fbpx

A felelős vállalatok elismerése időszerűbb, mint valaha

A felelős vállalatok elismerése időszerűbb, mint valaha

Az Effekteam 2021-ben is meghirdeti az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díját, amelyre július 26-ig pályázhatnak a vállalatok az általuk megvalósított környezeti és társadalmi befektetési programokkal. Az egyesület igazgatóját, dr. Molnár Klárát a díj aktualitásáról és az idei pályázattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.

Az Effekteam másfél évtizede dolgozik együttműködésben a felelős hazai vállalatokkal, szervezetekkel a hatékony környezeti és társadalmi befektetések elősegítése érdekében. Az Effekt 2030 díj hogyan illeszkedik az egyesület célkitűzéseihez?

Munkánk során egyfelől szakmai tanácsadással segítjük a cégek társadalmi felelősségvállalási és fenntarthatósági törekvéseinek megvalósítását és szakértőként működünk közre az ilyen jellegű programokban, másfelől tudásplatformjaink révén is igyekszünk inspirálni és támogatni a vállalatokat. Ez utóbbi tevékenységeinkhez szervesen kapcsolódik az Effekt 2030 díj, amellyel a felelős vállalatok hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait igyekszünk elismerni és minél szélesebb körben megismertetni. Amellett, hogy a cégek minden évben pályázhatnak, bemutathatják aktuális projektjeiket és visszajelzést kaphatnak kezdeményezéseik fogadtatásáról, a díj lehetőséget teremt a hazai és nemzetközi tapasztalatok átadására, a jó gyakorlatok megosztására is. A díjra épülő szakmai programjaink, kommunikációs aktivitásaink felölelik az egész évet: a pályázati időszakot megelőzően workshopokat szervezünk, ahol az érdeklődők közelebbről is megismerhetik a korábbi nyertes programokat, a nyár folyamán zajlik a pályázatok benyújtása és elbírálása, az ünnepélyes díjátadót minden ősszel egy szakmai konferencia keretében rendezzük meg, és az adott év győztes projektjeiről egy esettanulmány-gyűjteményt is megjelentetünk.

A koronavírus-járvány már a tavalyi díj meghirdetésekor is jelen volt az életünkben, de vajon az elmúlt több mint egy év történései, tapasztalatai milyen plusz aktualitást adnak az idei pályázatnak?

A vállalatok idehaza mindig is vezető szerepet töltöttek be a felelősségvállalás és a fenntarthatóság terén. Már a tavalyi pályázatokból is láthattuk, hogy a pandémia okozta kihívásokra is viszonylag gyorsan születtek válaszok a vállalati működés szinte minden területén. A felelős cégek jelentős mértékben hozzájárulnak a járvány negatív gazdasági, társadalmi, oktatási és egészségügyi következményeinek enyhítéséhez, szemléletformáló hatást gyakorolnak a társadalom tagjaira és követendő példaként szolgálnak más intézmények számára. A vállalatok felelős magatartása, környezettudatos, fenntartható működése komoly jelentőséggel bír nemcsak a jelenlegi válság kezelése, de egy hasonló jövőbeni krízis megelőzése szempontjából is.

A díj hogyan tükrözi azokat a folyamatosan változó körülményeket és feltételeket, amelyek mentén a vállalatok környezeti és társadalmi befektetési programjai szerveződnek?

A díjat 2019-ben azzal a céllal újítottuk meg, hogy jobban illeszkedjen az üzleti élet szereplőinek társadalmi és környezeti befektetései terén tapasztalható tendenciákhoz. A díj általános kategóriáit (Esélyteremtő üzlet, Jövő gazdasága, Zöld egyensúly, Mindenki társadalma) az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (Sustainable Development Goals – SDG) összhangban alakítottuk ki. Ezek mellett tavaly – a járványhelyzetre tekintettel – speciális, COVID-19 megoldások a közösségért kategóriákat (Példamutató munkáltató, Felelős partner, Kiemelkedő támogató, Értékes termék/szolgáltatás) is bevezettünk, hogy elismerjük azokat az erőfeszítéseket és intézkedéseket, amelyeket a vállalatok a pandémia negatív hatásainak csökkentése érdekében tesznek.

Kiknek és miért érdemes pályázni a díjra?

Magyarországon működő nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, startup cégek, valamint az általuk létrehozott vállalati alapítványok egyaránt nevezhetnek a díjra. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők mérlegre tegyék és más vállalatok programjaival összehasonlítsák, újragondolják saját közösségi befektetéseiket. A díj hozzájárul a cégek ismertségének és elismertségének növeléséhez, ami azért is lényeges, mert napjainkban a vállalati felelősségvállalás és a környezettudatos, fenntartható működés egyre fontosabb szempont a fogyasztók, az üzleti partnerek, a befektetők, sőt még a munkavállalók döntései során is. Az elismerés egyúttal visszacsatolást és megerősítést jelent a felelős vállalatok vezetői és munkatársai számára, hogy a jövőben is érdemes hasonló kezdeményezéseket elindítaniuk.

Hogyan történik a programok elbírálása? Milyen szempontokra célszerű odafigyelni a pályázatok összeállítása során?

Fontos, hogy az egyes kategóriákon belül a nagyvállalatoktól elkülönítve történik a kis- és középvállalkozások, illetve a startup cégek projektjeinek értékelése. A pályázatokat független szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai a közösség, hatás, jövő dimenziói mentén vizsgálják a programok kölcsönösségét, mérhető eredményeit és innovatív szemléletét. A testület dönt nem csak a nyertesekről, de a kategóriánként shortlistre kerülő pályázatokról is. Ez utóbbiakra a nagyközönség is leadhatja majd a szavazatait és kiválaszthatja az idei Közönségdíjas programot. A pályázati felhívás tartalmazza a nevezéssel kapcsolatos részletes tudnivalókat, de érdemes megnézni az előző évek nyertes projektjeit is. Az ezekről készült esettanulmány-gyűjtemények megtalálhatók egyesületünk honlapján, illetve a pályázók figyelmébe ajánlom a június 11-én és 18-án megrendezésre kerülő interaktív online workshopjainkat is, ahol első kézből, közvetlenül a tavalyi győztesektől szerezhetnek tapasztalatokat és közelebbről is megismerhetik a díjazott programokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!