fbpx

2023-ban is prioritás a vállalatok felelős működésének támogatása

2023-ban is prioritás a vállalatok felelős működésének támogatása

Az Effekteam több mint másfél évtizede dolgozik a pozitív társadalmi és környezeti hatású vállalati kezdeményezések elősegítése érdekében, összefogja a hazai piacon működő felelős cégeket, és szakmailag támogatja ilyen jellegű törekvéseiket. Arról, hogy mindez hogyan valósul meg a gyakorlatban és pontosan mit is jelent a tagszervezetek szempontjából, dr. Molnár Klára, az egyesület igazgatója, szakmai vezetője adott áttekintést.

Hogyan változott, fejlődött az Effekteam tagsága az évek során? Milyen szervezetek csatlakoztak az egyesülethez és mik voltak a legfőbb motivációik?

A tagság mintegy 90%-át nagyvállalatok, 10%-át pedig civil szervezetek alkotják a kezdetek óta. Ez az összetétel alapvetően nem változott az évek során, a fejlődés inkább a tagszervezetek felelősségvállalással kapcsolatos megközelítésében érhető tetten. A 2000-es évek elején a vállalatok által nyújtott támogatás elsősorban adományozást jelentett, majd ez a gondolkodás később fokozatosan elmozdult a filantróp irányból a stratégiai vonal felé. Egyre több cég számára vált fontossá, hogy ad hoc adományosztás helyett olyan kezdeményezéseket, projekteket támogassanak, melyek környezeti és társadalmi szempontból mérhető hatással rendelkeznek és összhangban vannak saját üzleti tevékenységükkel. Egyesületünk ehhez nyújtott és nyújt számukra ma is szakmai segítséget, korszerű nemzetközi tudást, valamint lehetőséget a tapasztalatok megosztására és a kapcsolatok építésére. Mivel nonprofit tagjaink is mind olyan szervezetek, melyek fontos szerepet töltenek be a hazai civil szektor által megvalósított társadalmi és környezeti hatású kezdeményezések pénzügyi támogatásában, az Effekteam egyfajta hidat képez a nagyvállalati és a civil szféra között. Ez a híd szerep mindkét fél számára fontos hozzáadott értéket képvisel, hiszen elősegíti, hogy kölcsönösen jobban megismerjék egymás igényeit, lehetőségeit, és így hatékonyabban tudjanak együttműködni az itthoni környezetben.

Az Effekteam missziója, hogy szakmai tudása és kiterjedt kapcsolatrendszere révén segítse a felelősen gondolkodó üzleti és non-profit szereplők kezdeményezéseinek megvalósítását a pozitív társadalmi és környezeti változások érdekében. Ez a törekvés hogyan jelenik meg az egyesület mindennapi működése során?

Szakmai tanácsadóként és tudásplatformként egyaránt igyekszünk támogatni tagjainkat és más felelős szervezeteket. Azoknak, akiknek közvetlen közreműködésre van szükségük, személyre szabott segítséget nyújtunk például benchmarking riportok készítésével, társadalmi befektetési stratégia kidolgozásával, közösségi befektetések hatásmérésével, önkéntes programok szervezésével vagy pályázati folyamatok teljes körű menedzselésével. Platformtevékenységeink körébe pedig olyan szakmai események, konferenciák és workshopok szervezése, kutatások, tanulmányok és egyéb szakmai anyagok készítése tartozik, melyek lehetővé teszik a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismerését, a tapasztalatcserét, a tudásmegosztást nem csak a hatékony környezeti és társadalmi befektetések területén, hanem a fenntarthatóság vagy – ahogy manapság egyre több vállalat hívja házon belül – az ESG témájában is.

Az egyesület tehát nem csupán a saját tagjait, hanem minden felelősen gondolkodó szervezetet igyekszik szakmailag támogatni. Milyen előnyöket jelent mégis a tagság?

Tagjainknak rendszeres tájékoztatást nyújtunk a közösségi befektetések, a CSR, a fenntarthatóság vagy az ESG témakörét érintő újdonságokról, hazai és nemzetközi trendekről, felhívjuk figyelmüket a szakmai együttműködési lehetőségekre, érdekességekre. Kedvezményesen vehetik igénybe tanácsadási szolgáltatásainkat és látogathatják szakmai eseményeinket, segítséget nyújtunk számukra a partnerkeresésben, a szakmai kapcsolatok építésében. Az Effekteam kommunikációs csatornáin keresztül – honlapunkon, közösségimédia-felületeinken és hírlevelünkben – mi is rendszeresen beszámolunk tagszervezeteink társadalmi felelősségvállalási és fenntarthatósági kezdeményezéseiről, mert ezzel is szeretnénk elősegíteni, hogy aktivitásaik minél nagyobb figyelmet nyerjenek, elismerésben részesüljenek, és követendő példaként szolgáljanak más vállalatok, intézmények számára is. Egyesületünk szakmai közreműködése mellett komoly értéket jelent tagjaink számára az a támogatás, amit egymástól kapnak ezen a közösségen belül, hiszen itt kölcsönösen megoszthatják tapasztalataikat, jó gyakorlataikat, és új kapcsolatokra, együttműködési lehetőségekre tehetnek szert.

Milyen tervekkel vág neki az egyesület az idei évnek, mik lesznek a fő fókuszterületek 2023-ban?

A világjárvány miatti korlátozások, majd a háború és a válság okozta bizonytalanság az elmúlt években rendkívül megnehezítették hagyományos platformtevékenységeink megvalósítását. Szerencsére tavaly ismét megnyílt a lehetőség arra, hogy személyes formában szervezzük szakmai eseményeinket, ami új lendületet adott a közös munkának és a tagszervezetek közötti együttműködéseknek. Szeretnénk ezt a tudásmegosztást, tapasztalatcserét tovább élénkíteni konferenciánk, workshopjaink, munkacsoportüléseink és egyéb tagi találkozóink alkalmával. Igyekszünk olyan aktuális kérdésekkel foglalkozni, amelyek 2023-ban a leginkább érdeklik tagszervezeteinket. Most ilyen téma például az ESG-keretrendszer szerinti működés bevezetése és az ezzel kapcsolatos jelentéstételi kötelezettség teljesítése, amelyre a hazai vállalatoknak is fel kell készülniük. Az ESG már az elmúlt években is szerepelt szakmai eseményeink tematikájában, átfogó kutatást készítettünk a magyarországi helyzetről, és idén szeretnénk újabb aspektusokból bemutatni, feltárni ezt a területet. Szakmai tanácsadási tevékenységünk fő fókusza továbbra is a vállalatok társadalmi szerepvállalásának, közösségi befektetéseinek támogatása marad. Bízunk benne, hogy közreműködésünkkel számos sikeres, pozitív társadalmi és környezeti hatású vállalati projekt valósulhat meg 2023-ban is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!