fbpx

Effekt 2030 – Zöld egyensúly

Effekt 2030 – Zöld egyensúly

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja pályázatunk Zöld egyensúly kategóriájába olyan programokat várunk, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, valamint a szárazföldi és vízi ökoszisztémák védelméhez.

A meghosszabbított jelentkezési határidő: 2019. augusztus 7.

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja a vállalatok és innovatív kezdeményezéseik példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait értékeli. A díj átadásának célja, hogy elismerje és bemutassa a vállalatokat és példaértékű innovatív kezdeményezéseiket, valamint hozzájáruljon az üzleti és startup szektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez, a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálásához, személyes szerepvállalásuk növeléséhez.

Az Effekt 2030 Díjataz ENSZ Sustainable Development Goals (SDG) alapján kialakított keretrendszer szempontjai szerint adjuk át. Pályázni négy kategóriában – Esélyteremtő üzlet, Jövő gazdasága, Zöld egyensúly és Mindenki társadalma – lehet. A pályázaton bármely Magyarországon működő vállalat, kis-és középvállalkozás, illetve startup indulhat.

A Zöld egyensúly kategóriába a 7, 13, 14, 15 SDG-k mentén működő programokat várunk.

A teljesség igénye nélkül részletesebben a célokról:   

7 SDG: Megfizethető, megbízható, fenntartható és modern energiához való hozzáférés biztosítása mindenki számára

A megújuló energiák részarányának jelentős növelése a globális energiamixben. 2030-ig a nemzetközi együttműködés fokozása a tiszta energiaforrások kutatásához és technológiáihoz való hozzáférés elősegítése érdekében, beleértve a megújuló energiát, az energiahatékonyságot, a fejlett és tisztább fosszilis üzemanyag technológiákat, valamint az energia-infrastruktúra és a tiszta energiatechnológiák területén történő beruházások elősegítése.

13 SDG: Sürgős lépések megtétele a klímaváltozás és hatásainak leküzdésére

A klímaváltozáshoz kapcsolódó veszélyekkel és a természeti katasztrófákkal szembeni ellenálló- és alkalmazkodóképesség megerősítése. Az oktatás javítása, a tudatosság, a humán- és intézményi kapacitások növelése az éghajlatváltozás mérséklésével, az alkalmazkodóképesség javításával, a hatások csökkentésével és a korai előrejelzéssel kapcsolatban. 

14 SDG: Az óceánok, a tengerek és a tengeri erőforrások megőrzése és fenntartható használata a fenntartható fejlődés érdekében

A tengereket érő szennyezés minden formájának megelőzése és jelentős csökkentése, különös tekintettel a szárazföldi tevékenységből eredőkre, beleértve a tengerbe kerülő hulladékot és tápanyagszennyezést. A tengeri és tengerparti ökoszisztémák fenntartható kezelése és védelme egyebek mellett ellenálló képességük megerősítésével a jelentős káros hatások elkerülésére, valamint intézkedések megtétele a helyreállításukra. A tengerparti és tengeri területek legalább 10%-ának megőrzése. 

15 SDG: A szárazföldi ökoszisztémák védelme, helyreállítása és fenntartható használatának támogatása, a fenntartható erdőgazdálkodás, a sivatagosodás leküzdése, a talajdegradáció megállítása és visszafordítása, valamint a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása

A szárazföldi, valamint az édesvízi ökoszisztémák és szolgáltatásaik megőrzésének, helyreállításának és fenntartható használatának biztosítása, különös tekintettel az erdőkre, vizes élőhelyekre, hegyekre és száraz élőhelyekre. Az erdők minden típusa esetében a fenntartható kezelés megvalósításának az elősegítése, az erdőirtások megállítása, a leromlott állapotú erdők helyreállítása, az erdőfelújítások és az erdőtelepítések jelentős mértékű növelése. A leromlott földterületek és talaj helyreállítása, beleértve az aszály és árvizek által érintett területeket. A hegyvidéki ökoszisztémák megőrzésének biztosítása. Intézkedések megtétele a természetes élőhelyek romlásának mérséklésére, a biológiai sokéleség csökkenésének megállítására.

Részletes információ és jelentkezés: https://effekteam.hu/effekt2030/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!