fbpx

E.ON – Az E.ON 25 millió forinttal támogatja az ovik és sulik zöld programjait

E.ON – Az E.ON 25 millió forinttal támogatja az ovik és sulik zöld programjait

Csaknem 400 óvodai és iskolai közösség nevezett a Föld bajnokai pályázatra, melyet az E.ON Hungária Csoport az Effekteam Egyesület szakmai közreműködésével hirdetett meg idén tavasszal a környezeti fenntarthatóságra nevelés ösztönzése céljából. A zsűri és a közönség által kiválasztott nyerteseket az energiavállalat összesen 25 millió forinttal támogatja, illetve végigkíséri és bemutatja a programok megvalósulását, hogy ezzel is elősegítse a jó gyakorlatok terjedését.

Csaknem 400, magas színvonalú pályázat érkezett az E.ON Hungária Csoport idén tavasszal meghirdetett Föld bajnokai elnevezésű pályázati felhívására, ahova a fenntarthatóság területén példaértékű programokkal, együttműködésekkel és ötletekkel lehetett nevezni. A környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatására és népszerűsítésére létrehozott pályázatra olyan közösségi kezdeményezésekkel lehetett jelentkezni, amelyekben a közös munka és élmény hozzájárul a gyerekek oktatásához és neveléséhez, rajtuk keresztül pedig tágabb környezetük szemléletformálásához.

A pályázatokat öttagú zsűri bírálta el, illetve a közönség is szavazhatott. A zsűriben Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója mellett olyan, – a fenntarthatósághoz és energetikához kapcsolódó – szakemberek és közéleti szereplők foglaltak helyet, mint Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, Kump Edina, környezetkutató, Szomolányi Katalin fenntarthatósági szakértő, a Planet Fanatics alapítója és Pokorny Lia színésznő, a Holnapra is marad című fenntarthatósági receptkönyv szerzője.

Az energiavállalat összesen 25 millió forinttal támogatja a szakmai zsűri és a közönség által a legjobbnak ítélt, az erős mezőnyből is kimagasló fenntarthatósági projektek megvalósítását.

Az ország minden részéből érkeztek pályaművek, a győztesek Szekszárd, Pécs, Mórahalom, Székesfehérvár, Hódmezővásárhely, Nyírtelek, Budapest, Zalakomár, Marcali, Sarkad településekről küldték be zöldprogramjaikat, a Facebookon szavazó közönség pedig egy dunaharaszti óvodát juttatott be több mint 11 ezer vokssal a legjobbak közé. A projektek között találunk őshonos növényekkel, biodiverz madár- és beporzóbarát lepkekerttel, sünilakkal, gilisztafarmmal megálmodott tanösvényt (Marcali); kerékpárral az óvodába járást támogató, nagyszülőket bevonó, tiszta levegőt célzó projektet (Taksony); zöld vállalkozásra oktató iskolai programot, ahol a fenntartható életmód egyben üzleti lehetőség is (Budapest), városi lakótelepen megvalósuló, közösségépítő vetőmag-adományozást (Szekszárd); illetve fogyatékos gyerekeket fenntartható módon, papírbrikett készítésével a munka világába bevonó projektet is (Debrecen).

A 14 támogatást nyert kezdeményezést idén ősszel kezdik a gyakorlatba átültetni az intézmények, az E.ON pedig végigkíséri és bemutatja majd a fenntarthatósági projektek megvalósulását. Az energiavállalatnak ugyanis – a nyertes projektek anyagi támogatása mellett – kiemelt célja a példaértékű jó gyakorlatok megismertetése és elterjedésének segítése.

A Föld bajnokai díjazott projektjeit október 6-án mutatták be egy egész napos szakmai tudásmegosztó nap keretében, ahol a fenntarthatósági programok felelősei, az intézmények vezetői és szakértők osztották meg tapasztalataikat az iskolai és óvodai zöld programokról. A résztvevők a helyszínen az E.ON 15 éve indított, óvodák és iskolák számára kidolgozott, energiatudatosságra ébresztő ingyenes oktatási és szemléletformáló programjával, az EnergiaKalanddal is megismerkedhettek.

A tudásmegosztó nap szervezése kapcsán a környezeti hatások minimalizálására törekedtek a szervezők. A vendéglátáshoz szezonális alapanyagokat választottak, a rendezvényen nem használtak műanyagot, a megmaradt ételeket a vendégek hazavihették, elkerülve az élelmiszerpazarlást. A díjak és ajándékok helyi manufaktúrákban, fenntartható módon készülő, egyedi alkotások voltak, köztük autista fiatalok munkái. A rendezvény teljes karbonlábnyomát, beleértve a résztvevők utazásának hatásait is, egy helyi élőhely-rekonstrukciós projekt támogatásával, faültetéssel semlegesítik.

A Föld bajnokai pályázat szakmai lebonyolítását az Effekteam Egyesület segítette. A szervezet menedzselte a teljes pályázati folyamatot a pályázat kiírásától és a projektek adminisztrációjától kezdve a szakmai előbírálaton át, a pályázókkal való kapcsolattartásig. A benyújtott pályázatok közül szintén az egyesület független szakértői választották ki azokat, amelyek továbbjutottak a szavazási szakaszba. A pályázat lezárultát követően az Effekteam végzi a támogatottak beszámoltatását, a beszámolók kiértékelését, illetve az eredményekről és a hatásokról az összefoglaló riportok elkészítését.

Bárki meríthet ihletet és ötleteket a nyertes pályázatokból – akár ha pályázna a jövő évi Föld bajnokai programra, vagy ha saját zöld programjához szeretne inspirációt kapni –, amelyeket az eon.hu/afoldbajnokai oldalon lehet megtekinteni. Minden nyertes programról egy-egy rövid videó is készült, ahol maguk a pályázók mutatják be terveiket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!