felkészültségét

Átfogó ESG kutatást indít a hazai vállalatok körében az Effekteam és a Comlab-ESG Core cégcsoport. A nagyvállalati és kkv felmérés arra keresi a választ, hogy hol tartanak a cégek a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) keretrendszer szerinti működés bevezetésében, és mennyire felkészültek a pénzügyi jelentések mellett, a nem pénzügyi tevékenységükről szóló jelentések elkészítésére. A kutatás időzítése egybeesik a COP27 ENSZ klímakonferenciával, amelynek fókuszában a fenntarthatósági tervek és vállalások végrehajtása áll. Ebbe az irányba lépett az Európai Parlament is, amely új vállalati jelentési kötelezettségeket fogadott el.

Az Effekteam és a Comlab-ESG Core cégcsoport összefogott, hogy online kérdőíves módszerrel járjanak utána annak, hol is tart ma az ESG Magyarországon. A vállalatok fenntartható működése 2019-ben került igazán célkeresztbe, amikor először a legnagyobb amerikai vállalatok vezetőit tömörítő Business Roundtable, majd a Világgazdasági Fórum (WEF) fogalmazta újra az üzlet célját, ami immár nemcsak a részvényesi értékteremtés, hanem más fontos érintettek, így a munkatársak, beszállítók, fogyasztók, a közösségek és a környezet érdekeinek a kiszolgálása is. Ennek a megközelítésnek a mérhető módszertanát foglalja össze az ESG keretrendszer, amely átfogó képet ad a vállalatok környezeti, társadalmi és felelős vállalatirányítási tevékenységéről. A vállalati fenntarthatóságot definiáló Európai Uniós Taxonómia éppen a napokban bővült az Európai Parlament által elfogadott új vállalati fenntarthatósági jelentési szabályokkal (CSRD), amelyek 2024-től az 500 főnél többet foglalkoztató vállalatoknak, 2025-től a 250 főnél nagyobb cégeknek, 2026-tól pedig a tőzsdei kkv társaságoknak tennék kötelezővé a fenntarthatósági hatásuk és tevékenységük jelentését.

„A jövő év sorsdöntő lehet a hazai vállalatok fenntarthatósági átállásában, hiszen egyre közelebb kerül az a pillanat, amikor ez már nem csak reputációs kérdés, hanem pénzpiaci elvárás és jogszabályi követelmény lesz. Felmérésünkből megtudhatjuk majd, hogy felismerik-e a hazai vállalatok ennek jelentőségét és felkészültek-e az ESG alapú működésre” – mondta dr. Molnár Klára, az Effekteam Egyesület igazgatója és szakmai vezetője.

„Képet szeretnénk adni arról, hol tart az ESG bevezetése a vállalatoknál, a stratégiai, szervezeti, kulturális és technológia integráció folyamatban van-e, illetve milyen hangsúlyos ügyek és témák vannak a középpontban. Rákérdezünk arra is, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe az ESG területén a vállalatok” – mondta dr. Schillinger Attila, az ESG Core Kft. alapítója és a ComLab Kft. vezető tanácsadója.

A több száz hazai vállalat részvételével zajló felmérésre november végéig várják a válaszokat ezen a linken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfT94-rfkH3UC9mtyDJDjg4S1XLxGd7lm1hQK29o_1e4626Sg/viewform.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!