fbpx

Felkeltette a vállalatok érdeklődését a megújult Effekt 2030 díj idei pályázata

Felkeltette a vállalatok érdeklődését a megújult Effekt 2030 díj idei pályázata

Augusztus 1-jén lezárult a nevezés az Effekt 2030 – Az ESG megoldások díjára. Nagy érdeklődés kísérte a megújult pályázatot, melyen az idei évtől környezeti, társadalmi és vállalatirányítási programokkal indulhattak a hazai vállalatok. A beérkezett pályaműveket szeptember elejéig értékeli a szakmai zsűri, majd a továbbjutó projektekre szeptember 18–29. között a nagyközönség is szavazhat. Az ünnepélyes eredményhirdetésre október 5-én kerül sor az Effekteam Egyesület által szervezett szakmai konferencia keretében.

A fenntarthatóság előtérbe kerülésével a hazai cégeknek is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontoknak megfelelő működésre és az ehhez kapcsolódó jelentéstételre, melynek bevezetését a vállalkozások mérete alapján lépcsőzetesen – elsőként a 2024-es évre vonatkozóan – írja elő az uniós ESG szabályozás. Az Effekteam Egyesület mindezekre tekintettel döntött úgy, hogy az idei évtől megújítja az Effekt 2030 díjat, hogy ilyen formában is felhívja a figyelmet az ESG elvek szerinti működés fontosságára, elismerje a vállalatok hatékony megoldásait, jó gyakorlatait és további cégeket ösztönözzön hasonló intézkedések megvalósítására.

Az idei díjra május 30. és augusztus 1. között nevezhettek a hazai piacon működő nagyvállalatok, kkv-k, startupok és vállalati alapítványok. A pályázatokat három kategóriában nyújthatták be: a Zöld egyensúly kategóriában a környezeti területhez kapcsolódó programokkal, a Mindenki társadalma kategóriában társadalmi jellegű kezdeményezésekkel, az Értékteremtő üzlet kategóriában pedig korszerű vállalatirányítási megoldásokkal szállhattak versenybe a cégek. A megújult nevezési feltételek nem riasztották el a vállalatokat, sőt az előző évekhez képest tovább növekedett mind a pályázó szervezetek, mind a beküldött pályázatok száma. A jelentkezők között voltak, akik több kategóriában is indultak, és nem csak a nagyvállalatok, hanem a kkv-k részéről is nagyobb volt az érdeklődés, mint korábban. Idén olyan szervezetek is felbukkantak a pályázók sorában, amelyek eddig még nem vettek részt a szakmai megmérettetésen, illetve gyarapodott azoknak a szektoroknak a száma is, ahonnan a nevezések érkeztek.

A benyújtott pályaműveket augusztus folyamán öttagú szakmai bírálja el. A testület tagjai: Horváth Áron fenntarthatósági vezető, CBRE Magyarország; Matolay Réka PhD, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem; Pogány Éda regionális fenntarthatósági és kommunikációs vezető, Syngenta; Schubauer Krisztina elnökségi tag, Effekteam, illetve humán erőforrás, marketing és kommunikációs ügyvezető igazgató, EXIM; valamint Szabó Gyula zöld életmód tanácsadó, fenntarthatósági szakértő, Ökoszolgálat Alapítvány. Az értékelés során a szakértők – az Effekteam szlogenjével összhangban – a közösség, hatás, jövő dimenziói mentén is vizsgálják a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit és innovatív szemléletét. A zsűri szeptember elejéig dönt a nyertesekről, illetve a kategóriánként shortlistre kerülő pályázatokról. Ez utóbbiakra a nagyközönség is leadhatja szavazatait és kiválaszthatja az idei közönségdíjas programot. Az eredményhirdetésre és a díjak átadására október 5-én, az Effekteam által szervezett hagyományos szakmai konferencia keretében kerül sor, melynek fókuszában ezúttal – a díj megújításával összhangban –a környezeti, társadalmi kihívásokra adott hatékony és aktuális vállalati megoldások állnak majd.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!