fbpx

Elismerést érdemelnek a legjobb hazai ESG megoldások

Elismerést érdemelnek a legjobb hazai ESG megoldások

A hagyományoknak megfelelően idén is nevezhetnek a hazai vállalatok, vállalkozások az Effekt 2030 díjra. A korábbi évekhez képest azonban fontos változás, hogy a pályázók immár az általuk alkalmazott példaértékű ESG megoldásokkal nyerhetik el a rangos szakmai elismerést. A díj megújításának okairól és az idei pályázat menetéről dr. Molnár Klára, az Effekteam Egyesület igazgatója, szakmai vezetője árult el részleteket.

Mi indokolta a díj megújítását?

Annak idején azzal a céllal hoztuk létre a díjat, hogy elismerjük és mások számára is példaként állítsuk a hazai piacon megvalósuló sikeres vállalati felelősségvállalási programokat. A díj tartalmát és a kapcsolódó pályázatot az indulás óta folyamatosan fejlesztjük az évről évre bekövetkező változásokkal összhangban. Mivel a fenntarthatóság kérdésének előtérbe kerülésével most kiemelt figyelem irányul a vállalatok környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontoknak megfelelő – tehát az ESG elvek szerinti – működésére és az ezzel kapcsolatos jelentéstételére, ezért szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni a hatékony ESG megoldásokat és jó gyakorlatokat, ezáltal igyekszünk másokat is hasonló intézkedések bevezetésére ösztönözni.

A díj tartalmát tekintve pontosan mi változik az idei évtől?

A pályázati kategóriákat úgy alakítottuk át, hogy azok tükrözzék az ESG szempontok növekvő jelentőségét. Idén három különböző kategóriában lehet nevezni a díjra: Zöld egyensúly, Mindenki társadalma és Értékteremtő üzlet. A Zöld egyensúly kategóriában a környezeti fenntarthatósághoz kapcsolódó pályázatokat várunk. Ilyenek lehetnek – a teljesség igénye nélkül – például a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, az energiahatékonyságra, a klímavédelemre, a biodiverzitás növelésére vagy a zöld technológiák használatára irányuló programok. A Mindenki társadalma kategóriában olyan társadalmi jellegű kezdeményezésekkel lehet indulni, melyek az adott vállalat stakeholdereit tekintve eredményeznek pozitív változásokat. Ide tartozhatnak például a különféle támogatások és társadalmi befektetések, illetve a munkahelyi és a közösségi kapcsolatokat, az emberi jogokat, az egészséget és jóllétet, vagy a képzést és tehetséggondozást érintő programok. Az Értékteremtő üzlet kategóriában a korszerű vállalatirányítási megoldások mérettettnek meg. Ezek között szerepelhetnek például a munkatársak teljesítményértékelésére, az átláthatóságra, a rendszerszintű kockázatkezelésre, a vevői elégedettségre vagy a felelős finanszírozásra irányuló intézkedések.

Kiknek és miért érdemes indulniuk a pályázaton?

Bármely Magyarországon működő nagyvállalat, kis- és középvállalkozás, startupcég vagy vállalati alapítvány nevezhet a díjra. Fontos, hogy valamennyi pályázati kategórián belül a nagyvállalatoktól elkülönítve kerülnek értékelésre a kkv-k és a startupok projektjei. A jelentkezés lehetőséget ad a résztvevők számára, hogy egy rangos mezőnyben mérlegre tegyék, összehasonlítsák és újragondolják saját környezeti, társadalmi vagy vállalatirányítási programjukat. A megmérettetés hozzájárulhat a vállalat ismertségének és elismertségének növeléséhez, a sikeres szereplés pedig megerősítést jelenthet, hogy a szervezet jó úton halad a fenntartható működés megteremtése felé.

Hogyan történik a benyújtott programok elbírálása és milyen szempontokra érdemes figyelni a pályázatok összeállítása során?

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is öttagú szakmai zsűri értékeli majd a pályaműveket. Az elbírálás során a szakértők – az Effekteam szlogenjével összhangban – a közösség, hatás, jövő dimenziói mentén vizsgálják a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit és innovatív szemléletét. A testület dönt a nyertesekről és a kategóriánként shortlistre kerülő pályázatokról. Ez utóbbiakra a nagyközönség is leadhatja majd a szavazatait és kiválaszthatja az idei közönségdíjas programot. A pályázati felhívás tartalmazza a nevezéssel kapcsolatos részletes tudnivalókat, de érdemes megnézni az előző évek nyertes projektjeit is. Az ezekről készült esettanulmány-gyűjtemények megtalálhatók egyesületünk honlapján.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!