fbpx

Épül a hazai társadalmi, közösségi befektetők szakmai hálózata

Épül a hazai társadalmi, közösségi befektetők szakmai hálózata

Az Effekteam megtartotta éves taggyűlését, melyen dr. Molnár Klára igazgató, szakmai vezető arról számolt be, hogy 2022-ben újabb szervezetek csatlakoztak a tagsághoz és a bővülés várhatóan idén is folytatódik. A társadalmi, közösségi befektetők hálózatának építésével és szakmai támogatásával az egyesület azt szeretné elősegíteni, hogy országszerte egyre több sikeres, valódi pozitív hatással bíró közösségi befektetés valósulhasson meg.

Az Effekteam küldetése kettős: egyrészt széles körű platformtevékenységeivel, másrészt egyedi szakmai szolgáltatásaival, tanácsadói profiljával igyekszik hozzájárulni az előremutató társadalmi és környezeti változások feltételeinek megteremtéséhez. Mint a hazai társadalmi, közösségi befektetők szakmai hálózata és fóruma, az egyesület azért dolgozik, hogy egyesítse és szakmailag ösztönözze a felelősen gondolkodó gazdasági szereplőket. Az elmúlt évben 4 új tag csatlakozott a szakmai közösséghez és jelenleg további 8 vállalat tagfelvétele van folyamatban, ami hozzájárul a szervezeten belüli szakmai és kapcsolati tőke dinamikus növekedéséhez, a tudásmegosztási és együttműködési lehetőségek bővüléséhez – ismertette dr. Molnár Klára.

Az egyesület szakmai platformtevékenységei kapcsán az igazgató elmondta, hogy tavaly ismét aktív tapasztalatcsere és kapcsolatépítés zajlott a tagságon belül, köszönhetően annak, hogy a szakmai rendezvények és szervezeti találkozók újra személyes formában valósulhattak meg. Az év folyamán három munkacsoport-ülésre került sor, ahol a tagszervezetek képviselői a fenntarthatósági és ESG szempontok vállalati integrációjának gyakorlati lehetőségeit vitatták meg. Az Effekt2030 díjátadóval egybekötött éves szakmai konferencián több mint 100 résztvevő 10 meghívott előadó közreműködésével tekintette át a bizalomépítés és társadalmi fenntarthatóság kérdéseit az ESG „S” komponensének tükrében. (A rendezvény felvételről megtekinthető az Effekteam YouTube csatornáján.)

A 2022 tavaszán megszervezett szakmai műhelybeszélgetések keretében az érdeklődők közelebbről is megismerkedhettek az előző évi Effekt2030 díjazott vállalati felelősségvállalási programokkal és inspirációt gyűjthettek ahhoz, hogy saját projektekkel induljanak a pályázaton. Ennek eredményeként a tavalyi megmérettetést ismét rangos mezőny és komoly szakmai küzdelem jellemezte. A döntőbe jutott programokról az egyesület – a hagyományoknak megfelelően – részletes esettanulmány-gyűjteményt jelentetett meg.

A legfrissebb hazai és nemzetközi tapasztalatok, jógyakorlatok megosztása érdekében az Effekteam nemcsak szakmai rendezvényeket és tagi találkozókat szervez, hanem képzéseket is tart különféle aktuális témákban. Az Effekteam Akadémia tavalyi programjának fókuszában például a vállalati társadalmi befektetések eredmény- és hatásmérésének módszerei és gyakorlati lehetőségei álltak.

Szintén a tudásátadást, az ismeretbővítést szolgálják az egyesület által megjelentetett szakmai írások, tanulmányok és kutatási anyagok. Ez utóbbiak közé tartozik az a részletes elemzés is, amely az Effekteam és a Comlab-ESG Core cégcsoport közös hazai ESG kutatásának eredményeit mutatja be. A 2022 végén végzett felmérés arra kereste a választ, hogy hol tartanak a magyar vállalatok a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási keretrendszer szerinti működés bevezetésében és mennyire felkészültek a pénzügyi jelentések mellett a nem pénzügyi tevékenységükről szóló jelentések elkészítésére.

Az egyesület egyedi szakmai szolgáltatásaival és tanácsadói tevékenységével összefüggésben az igazgató arról számolt be, hogy az Effekteam 2022-ben összesen 19 – cégek által indított, a társadalom egyes célcsoportjait anyagi forrásokhoz juttató – pályázati projekt és 4 vállalati önkéntes nap megvalósításában vett részt, szakmai segítséget nyújtott továbbá egy pro bono vállalati önkéntes program kapcsán és 32 céges támogatási projekt során mérte a társadalmi eredményeket és a hatást.

Az Effekteam idei éves taggyűlésének résztvevői egyhangúlag elfogadták a szervezet 2022. évi szakmai és pénzügyi eredményeit, valamint a 2023-ra vonatkozó terveket, továbbá újraválasztották az elnökség és a felügyelőbizottság lejárt mandátumú tagjait.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!