fbpx

Együtt a pozitív társadalmi és környezeti változásokért

Együtt a pozitív társadalmi és környezeti változásokért

A nagyvállalatokkal, ismert márkákkal szemben ma már elvárás, hogy tegyenek az emberek jólléte és környezetünk megóvása érdekében. Bálint Attilával, az IKEA Magyarország fenntarthatósági vezetőjével arról beszélgettünk, hogy a lakberendezési vállalat működésében milyen szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság, és hogyan segíti az Effekteam-tagság a társaság ilyen jellegű törekvéseinek megvalósítását.

Mit jelent az IKEA számára a felelős és fenntartható működés?

Az IKEA számára fontos, hogy az ellátási lánc egészében előtérbe helyezze a felelős és fenntartható működést, így arra is nagy figyelmet fordít, hogy termékeinek gyártása során milyen alapanyagokat használ fel, milyen alvállalkozókkal dolgozik együtt és, hogy maguk az áruházak is lehetőségeik szerint fenntartható módon működjenek. Az IWAY, azaz az IKEA beszállítói magatartáskódexe által meghatározott – az emberi jogok, a jó munkakörülmények és a fenntarthatósági szempontok biztosítására vonatkozó – irányelveket nem csak a vállalat munkatársainak, de a vele partnerségben álló cégeknek is követniük kell. Ezt az IKEA rendszeresen felülvizsgálja, szükség esetén frissíti, illetve külső-belső auditokkal ellenőrzi azok betartását. Társaságunk számos lépést és vállalást tesz működése negatív hatásainak csökkentése, illetve környezeti szempontból pozitívvá formálása érdekében is. Fontos célkitűzéseink közé tartozik, hogy 2025-re elérjük a nulla károsanyag-kibocsátású házhozszállítást. Éttermeink húsmentes, növényi alapanyagú kínálatának bővítésével igyekszünk hozzájárulni az egészségesebb és fenntarthatóbb étkezési szokások kialakításához. Több olyan szolgáltatást is bevezettünk, melyek célja a bútorok életciklusának meghosszabbítása. Termékportfóliónkból 2020-tól kivezettük az egyszer használatos műanyag árucikkeket, és arra törekszünk, hogy 2028-ra kivonjuk a műanyagot a termékek csomagolásából is.

A társadalmi szerepvállalás hogyan jelenik meg a vállalat tevékenysége során?

Az IKEA nagy hangsúlyt helyez arra, hogy társadalmi szerepvállalásának keretében ne csupán támogassa a hátrányos helyzetű csoportokat, hanem aktívan részt vegyen a problémák kezelésében, és a pozitív társadalmi változások élére álljon. Éppen ezért cégünk általában hosszú távra köteleződik el egy-egy társadalmi ügy mellett. Ilyenkor nem csupán támogatás formájában segítjük a témában aktív civil szervezeteket, hanem áruházainkban edukációs kampányokkal igyekszünk hozzájárulni a látogatók érzékenyítéséhez, és megpróbáljuk minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a problémákra. Belső működésünk során is törekszünk arra, hogy az adott társadalmi kihívások szervezetre gyakorolt hatásait csökkentsük, megszüntetessük. A különféle társadalmi ügyekre reagálva, vállalatunk kiáll az LMBT+ társadalom tagjai mellett, támogatja a családon belüli erőszak elleni küzdelmet, illetve a menekültek foglalkoztatását is segíti a Munkavállalói készségek program keretében. Az IKEA fontosnak tartja, hogy a munkatársak is cselekvő részesei legyenek a vállalat társadalmi szerepvállalásának, így minden kolléga évente egy napot kap, melyet önkéntes tevékenységre fordíthat. Az önkéntes napok keretében a munkatársak közösen, szervezett formában vehetnek részt civil szervezetek céljainak támogatásában. Társaságunk számára az is fontos, hogy jó szomszédi viszont ápoljunk az áruházaink környezetében élőkkel, ezért rendszeresen valósítunk meg támogatási projekteket a működésünk által érintett területeken, melyek során természetesen igyekszünk mindig reagálni a makrokörnyezetünkben történő eseményekre is. Így például 2020-2021-ben a koronavírus-járvány által leginkább sújtott társadalmi csoportokat segítettük, 2022-ben pedig az orosz-ukrán háború következtében kialakult menekülthelyzet kapcsán nyújtottunk támogatásokat partnerszervezeteken keresztül.

Milyen módon ösztönzi az IKEA társadalmi felelősségvállalási, fenntarthatósági törekvéseinek megvalósítását az, hogy a társaság csatlakozott az Effekteam Egyesület tagságához?

A fenntarthatóság kulcsfontosságú szerepet játszik az IKEA üzleti tevékenységében: a vállalat 2012-ben tette közzé fenntarthatósági stratégiáját, és célul tűzte ki, hogy 2030-ra klímapozitív legyen. Az Effekteam segítségével partnereket tudunk találni céljaink eléréséhez, és az egyesület által nyújtott tanulási lehetőségeket, tapasztalatcseréket kihasználva továbbfejleszthetjük fenntartható megoldásainkat, illetve megoszthatjuk másokkal saját tapasztalatainkat, legjobb gyakorlatainkat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!