fbpx

A CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstételről adott tájékoztatást a PM illetékese az Effekteam munkacsoport-ülésén

A CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstételről adott tájékoztatást a PM illetékese az Effekteam munkacsoport-ülésén

A tagvállalatok részéről nagy érdeklődés kísérte az Effekteam május 8-án megtartott munkacsoport-találkozóját, melynek keretében a Pénzügyminisztérium Könyvvizsgálói és Hatósági Osztályának vezetője ismertette a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és válaszolt a jelenlévők kérdéseire.

Egyre intenzívebb figyelem irányul a hazai ESG szabályozás és a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel témáira, hiszen a szigorodó követelmények itthon is komoly hatást gyakorolnak a cégek mindennapi működésére. Mindez érzékelhető volt az Effekteam május 8-án megtartott munkacsoport-találkozóján is, ahol nagy számban vettek részt a tagvállalatok képviselői. Voltak olyan cégek, ahonnan több különböző területről (marketing, pénzügy, jog stb.) is érkeztek szakemberek, ami azt mutatja, hogy egyelőre még alakulóban van az ESG és a fenntarthatóság helye az egyes szervezeteken belül.

A találkozó bevezető részében dr. Molnár Klára, az Effekteam igazgatója, szakmai vezetője adott áttekintést az ESG nemzetközi és hazai szabályozási kereteiről (NFRD, CSRD, Taxonómia, SFDR, CSDDD, hazai ESG kerettörvény), valamint röviden bemutatta az ESG-beszámoló és a CSRD-alapú fenntarthatósági jelentés közötti különbségeket. A hazai vállalatokra kötelező jellegű CSRD-alapú fenntarthatósági jelentéstétel követelményeit Tolnai Krisztián, a Pénzügyminisztérium Könyvvizsgálói és Hatósági Osztályának osztályvezetője ismertette, majd részletesebben is kitért a hazai ESG kerettörvény szerinti beszámolóval való összehasonlításra, és válaszolt a megjelent szakemberek kérdéseire.

A tudásmegosztás május 31-én folytatódik az Effekteam éves tagi találkozója keretében, ahol a hazai ESG-szabályozás kapcsán interaktív kerekasztal-beszélgetésre kerül sor egy ESG-tanácsadó, egy -szoftverfejlesztő és egy -minősítő részvételével. Az egyesület június 19-i munkacsoport-ülésén a hazai ESG-kerettörvény vállalatokra kötelező érvényű gyakorlati tudnivalóiról adnak részletes tájékoztatást az NGM-SZTFH-MGFÜ képviselői, majd a július 17-i találkozó alkalmával az ESG-kerettörvényben szabályozott Hitelesített Támogatás-menedzsment Központ működéséről lesz szó, melynek bemutatására a Miniszterelnöki Kabinetiroda kapott felkérést.

A május 8-i munkacsoport-találkozón elhangzottakról részletes összefoglaló készül, mely hamarosan elérhető lesz a honlapon is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!