fbpx

Effekt 2030 – Jövő gazdasága

Effekt 2030 – Jövő gazdasága

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja pályázatot a hazai vállalatok és startupok számára hirdetjük meg, így ismerve el a cégek és innovatív kezdeményezéseik példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait. A Jövő gazdasága kategóriába olyan programokat várunk, amelyek segítik a fenntartható gazdaságot, termelést és fogyasztást, ösztönzik az innovációt és támogatják a gazdasági fejlődést előmozdító infrastruktúra megteremtését.

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja átadásának célja, hogy a vállalatok és innovatív kezdeményezéseik példaértékű programjainak bemutatásával és elismerésével hozzájáruljon az üzleti és startup szektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez, továbbá a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálásához, személyes szerepvállalásuk növeléséhez.

A díjat az ENSZ SDG-k (Sustainable Development Goals) alapján kialakított keretrendszer szempontjai szerint adjuk át.Pályázni négy kategóriában – Esélyteremtő üzlet, A jövő gazdasága, Zöld egyensúly és Mindenki társadalma – lehet. A Jövő gazdasága kategóriába az 8,9,11,12 SDG-k mentén működő programokat várunk. A teljesség igénye nélkül részletesebben a célokról:  

SDG 8: Tartós, befogadó és fenntartható gazdasági növekedés, teljes és termelékeny foglalkoztatás és méltányos munka elősegítése mindenki számára

A mikro-, kis- és középvállalatok létrehozásának és növekedésének ösztönzése, a pénzügyi szolgáltatásokhoz történő hozzáférésük elősegítése. Teljes és termelékeny foglalkoztatás és méltányos munka biztosítása minden férfi és nő számára, beleértve a fiatalokat és a fogyatékkal élőket is. Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér biztosítása. A kényszermunka felszámolása, a modernkori rabszolgaság és az emberkereskedelem megszüntetése, a gyermekmunka minden formájának megszüntetése. A munkavállalói jogok védelme, biztonságos és veszélytelen munkakörnyezet elősegítése.

SDG 9: Ellenállóképes infrastruktúra kiépítése, az inkluzív és fenntartható iparosítás támogatása és az innováció ösztönzése

A gazdasági fejlődés és az emberi jóllét támogatására minőségi, megbízható, fenntartható és ellenállóképes infrastruktúra kiépítése, hogy az megfizethető és egyenlő eséllyel hozzáférhető legyen mindenki számára. A kisipari és egyéb kisvállalkozásoknak a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének növelése, továbbá integrálásuk elősegítése az értékláncokba és piacokba. Az infrastruktúrák korszerűsítése és az ipari ágazatok megújítása az erőforrás-felhasználási hatékonyság javításával, valamint a tiszta és környezetbarát technológiák és ipari eljárások nagyobb mértékű alkalmazásával. A tudományos kutatás fokozása, az ipari ágazatok technológiai képességeinek korszerűsítése. Az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés jelentős növelése.

SDG 11: A városok és egyéb emberi települések befogadóvá, biztonságossá, ellenállóképessé és fenntarthatóvá tétele

2030-ig a megfelelő, biztonságos és megfizethető lakhatáshoz és alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása. A biztonságos, megfizethető, elérhető és fenntartható közlekedési rendszerekhez való hozzáférés biztosítása, a közúti biztonság javítása, elsősorban a tömegközlekedés fejlesztésével, különös tekintettel a kiszolgáltatott helyzetben levők, nők, gyermekek, fogyatékkal élők és idősek szükségleteire. A befogadó és fenntartható városiasodás elősegítése. A világ kulturális és természeti örökségének védelme és megőrzése. A városok lakóit érő kedvezőtlen környezeti hatások csökkentése, kiemelt figyelmet szentelve a levegő minőségének, valamint a települési és egyéb hulladékok kezelésének. Az egyetemes hozzáférés biztosítása a biztonságos, befogadó, könnyen megközelíthető zöld- és közterületekhez, különösen a nők és gyermekek, idősek és fogyatékkal élők számára.

SDG 12: Fenntartható fogyasztási és termelési módok kialakítása

A fenntartható fogyasztás és termelés, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás és azok hatékony felhasználásának megvalósítása. Az élelmiszer-hulladék csökkentése a kiskereskedelem és a fogyasztók szintjén, valamint az élelmiszerveszteség csökkentése. A vegyi anyagok és minden hulladék környezetvédelmi szempontból megfelelő kezelése a teljes életcikluson keresztül. A hulladékképződés jelentős csökkentése megelőzés, csökkentés, újrahasznosítás és újrahasználat által. A cégek ösztönzése a fenntartható gyakorlatok alkalmazására és a fenntarthatósággal kapcsolatos információk jelentéseikbe történő beépítésére. Annak biztosítása, hogy az emberek rendelkezzenek megfelelő információval és tájékozottsággal a fenntartható fejlődésről és a természettel harmóniában álló életmódról.

A pályázaton bármely Magyarországon működő vállalat, kis-és középvállalkozás, illetve startup cég indulhat. Olyan pályázatokat várunk, melyek pozitív, mérhető társadalmi és/vagy környezeti hatást értek el a közösségek számára.

Részletes információhttps://effekteam.hu/effekt2030/

Iratkozzon fel hírlevelünkre!