fbpx

Elhivatottak a Vodafone önkéntesei

Elhivatottak a Vodafone önkéntesei

Októberben újra a Magyar Élelmiszerbank adott otthont a Vodafone önkéntes napjának, amelyet ismét az Effekteam szervezett. Az év második felében megtartott önkéntes programok eddig több mint 2000 érintettnek, családtagjaiknak, és az egyes szervezetekben dolgozóknak nyújtottak támogatást és segítették a mindennapjaikat. A fogadó szervezetek elmondták: amellett, hogy óriási hozzájárulás ez a munkájukhoz, ki kell emelni a Vodafone önkéteseinek elhivatottságát és nyitottságát is.   

Májusban már jártak a Vodafone önkéntesei a Magyar Élelmiszerbanknál, akkori közreműködésükkel 250 adag lecsó és desszert került kiszállításra a Misszió Alapítvány javára. Az Alapítvány Kispesten üzemelteti integrált hajléktalan ellátó központját, amely nappali melegedő, éjjeli menedékhely és átmeneti szálló szolgáltatást nyújt ügyfelei számára. Októberben visszatértek ugyanoda, s ezúttal 185 adag étel főzésével segítették a gyermekeiket egyedül nevelő anyákat támogató Adomány Alapítvány munkáját.

Júniusban a nagy hőség sem riasztotta el az önkénteseket attól, hogy segítsék a Noé Állatotthon Alapítvány működését. Kerítéseket festettek, munkájuk által megszépült a MacskaLand, és a menhely gazdasági udvara, miközben megismerték az Alapítvány munkáját is. Júliusban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás Központjában játszótéri eszközöket újítottak fel, lefestették a játszótéri játékokat és a padokat, gazoltak és kertészkedtek. Augusztusban az Újpesti Családok Átmeneti Otthonába szerveztünk számunkra önkéntes napot. 20 éve működik Újpest családi házas környezetében az S.O.S. Krízis Alapítvány legnagyobb intézménye, a 40 fő (12 család) befogadására alkalmas átmeneti otthon. Az önkéntesek felújították a játszóteret, a mellette található tárolók is megújultak, így segítve az eszközök tárolását, rendszerezhetőségét és megóvását. A munkával hosszú távon járultak hozzá az intézményben tartózkodó gyerekek biztonságos kikapcsolódásához. Szeptemberben a Vakok Intézete fogadta a cég dolgozóit. Itt is felújították a játszóteret, lefestették az intézmény kerítését, rendbe tették a kerti padokat Az – állagmegóvás mellett – munkájukkal hozzájárultak a gyerekek és a gyerekkel érkező szülők, valamint a gyerekekre vigyázó gondozók, tanárok jobb közérzetéhez is. Az érzékenyítő programok segítségével pedig valóban megtapasztalhatták a vakok életében jelentkező mindennapi kihívásokat is.

Az önkéntesek a munka mellett minden esetben közelebbről is megismerték a szervezetek működését, találkozhattak vezetőikkel és kérdéseket is feltehettek nekik.

Az Effekteam mindig megkérdezi a fogadó szerveztek véleményét az önkéntes napokról. A válaszokból kiderül, hogy a szervezetek motivációja az önkéntesek fogadására elsősorban az, hogy a program tökéletesen illeszkedve az intézmény szükségleteihez, valós és tényleges segítséget nyújtson. Emellett a szemléletformálás, a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, új önkéntesek, támogatók, és az állatotthon esetében például leendő örökbefogadók toborzása is cél volt. A Vakok Iskolája kiemelte, hogy számukra fontos volt az is, hogy az ott tanuló diákok és szüleik megtapasztalhatták a Vodafone önkénteseinek lelkes segítségnyújtását, érzékenységüket a fogyatékos gyermekek iránt.

A Vodafone önkénteseiről mindenki elismerően beszélt. Elköteleződtek a feladat és a kitűzött célok megvalósítása iránt, a sokszor nehéznek ítélt, fizikai erőnlétet, odafigyelést kívánó munkákban sem kímélték magukat, mindent beleadtak, hogy eredményes és sikeres legyen a munkavégzés, miközben jól érezték magukat. Többen kiemelték az önkéntesek motiváltságát, munkájuk pontosságát, alaposságát, és érdeklődésüket, nyitottságukat. Például a vakok világa iránt az „érzékenyítés” kapcsán kíváncsiak voltak az alkalmazott módszerekre és eszközökre, amelyeket a vakok oktatásában, nevelésében alkalmaznak.

Minden betervezett feladat megvalósult a Vodafone munkatársainak segítségével, a szervezeteknek pedig fontos volt az eredményt tekintve, hogy az önkéntesek érezzék, munkájukkal örömet okoznak, például javítják a látássérült gyermekek életminőségét, környezetüket biztonságosabbá, barátságosabbá teszik.

Közel 2000 ember életére voltak hatással ezek az önkéntes napok, és ebben nincsenek benne például a lovasterápiára járó gyerekek családtagjai, vagy a Vakok Iskolájának 216 tanulója mellett – akik között vak, mozgássérült, enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos, valamint siket-vak gyermekek is vannak óvodás kortól szakiskolásig – a szüleik, a gyerekekkel dolgozó pedagógusok, asszisztensek.

A befogadó intézmények elmondták, hogy megfelelő működésükhöz sokszor elengedhetetlen a for-profit szféra szereplőinek támogatása. Olyan munkálatok kerülhettek az önkéntesek segítségével elvégzésre, amelyek a fontossági sorrendben mindig hátrább csúsztak, illetve azok a munkák is sikeresen befejeződtek, amelyhez nagyobb létszámú jelenlétre volt szükség. Mivel a Vodafone az önkéntes napok dologi költségeit is fedezi így ez is jelentős segítséget jelent a fogadó szervezetek számára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!