fbpx

Effekt 2030: Mérlegen a vállalatok környezeti és társadalmi befektetései

Effekt 2030: Mérlegen a vállalatok környezeti és társadalmi befektetései


A hazai cégek idén is versenybe szállhatnak az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díjáért. A szakmai megmérettetés célja, hogy felhívja a figyelmet a valódi környezeti és társadalmi hatással bíró közösségi befektetések fontosságára, elismerje a sikeres vállalati felelősségvállalási és fenntarthatósági programokat, és elősegítse, hogy a jövőben még több ilyen kezdeményezés valósulhasson meg. Az idei pályázat kapcsán dr. Molnár Klárával, a díjat alapító Effekteam Egyesület igazgatójával beszélgettünk.

Az Effekteam több mint másfél évtizede segíti a hazai vállalatokat a felelős és fenntartható működés kialakításában. Pontosan mit is jelent ez a mindennapi gyakorlatban?

Egyedi szolgáltatásokkal és különféle platformtevékenységekkel támogatjuk a Magyarországon működő cégeket. Az előbbiek kapcsán például tanácsadóként segítjük a fenntarthatósági stratégiák kialakítását és megvalósítását, közreműködünk a vállalatok által – civil szervezetek, startupok, avagy innovatív lakossági kezdeményezések részére – meghirdetett pályázatok kidolgozásában és lebonyolításában, elvégezzük a társadalmi felelősségvállalási és fenntarthatósági projektek hatásmérését, részt veszünk fizikai és pro bono önkéntes programok szervezésében, illetve versenytárselemzéssel, benchmark riportokkal is igyekszünk hozzájárulni partnereink sikeres működéséhez. Platformtevékenységeink magukban foglalják konferenciák, előadások, workshopok és munkacsoport-ülések szervezését, kutatások, tanulmányok és szakmai publikációk készítését, melyek célja, hogy a cégek számára lehetővé tegyük a legújabb nemzetközi trendek és jó gyakorlatok megismerését, a tudásmegosztást, a tapasztalatcserét és a kapcsolatépítést. Szakmai törekvéseinkhez szervesen kapcsolódik az Effekt 2030 díj, amellyel igyekszünk minden évben elismerni és a lehető legszélesebb körben megismertetni a valódi környezeti és társadalmi hatással bíró közösségi befektetéseket, ezáltal ösztönözve még több sikeres vállalati kezdeményezés megvalósítását.

Amellett, hogy az Effekt 2030 díj szakmai elismerést jelent a nyertes vállalatoknak és hozzájárul az általuk szervezett programok szélesebb körű ismertségéhez, milyen további lehetőségeket kínál a megmérettetés a pályázók számára?

A díj általános kategóriáit (Esélyteremtő üzlet, Jövő gazdasága, Zöld egyensúly, Mindenki társadalma) az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (Sustainable Development Goals – SDG) összhangban alakítottuk ki, így a cégek már a pályázati adatlap kitöltése során fontos visszajelzéseket kaphatnak saját programjukra vonatkozóan. A felállított szempontrendszer újfajta megvilágításba helyezi az adott projektet, elősegítve annak átgondolását, újraértelmezését és esetleges jövőbeni továbbfejlesztését. Ehhez további iránymutatást nyújt a szakmai zsűri értékelése, a pályázatokhoz fűzött észrevételei, javaslatai. Érdemes azt is kiemelni, hogy az elbírálás során a programok nem csak a megadott kritériumok alapján, hanem egymáshoz viszonyítva is megmérettetnek, ami szintén fontos visszacsatolást jelent a vállalatok számára. A zsűri döntése alapján shortlistre kerülő projekteket igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni, ezt szolgálja a közönségszavazás, valamint az eredményhirdetéshez kapcsolódó ünnepélyes díjátadó esemény és kommunikációs tevékenység is. A pályázat lezárultát követően minden évben megjelentetünk egy esettanulmány-gyűjteményt, amelyből az érdeklődők részletesebben megismerhetik a shortlistes programokat, emellett szakmai workshopokat is szervezünk, ahol a résztvevők személyesen találkozhatnak a díjazott vállalatok képviselőivel, feltehetik kérdéseiket, illetve észrevételeket, javaslatokat fogalmazhatnak meg számukra. Ezekből az interaktív eseményekből a pályázó vállalatok is hasznos tapasztalatokat meríthetnek, és az érdeklődők is inspirációkat szerezhetnek ahhoz, hogy saját programjukkal nevezzenek a következő megmérettetésre.

A pályázat és a díj hogyan tükrözi azokat a változó körülményeket, amelyek mentén a vállalatok környezeti és társadalmi befektetési projektjei szerveződnek?

Igyekszünk a pályázati kiírást folyamatosan az aktuális trendekhez, feltételekhez igazítani. A világjárvány kirobbanását követően például az általános kategóriák mellett bevezettünk speciális, ún. COVID-19 kategóriákat is, amelyekben a pandémia negatív hatásainak csökkentésére irányuló vállalati intézkedéseket díjaztuk. A járványhelyzet enyhülésével úgy döntöttünk, hogy két év után kivezetjük a COVID-19 kategóriákat, azonban a speciális kategóriákat továbbra sem szüntetjük meg: idén azokat a kezdeményezéseket, kreatív megoldásokat szeretnénk elismerni, amelyekkel a pályázók az orosz-ukrán háború károsultjainak és menekültjeinek jobblétét, illetve magyarországi munkavállalását és beilleszkedését próbálják elősegíteni. Arra törekszünk, hogy az Effekt 2030 díj mindig egyfajta lenyomata legyen és maradjon azoknak a folyamatoknak, amelyek az adott évben a hazai vállalatok társadalmi felelősségvállalási és fenntarthatósági aktivitásait alakítják.

Az Effekt 2030 díjról további részletek megtalálhatók ezen a honlapon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!