fbpx

E.ON – A zöld jövő és 25 millió forint a tét az E.ON Föld bajnokai pályázatán

E.ON – A zöld jövő és 25 millió forint a tét az E.ON Föld bajnokai pályázatán

Az E.ON Hungária Csoport második alkalommal hirdeti meg „Föld bajnokai” elnevezésű pályázatát az Effekteam Egyesület szakmai közreműködésével. Április 5-ig várják olyan iskolai és óvodai közösségek jelentkezését, akik tennének a szebb, zöldebb jövő megteremtéséért. Az energiavállalat összesen 25 millió forinttal támogatja a legjobb programok megvalósulását, és intézményenként akár 2,5 millió forint is elnyerhető.

A környezeti fenntarthatóságra nevelés támogatására és népszerűsítésére idén újra meghirdeti a „Föld bajnokai” elnevezésű pályázatát az E.ON Hungária Csoport. A pályázatra olyan közösségek jelentkezését várják, amelyek elkötelezetten tenni akarnak a fenntartható jövőért. Ezek lehetnek diákokból, tanárokból vagy szülőkből álló iskolai és óvodai csoportok.

A környezeti és fenntarthatóságra nevelés kis lépésekkel kezdődik, az E.ON pedig abban hisz, hogy a legkisebb iskolai vagy óvodai közösségek projektjei is képesek változást előidézni a szűkebb környezetükben. Összefogással minden közösség sokat tehet a fenntarthatóbb holnapért és az új generáció környezeti problémákra érzékeny szemléletének megteremtéséért.

A tavaly először meghirdetett pályázat már bizonyította, hogy összefogással jelentős eredményeket érhetnek el azok a közösségek, akik igazán tenni akarnak a fenntartható jövő megteremtéséért. Hogy mik voltak ezek? Utánfutós kerékpárokkal, „visziklivel” az oviba; országos diákverseny a környezettudatosságról; fogyatékkal élők önbizalmát növelő, újrahasznosított papírbrikett-gyártás; gimisek által tervezett energiatakarékos applikáció; virágmaggyűjtés és -adományozás; panelházak közé álmodott kiskertek; szenzoros, illatos tanösvények; madár- és beporzóbarát kertek, lepkeházak, sünodúk, bogárvizsgálók és gilisztafarmok – csak néhány azok közül az ötletek közül, amelyek győzelmet jelentettek az E.ON 2023-as Föld bajnokai pályázatán.

A vállalat a pályázatokat idén is a megújuló energia, az energiahatékonyság, a klímavédelem, az üvegházhatású gázok, a levegőtisztaság, a vizek védelme, az újrahasznosítás, a természeti erőforrások és a biodiverzitás témakörében várja legkésőbb április 5-ig. A pályaműveket öttagú zsűri bírálja el. A zsűriben Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgatója és dr. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató mellett fenntarthatósággal foglalkozó szakemberek, Szomolányi Katalin, a Planet Fanatics alapítója, és Nagy Réka, Ökoanyu, klímakommunikációs előadó, író, újságíró, valamint a fenntarthatósági szakácskönyvet is író Pokorny Lia színésznő foglalnak helyet. A pályázatok elbírálásánál az E.ON idén is számít a nagyközönség szavazataira, hiszen a közönség voksai is bejuttathatnak egy iskolát vagy óvodát a győztesek közé. 

A 25 millió forint összdíjazású Föld bajnokai pályázaton indulók projektenként 2,5 millió forint összegű támogatást nyerhetnek zöld elképzeléseik megvalósításához. Az iskolák, óvodák pedagógusai közti szakmai tapasztalatcserére alkalmat adó díjátadó gálát októberben tartja az E.ON, ekkor mutatják majd be a nagyközönségnek az újabb győztes projekteket.

A pályázat lebonyolítását ezúttal is az Effekteam segíti. A teljes pályázati folyamatot a szervezet menedzseli: a kiírásától és a pályázatok adminisztrációjától kezdve a szakmai előbírálaton át a pályázókkal való kapcsolattartásig. Az egyesület végzi a támogatottak beszámoltatását, a beszámolók kiértékelését, valamint az eredményekről és a hatásokról az összefoglaló riportok elkészítését.

A részletes kiírás és pályázati anyag itt található: www.eon.hu/afoldbajnokai

Iratkozzon fel hírlevelünkre!