fbpx

E.ON – A mobil energiatárolás előmozdítja az energiaipari átalakulást

E.ON – A mobil energiatárolás előmozdítja az energiaipari átalakulást

Európa-szerte kihívások elé állítja a villamoshálózatok üzemeltetőit a megújuló energiaforrások terjedése. Ennek oka, hogy a környezetbarát megoldások által elérhető termelés kiszámíthatatlanabb, így ezek hálózatra csatlakoztatásához a hálózat bővítése szükséges. Az E.ON nemzetközi IElectrix projektje most megmutatta: az akkumulátoros, mobil energiatároló rendszerek (BESS) hozzájárulhatnak a szél- vagy naperőműparkokban termelt zöldenergia hatékonyabb felhasználásához.

Az IElectrix projekt részeként az E.ON megvizsgálta, hogy az akkumulátoros tárolórendszerek milyen mértékben jelentenek megoldást az energiaipari átalakulással kapcsolatos kihívásokra olyan helyszíneken, mint Németország és Magyarország.

A projekt eredményei három pontban foglalhatók össze:

1. Az akkumulátoros, mobil energiatároló rendszerek gyorsabban meg tudják oldani azokat a műszaki akadályokat, amelyek a leterhelt villamos hálózatokban keletkeznek, amikor megújuló kapacitásokat csatlakoztatnak hozzájuk. Képesek mérsékelni a feszültégingadozásokat, így kompenzálva a napelemparkok termelése és a fokozott villamosenergia-felhasználás okozta hatásokat, amellyel akár a csatlakoztatási idő is lerövidülhet.

2. Az akkumulátoros, mobil energiatároló rendszerek lehetővé teszik az előállított energia helyben történő hatékonyabb felhasználását. Ez a technológia alapvető feltétele az olyan energiaközösségek kialakulásának, mint például a tenerifei „Adeje Verde”.

3. Bebizonyosodott, hogy az energiaközösségek segítik a helyi lakosságot abban, hogy részt vehessenek az energiaipari átalakulásban. Energiaközösségek kialakításával a háztartások, vállalkozások vagy önkormányzatok közösen fogyaszthatják, tárolhatják és/vagy továbbadhatják a helyben megtermelt megújuló energiát. Az akkumulátoros, mobil energiatárolók jobb koordinációt tesznek lehetővé számukra a hálózati kapacitás hatékonyabb felhasználása érdekében.

Az IElectrix eredményeit az E.ON nemzetközileg beépíti következő beruházásaiba az energiatárolás, a rugalmasság és a helyi energiaközösségek területén. Különösen értékesek az akkumulátoros, mobil energiatárolók hálózati feszültségminőségre, kapacitásra, illetve a szabályozói környezetre gyakorolt hatásai, valamint a fogyasztók energiaközösséggel és rugalmas piacokkal kapcsolatos tapasztalatai. Ezekre vonatkozóan Európa több országában indulnak az IElectrix eredményeire épülő projektek, illetve a Mecklenburg – Nyugat-pomerániai Friedlandon és a magyarországi Zánkán és Dúzson telepített tárolórendszerek továbbra is használatban maradnak.

Az IElectrix a Horizon 2020, az EU legnagyobb kutatási és innovációs programjának része. Három és fél év alatt nyolc uniós ország 15 projektpartnere és az indiai TATA Power DDL elosztóhálózat-üzemeltető közösen fejlesztettek ki mobil tárolórendszereket, amelyek gyors és költséghatékony megoldást jelentenek az elosztóhálózat helyi kihívásaira. Az EU 7,9 millió euróval finanszírozta az IElectrix projektet, amelynek teljes volumene 10,7 millió euró volt. A konzorciumot a francia ENEDIS elosztórendszer-üzemeltető cég vezette, a műszaki irányításért az E.ON felelt. Az IElectrix projektről további információk itt érhetők el: https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/ielectrix.html

Iratkozzon fel hírlevelünkre!