fbpx

UNICEF – Fokozódott a tempó az UNICEF-nél

UNICEF – Fokozódott a tempó az UNICEF-nél

Válság idején van a legnagyobb szükség az összefogásra, egymás támogatására és arra, hogy gondoskodjunk a legvédtelenebbekről, az egyre nagyobb veszélynek kitett nehéz sorsú gyerekekről is. Az UNICEF a világ egyik legnagyobb humanitárius szervezeteként globálisan, az UNICEF Magyarország pedig lokálisan is küzd a koronavírus, valamint a járvány hatásai ellen.

A munka nemhogy nem állt meg az UNICEF Magyarországnál, hanem fokozódott a tempó a koronavírus felbukkanása óta. Még inkább előtérbe kerültek a hazai programok és a közvetlen segítségnyújtás fontossága, miközben nem feledkeznek meg arról a célkitűzésükről sem, hogy támogassák a koronavírus elleni nemzetközi harcot a fejletlen egészségügyi ellátással rendelkező országokban. Ebben a váratlan helyzetben azokat a gyerekeket kívánják segíteni, akik gyakran senki másra nem számíthatnak.

Teszik mindezt úgy, hogy a járvány érzékenyen érintette őket is, hiszen a szervezet külföldi támogatás nélkül, hazai adományokból működik. Számos nagy tavaszi és nyári adománygyűjtő tervükről kellett lemondaniuk, többek között a Budapest Parkkal közösen szervezett jótékonysági fesztiválról, amely tavaly jelentős mértékben növelte a gyerekek támogatására fordítható büdzsét, és nézők ezreinek szerzett kellemes emlékeket.  

A szervezetnél a válság hatására egyetlen munkatárstól sem kellett elbúcsúzni, ám sokan teljesen más feladatokon dolgoznak, mint amilyeneken amúgy, „békeidőben” szoktak. Az irodavezető logisztikát szervez, az utcai adománygyűjtő videókat vág: az új idők új megoldásokat követelnek. Természetesen március 13-a óta ők is home office-ban vannak, azonban a kollégák és az önkéntesek a kiszállítások miatt gyakran mozognak az országban, és ilyenkor betartják az egészségügyi és hatósági előírásokat.  

A vészhelyzet beköszöntével kapacitásaikat a koronavírus elleni védekezés szolgálatába állították, és pár hét leforgása alatt felállítottak egy teljesen új programot. Számos, gyermekek ellátását végző intézménnyel, bentlakásos gyermekotthonokkal, anyaotthonokkal, gyermekkórházakkal, kórházi gyermekosztályokkal, mélyszegénységben élők támogatásával foglalkozó szervezettel vették fel a kapcsolatot országos szinten, hogy kiderüljön, miben szenvednek hiányt a vírushelyzet kapcsán.  Az igénylista alapján egészségügyi védőfelszerelésre, számítástechnikai eszközökre, vitaminokra, tartós élelmiszerre, játékokra, tisztítószerekre és mentális támogatásra van égető szükségük. A szervezet felhívást tett közzé, és támogatói segítségével eddig több ezer sebészmaszkot és speciális maszkot, valamint egyéb adományokat szállított ki a hátrányos helyzetű gyerekek, családjaik, valamint az értük dolgozó szakemberek megsegítésére. A kiszállítások a jövőben is folytatódnak, várják újabb támogatók jelentkezését. Az akcióról további információk itt találhatók: https://unicef.hu/igy-segitunk/hireink/vedofelszereleseket-adomanyokat-szallitottunk-unicef

A tárgyi segítségnyújtás mellett konkrét ötletekkel, tanácsokkal is szeretnék segíteni a négy fal közé szorult családokat. A járvány idején készült, digitálisan elérhető tartalmaik célja, hogy hiteles információkkal szolgáljanak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Járványmese, Tóth Krisztina alkotása, megkönnyíti a vírushelyzet elmagyarázását, a Gyerekkuckó biztonságos és tartalmas időtöltést kínál a kicsiknek, támogatva, időt adva ezzel a szülőknek,  az UNICEF Magyarország Blogja alatt pedig szakértők ajánlásaival kívánja segíteni azokat, akik tanácsokra szorulnak ebben a különleges időszakban. További információk itt: https://unicef.hu/koronavirus-ellen-magyarorszagon

Folyamatosan várják azon partnerek, támogatók jelentkezését, akik nyitottak az együttműködésre és a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!