fbpx

Bolygónk védelmét, környezetünk megóvását segítik a Zöld egyensúly kategória programjai

Bolygónk védelmét, környezetünk megóvását segítik a Zöld egyensúly kategória programjai

Az Effekteam olyan vállalati projekteket vár az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja pályázatának Zöld egyensúly kategóriájába, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez, a természeti erőforrások fenntartható használatához, valamint a szárazföldi és vízi ökoszisztémák védelméhez. A szakmai megmérettetésre július 21-ig lehet jelentkezni.

A klímaválság következményei egyre erőteljesebben éreztetik hatásukat, s ha nem cselekszünk minél hamarabb a döntéshozók, a cégek és a magánemberek szintjén egyaránt, akkor veszélybe sodorjuk Földünk és az utánunk következő generációk jövőjét. Az Effekteam azzal a céllal hozta létre a Zöld egyensúly kategóriát az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díjához kapcsolódóan, hogy elismerje azokat a példaértékű programokat és innovatív kezdeményezéseket, amelyekkel a hazai piacon működő nagyvállalatok, kkv-k és startupok bolygónk védelmét igyekeznek elősegíteni. Az előremutató, hatékony projektek díjazásával és széles körű megismertetésével az egyesület szeretne más cégeket is arra ösztönözni, hogy tegyenek környezetünk megóvásáért. Ez a kategória éppen ezért azokat a programokat gyűjti össze és mutatja be, amelyek az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül a 7-es, 13-as, 14-es vagy 15-ös SDG-kkel összhangban valósulnak meg. A 7. célkitűzést képviselő projektek a fenntartható, megújuló energiák használatának növelését támogatják a tiszta energiaforrások kutatásán, az energiatechnológák fejlesztésén és a modern energia-infrastruktúra kiépítésén keresztül. A 13. SDG-re épülő kezdeményezések a klímaváltozást és annak hatásait igyekeznek csökkenteni például az oktatás javításával, a tudatosság növelésével, a humán- és intézményi kapacitások bővítésével. A 14. SDG-t szolgáló programok az óceánok, a tengerek és a tengerpartok ökoszisztémájának helyreállítására, megőrzésére és fenntartható használatára helyezik a hangsúlyt, míg a 15. SDG-t képviselő projektek a szárazföldi és az édesvízi ökoszisztémákra fókuszálnak, egyebek mellett a fenntartható erdőgazdálkodást, a sivatagosodás leküzdését, a talajdegradáció visszafordítását és a biológiai sokféleség csökkenésének megállítását szorgalmazzák. A Zöld egyensúly kategóriában valósította meg programját és nyerte el az Effekt 2030 díjat 2019-ben az E.ON, 2020-ban a Coca-Cola, 2021-ben pedig a Budapest Bank.

E.ON Hungária
EnergiaKaland

Az E.ON Hungária a magyar energiagazdaság résztvevőjeként azt vallja, hogy a mai világban egyre fontosabb egy olyan energetikai alaptudás megszerzése, melynek birtokában felelősen tudunk dönteni saját energiafelhasználásunkról a mindennapok során. A vállalatcsoport ezért indította el EnergiaKaland nevű virtuális tanulási programját, amelynek célja, hogy segítse a pedagógusokat az energiatudatosság kialakításában, a gyerekeket pedig az energiával kapcsolatos tudásuk bővítésében, kompetenciáik fejlesztésében. A program indulása óta több száz oktatási intézményben tartottak EnergiaKaland órát a vállalat önkéntesei, évente több ezer gyereket elérve különböző interaktív és innovatív eszközökkel: online anyagokkal vagy roboteszközökkel. A program honlapján 5-től 18 éves korig kínálnak energiával kapcsolatos ismeretanyagot, a pedagógusok számára pedig tanári kézikönyvet, feladatlapokat és mesekönyvet adtak ki.

Coca-Cola Magyarország
Hulladékmentes Tisza

A Coca-Cola Magyarország Hulladékmentes Tisza elnevezésű innovatív közösségi programjával érdemelte ki az Effekt 2030 díjat. A kezdeményezés elindítását az indokolta, hogy Ukrajnában nincs megfelelő hulladékkezelés, ezért több ezer tonna háztartási, ipari hulladék – többnyire műanyag palack – érkezik hazánkba a Tiszán. A vállalat elhatározta, hogy úgy járul hozzá a Hulladékmentes Világ 2030-as célkitűzéseinek teljesítéséhez, hogy közben elősegíti a folyamatos védekezést, a felhalmozódott hulladék gyűjtését, újrahasznosítását, a Tisza hazai szakaszának megtisztítását. A nagyszabású program részeként hulladékgyűjtő akciókat szerveztek, kidolgozták az összegyűjtött műanyag újrafeldolgozási és újrahasznosítási módozatait, valamint ismeretterjesztő kampányok, szakmai konferenciák és workshopok keretében hívták fel a figyelmet a hulladékképződés megelőzésének fontosságára a vízgyűjtő területeken. A projekt folytatásaként elindult az első olyan tudományos kutatás is, amely lehetővé teszi a folyón szállított hulladék nyomon követését és vizsgálatát.

Budapest Bank
Zöld program

A Budapest Bank azt vállalta Zöld programja keretében, hogy 2025-ig 25%-kal csökkenti széndioxid-kibocsátását különféle környezetvédelmi fejlesztések, beruházások és innovatív megoldások bevezetésével. A karboncsökkentés érdekében többek között megújuló villamosenergiából fedezték a központi épületek fogyasztását, korszerűsítették a fűtő- és hűtőrendszereket, környezettudatos gépészeti berendezéseket szereztek be a fiókfelújítások során, napelemeket telepítettek saját tulajdonú ingatlanjaik egy részére, száműzték a műanyagpoharakat a budapesti központból, elektromos gépjárművekkel bővítették flottájukat és tovább csökkentették a papírfelhasználásukat. Saját klímavédelmi intézkedésein túl, a bank az ügyfelek érzékenyítését is célul tűzte ki: pályázatot indítottak olyan kezdeményezések támogatására, melyek környezeti problémákra nyújtanak valós megoldásokat, ökotermékekkel bővítették kínálatukat, fenntartható környezet alapot hoztak létre, egyes termékeknél csökkentették a dokumentumok számát és felhívták a figyelmet az ökológiai lábnyom csökkentésére. Az Effekt 2030 díjjal elismert Zöld program tehát egy komplex kezdeményezés, amely egyszerre szólítja meg a munkatársakat, a bank ügyfeleit, partnereit és követőit.

Az Effekteam július 21-ig várja az idei nevezéseket a Zöld egyensúly kategóriába. A pályázatról és az egyes kategóriákról részletes információk érhetők el a https://effekteam.hu/effekt2030/ oldalon, a korábbi projekteket bemutató esettanulmányok pedig a https://effekteam.hu/esettanulmanyok/ oldalon olvashatók.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!