fbpx

Ezek a trendek várhatók 2022-ben a fenntarthatóság terén

Ezek a trendek várhatók 2022-ben a fenntarthatóság terén

Az ERM Fenntarthatósági Intézetének 2022-es fenntarthatósági trendriportja tíz fő fejlődési irányt prognosztizál az idei évre a fenntarthatóság területén. A várható trendek között szerepel az ESG szempontok integrálása a vállalati működésbe, a munkaerő megbecsülése, a klímaváltozás elleni küzdelem, a természeti rendszerek védelme, a fenntartható és rugalmas ellátási láncok kiépítése, a fenntartható fogyasztás és termelés elősegítése, a technológia alkalmazása a fenntarthatóság érdekében, az alapvető jogok védelme, az irányelvek, szabályozások és normák kialakítása, valamint az elmozdulás a stakeholder kapitalizmus felé.

Az ERM, mint vezető nemzetközi fenntarthatósági tanácsadó cég azzal a céllal hozta létre fenntarthatósági intézetét (The SustainAbility Institue), hogy az üzleti élet szereplői számára átfogó, szakmailag hiteles, könnyen értelmezhető és a mindennapi vállalati gyakorlatban jól hasznosítható információkat nyújtson a fenntarthatósághoz kapcsolódóan. Az intézet évente kiadott jelentése bemutatja azokat a lehetséges trendeket, amelyek az adott évben várhatók a fenntarthatóság területén.

A 2021-es évre vonatkozó prognózis előrevetítette a munkáltató-munkavállaló közötti viszony átalakulását, a nettó zéró kibocsátási célok bevezetésének felgyorsulását, a természetközeli megoldások előtérbe kerülését az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén, valamint a vállalatok elkötelezettségének növekedését a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás iránt. Bár ezek az előrejelzések többnyire helytállónak bizonyultak, az elmúlt évi folyamatokra erőteljes hatást gyakorolt a világjárvány, illetve ezzel összefüggésben az emberi élet és jóllét védelme, a védőoltások és a gazdasági helyreállítás szükségessége.

A 2022-es trendriport szintén gyakran utal a pandémia hatásaira, például arra, hogy a vírus miként alakítja át a munkahelyeket és milyen hatást gyakorol az ellátási láncokra és az emberi jogokra, ugyanakkor az elemzés igyekszik távolabbra is tekinteni és hosszabb távon vizsgálni a fenntarthatóság témakörét. A jelentés nemcsak bemutatja a legfontosabb trendeket, de arra is felhívja az üzleti élet szereplőinek figyelmét, hogy miközben a világ továbbra is harcban áll a koronavírussal, fontos, hogy ne feledkezzünk meg a fenntartható fejlődés megteremtését szolgáló aktivitásokról sem.

A szervezet által 2022-re prognosztizált fenntarthatósági trendek

1.     Az ESG szempontok integrálása a vállalati működésbe

Az ESG egyre növekvő szerepe a befektetői stratégiákban, valamint olyan új irányelvek megjelenése, mint az EU Taxonómia rendelete elősegítik, hogy az ESG a befektetések megtérülését és a vállalati stratégiákat befolyásoló általános üzleti koncepcióvá váljon.

2.     A munkaerő megbecsülése

Túl a COVID-19 megjelenésének második évfordulóján, a pandémia továbbra is hatással van a munkahelyi változásokra, a távmunkától és a rugalmas munkavégzéstől kezdve a munkavállalói jólléten át a vállalati célkitűzésekig. Az átalakulás mértéke azt sugallja, hogy ezek a változások tartósak lesznek, és a világjárvány elmúltával is fennmaradnak.

3.     A klímaváltozás elleni küzdelem

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi, tavaly augusztusi jelentését és az ENSZ novemberben megtartott, 26. klímaváltozási konferenciáját (COP26) követően 2022 meghatározó év lehet a klímaváltozás elleni fellépés szempontjából, hiszen a politikai, üzleti és egyéb vezetőkkel szemben is nagy az elvárás, hogy minél többet és minél gyorsabban tegyenek a jelenlegi klímaválság megállítása érdekében.

4.     A természeti rendszerek védelme

Bár a biológiai sokféleség továbbra is csökken, az ENSZ 15. biodiverzitási konferenciája, a Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TNFD) megalakulása és a COP26 ökoszisztémák védelmét fókuszba állító konferenciája reményre adhat okot. Az üzleti élet szereplői részéről a biodiverzitás kérdése olyan válaszokat igényel, amelyek figyelembe veszik az ökoszisztémák, a klímaváltozás és a gazdasági értékteremtés közötti összefüggéseket.

5.     Fenntartható és rugalmas ellátási láncok kiépítése

Az érintettek részéről továbbra is komoly nyomás nehezedik a vállalatokra, hogy hatékonyabban kezeljék az ellátási láncokat érintő, nagy jelentőségű témákat, mint például az erdőirtás vagy az emberi jogok. Ezzel párhuzamosan a fenntartható beszerzési és ellátási láncok kialakítását célzó programok fokozatosan újabb ESG-témákkal bővülnek, és egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan fogalmak, mint az igazságos és tisztességes beszerzés.

6.     Fenntartható fogyasztás és termelés elősegítése

A szabályozási környezet fejlődése, a fogyasztói nyomás, az erőforrások szűkössége, az ellátási láncok bizonytalansága és a klímaváltozás fenyegető veszélye arra készteti a cégeket, hogy olyan körforgásos gazdasági modelleket dolgozzanak ki, amelyek amellett, hogy biztosítják a vállalat működését, egyúttal a bolygóra is jótékony hatást gyakorolnak.

7.     A technológia alkalmazása a fenntarthatóság érdekében

A világjárvány által felgyorsított digitális forradalom elősegítette a technológia integrálását az üzleti élet minden területén, így a fenntarthatóság vonatkozásában is. A jövőben a vállalatok még inkább ki fogják terjeszteni a fejlett technológiák alkalmazását annak érdekében, hogy fenntarthatóbb és méltányosabb üzleti gyakorlatokat alakítsanak ki.

8.     Az alapvető jogok védelme

Az emberi jogokat érintő 2021-es fejlemények hosszú távú következményekkel járnak üzleti és társadalmi szempontból egyaránt. A vállalatoknak fel kell emelniük a hangjukat és tenniük kell az igazságtalanság ellen, illetve befogadóbb munkahelyeket kell kialakítaniuk mindenki számára.

9.     Irányelvek, szabályozások és normák kialakítása

Ahogyan egyre előrébb haladunk 2022-ben, az üzleti élet szereplőinek számos új, a fenntarthatóságra fókuszáló szabályozással és követelménnyel kell szembesülniük, amelyek a társadalmi és környezeti változások előmozdítását célozzák.

10.   Elmozdulás a stakeholder kapitalizmus felé

A tavalyi év kihívásokat és lehetőségeket is hozott a stakeholder kapitalizmus számára. Egyfelől komoly kritika érte a koncepciót amiatt, hogy sokkal inkább egy divatos frázis, mintsem a változás mozgatórugója. Másfelől azonban a multilaterális és vállalati fejlesztések azt mutatják, hogy a stakeholder kapitalizmus alapelvei elősegítik a fenntarthatóbb üzleti aktivitásokat.

Az eredeti, angol nyelvű trendriport itt érhető el: www.sustainability.com/globalassets/sustainability.com/thinking/pdfs/2022/esi-sustainability-trends-report-2022-2.pdf

Iratkozzon fel hírlevelünkre!