fbpx

Felkészülés az ESG-elvek szerinti adatgyűjtésre és jelentéstételre

Felkészülés az ESG-elvek szerinti adatgyűjtésre és jelentéstételre

A vállalatok fenntartható működésére vonatkozó elvárások növekedésével párhuzamosan, az Effekteam évek óta naprakész információkkal, gyakorlati tapasztalatokkal igyekszik segíteni a cégeket abban, hogy minél hatékonyabban tudjanak megfelelni a velük szemben támasztott környezeti, társadalmi és irányítási követelményeknek. Az egyesület legutóbbi munkacsoport-találkozójának aktualitását a nemzeti ESG-keretrendszerről szóló törvénytervezet adta.

Az Európai Parlament 2019 novemberében klímavészhelyzetet hirdetett, és felkérte az Európai Bizottságot, biztosítsa, hogy minden klímaváltozással kapcsolatos javaslat a maximum 1,5 Celsius-fokos hőmérsékletemelkedést tartsa szem előtt. Ennek következtében a Bizottság többek között kidolgozta az európai zöld megállapodást (European Green Deal), amely kijelölte az utat és felvázolta a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy Európa 2050-re klímasemlegessé váljon.

Azért, hogy az EU-t modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítsa, és megvalósítsa az európai zöld megállapodást, a Bizottság elkészítette az EU fenntartható pénzügyi stratégiáját.Az unió fenntartható pénzügyi stratégiájának központi elemei közé bekerült a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló irányelv (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD), a pénzügyi szolgáltatók fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételeit szabályozó rendelet (Sustainable Finance Disclosure Regulation, SFDR) és a taxonómia rendelet.

A Bizottság idén júliusban elfogadta az európai fenntarthatósági jelentési szabványokat (European Sustainability Reporting Standards, ESRS), melyeket a CSRD hatálya alá tartozó valamennyi vállalat használni fog. Az ESRS-szabványok leírják, hogy milyen információkat kell tartalmazniuk a fenntarthatósági jelentéseknek, melyeket az éves jelentéseik részeként kell közzétenniük a vállalatoknak. A csomag jelenleg 12 szabványt tartalmaz, melyek közül 5 környezeti, 4 társadalmi, 1 vállalatirányítási és 2 általános témára vonatkozik. Ezek a szabványok folyamatosan fejlődnek, bővülnek.

Az Effekteam november 24-én megtartott munkacsoport-találkozójának aktualitását az adta, hogy megjelent a nemzeti ESG-keretrendszerről szóló törvénytervezet. Ennek célja, hogy olyan szabályozás jöjjön létre, amely az unió fenntarthatósággal kapcsolatos iránymutatásainak megfelelően biztosítja a magyar gazdaság fejlődését és a hazai vállalatok versenyképességének megőrzését, valamint elősegíti, hogy a fogyasztók hiteles információk alapján hozhassák meg döntéseiket.

A szakmai találkozó résztvevői áttekintést kaptak a CSRD jelentéstétellel kapcsolatos legfontosabb határidőkről és követelményekről, valamint megismerkedtek a hazai törvényjavaslat tartalmával, majd megosztották egymással saját tapasztalataikat és kihívásaikat is az ESG-elvek szerinti adatgyűjtésre és jelentéstételre való felkészüléssel összefüggésben. Az elhangzottakról hamarosan részletesebb beszámolóval is jelentkezünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!