fbpx

ESG szabályozás, ahogyan az auditor, a tanácsadó és a szoftverfejlesztő látja

ESG szabályozás, ahogyan az auditor, a tanácsadó és a szoftverfejlesztő látja

Hogyan tudnak eligazodni a vállalatok az ESG szabályozás bevezetése kapcsán rájuk zúduló kötelezettségek és információk áradatában, mik a legfontosabb lépések a megfelelőség felé vezető úton és milyen segítséget kaphatnak a cégek a követelmények teljesítéséhez? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az a szakmai beszélgetés, amelyre egy auditor, egy tanácsadó és egy szoftverfejlesztő szakember részvételével kerül sor az október 7-i KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ. – ESG tapasztalatok és kihívások a vállalati gyakorlatban című konferencián.

Az ESG szabályozás hatásai az auditor, a tanácsadó és a szoftverfejlesztő szemével című panel keretében a Forvis Mazars, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és a denxpert szakértőivel beszélget Bolyán Róbert, az Eximbank ESG Központjának igazgatója. A szakember maga is évek óta foglalkozik az ESG témájával, ezért arra kértük, hogy adjon ízelítőt a tervezett tartalomból és röviden foglalja össze az eszmecserével kapcsolatos várakozásait.

Elsősorban miben látod az ESG szabályozás bevezetésének szerepét és hatását a saját munkád során?

Bár egyelőre ijesztőnek tűnik az a követelményáradat, ami most a vállalatokra zúdult, mégis az a tapasztalatom, hogy sokan várták már ezt a hiánypótló szabályozást. Szükség volt valamiféle egységesítésre, a keretek meghatározására ahhoz, hogy mindenki egy irányba tudjon haladni az ESG területén. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy csak az fog tudni szakmailag igazán jó válaszokat, megoldásokat adni ebben a témában, aki magánemberként is látja és érti azokat a problémákat, amelyekre a szabályozás irányul.

Véleményed szerint milyen szerepet tölthetnek be az átállásban, a megfelelőség kialakításában a szakértők, az auditor, a tanácsadó vagy a szoftverfejlesztő?

Meggyőződésem, hogy minden szereplőnek megvan a maga feladata, a maga hozzáadott értéke. Jelenleg nincsen egyetlen jó recept vagy megoldás, annyi vélt és valós információ van a rendszerben, hogy sokféle kimenete lehet még az egésznek. Azért kell az érintett szakembereket egy asztalhoz ültetni, hogy mindenki megoszthassa a saját tapasztalatait, javaslatait, hiszen a legjobb eredményt akkor tudjuk elérni, ha közösen dolgozunk. Az én olvasatomban az ESG lényege éppen az, hogy elősegíti a tudás összegyűjtését és homogenizálását. Munkám során is sokszor hangsúlyozom, hogy egy vállalatnál nincs olyan ember, akit hosszabb távon valamilyen formában ne érintene az ESG, akinek ne lenne vele dolga. Fontos, hogy mindenki megértse, a szabályozások nem csupán kötelezettségeket támasztanak a piaci szereplőkkel szemben, hanem újfajta lehetőségeket is kínálnak számukra. Azok, akik úgy gondolják, hogy elég, ha csak megbíznak egy szakértőt, aki kipipálja helyettük a feladatot, csalódni fognak, mert bármennyire jó megoldást is ajánljon a tanácsadó, a megvalósítás csak a vállalat aktív részvételével, együttműködésével lehet sikeres.

Milyen várakozásaid vannak a tervezett panel kapcsán és elsősorban miért ajánlod az érdeklődők figyelmébe ezt a beszélgetést?

Az ESG szabályozás bevezetésének folyamatában most együtt állunk a rajtvonalnál mindannyian: vállalatok, auditorok, tanácsadók, szoftverfejlesztők. Mindenki próbál eligazodni a sokféle információ és követelmény útvesztőjében, hiszen ott van több ezer oldalnyi szabályozás, az EU taxonómia, az ESG törvény, az MNB ajánlás, a zöld ajánlások és még sok egyéb előírás. Kíváncsi vagyok rá, hogy a meghívott szakértők jelenleg mennyire érzik magukat felkészültnek minderre és hogyan tudják segíteni a vállalatok felkészülését a követelmények teljesítésére. Szeretném, ha a beszélgetés végére az érdeklődők világosabb képet kapnának arról, hogy számukra melyek most a legsürgősebb feladatok és teendők, amelyekkel foglalkozniuk kell, és szükség esetén ezekhez honnan kaphatnak iránymutatást, támogatást. Bízom benne, hogy a megértéssel együtt a jövőben növekedni fog majd az elkötelezettség is az ESG iránt, hiszen valódi változásokra csak így van lehetőség. Ehhez pedig sok ilyen szakmai beszélgetésre, tapasztalatcserére, tudásmegosztásra van szükség!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!