fbpx

18 éve partnerségben a felelős vállalatokkal

18 éve partnerségben a felelős vállalatokkal

Az Effekteam számára 2024 nemcsak egy újabb szakmai évet, újfajta kihívásokat és lehetőségeket jelent, de egy fontos mérföldkő is a szervezet életében. Az egyesület ugyanis idén ünnepli fennállásának 18. évfordulóját. Ebből az alkalomból dr. Molnár Klára, az Effekteam igazgatója, szakmai vezetője osztotta meg gondolatait.

Az első 18 év meghatározó periódus egy ember életében, hiszen a nagykorúság eléréséig szerzett tapasztalatok, kapcsolatok sokszor komoly hatással bírnak a későbbiekben is. Az Effekteam megalakulása óta eltelt 18 év nem csak számunkra, hanem a hazai vállalati felelősségvállalás fejlődése szempontjából is jelentős időszak volt. Amikor egyesületünk 2006-ban – Magyar Adományozói Fórum néven – megkezdte működését, a vállalati felelősségvállalás itthon még főként adományozás formájában valósult meg. Bár a vállalati filantróp kezdeményezések is többnyire környezeti és társadalmi jó ügyek támogatását szolgálták, a közösségi befektetések elterjedésével váltak célzottabbá a cégek ilyen jellegű aktivitásai. Később, a CSR-rel egy olyan üzleti megközelítés jelent meg, ahol a környezet védelme és a közösségek támogatása mellett a munkatársak, az ügyfelek és más érintettek jólléte is előtérbe került. A 2010-es években kialakult felelős üzleti gyakorlat már magában foglalta a CSR-t, az etikus üzleti magatartást és a fenntarthatóságot is, majd 2020 után eljutottunk az ESG-ig, azokig a környezeti, társadalmi és irányítási szempontokig, amelyek együttesen fejezik ki egy vállalat fenntarthatósági teljesítményét. A hazai cégek szemléletmódjának, a felelősségvállaláshoz és a fenntarthatósághoz fűződő viszonyának átalakulásával párhuzamosan mi is bővítettük egyesületünk szakmai palettáját. Folyamatosan fejlesztettük platformtevékenységeinket, szakmai publikációkkal, kutatásokkal, tudásmegosztó és kapcsolatépítő eseményekkel támogattuk a vállalatokat, illetve egyre több szakmai szolgáltatással, például tanácsadással, hatásméréssel, pályázatmenedzsmenttel és vállalati önkéntes programok szervezésével igyekeztünk hozzájárulni partnereink felelősségvállalási, fenntarthatósági törekvéseinek sikeres megvalósításához.

Workshop 2023

Az utóbbi években a befektetők, a munkatársak, az ügyfelek, az üzleti partnerek és a hatóságok részéről is egyre nagyobb nyomás nehezedik a vállalatokra, hogy működésük során tartsák szem előtt a fenntarthatóságot, a természeti környezet megóvását és a közösségek jóllétét. A tavalyi év különösen sok új kihívást hozott a cégek számára, hiszen hatályba lépett az EU vállalati fenntarthatósági jelentési irányelve (CSRD), elfogadták a fenntarthatósági jelentési szabványokat (ESRS) és megjelent az ESG-keretrendszerről szóló hazai törvénytervezet. Annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjuk támogatni a vállalatokat a követelmények teljesítésében, 2023 folyamán kiemelt figyelmet szenteltünk az ESG témájának. Az év elején elkészítettük annak az átfogó kutatásnak a szektorális elemzését, melyet a Comlab – ESG Core cégcsoporttal közösen végeztünk, hogy felmérjük, hol tartanak a hazai vállalatok az ESG-szempontok szerinti működés bevezetésében és mennyire felkészültek az erről szóló jelentések elkészítésére. Az elemzés részletes megállapításait személyes és online prezentációk formájában ismertettük az érdeklődőkkel. Továbbfejlesztettük egyesületünk szakmai díját, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára és elismerjük a hazai cégek ilyen irányú törekvéseit, eredményeit. A megújult Effekt 2030 – Az ESG megoldások díjára környezeti, társadalmi és vállalatirányítási programokkal pályázhattak a jelöltek. Az ünnepélyes eredményhirdetést és díjátadást éves szakmai konferenciánk keretében tartottuk, ahol áttekintést adtunk a jelen és a jövő főbb környezeti, társadalmi kihívásairól és az ezek kapcsán alkalmazott hatékony vállalati megoldásokról, jó gyakorlatokról. Egyesületünk tavalyi munkacsoportülései, szakmai találkozói alkalmával szintén terítékre kerültek az ESG-elveknek megfelelő működési és jelentéstételi követelmények: folyamatosan megosztottuk a legfontosabb tudnivalókat, aktuális információkat a CSRD, az ESRS és a hazai ESG-törvénytervezet kapcsán.

Konferencia 2023

A legnagyobb vállalatoknak idén januártól már alkalmazniuk kell az új fenntarthatósági jelentési szabályokat, melyek alapján jövő tavasszal ESG-beszámolót kell készíteniük. Mivel a szabályozás évente, lépcsőzetesen kiterjed a cégek egyre szélesebb körére, ezért az ESG-kritériumoknak megfelelő vállalati működés és jelentéstétel témája 2024-ben is az Effekteam szakmai tevékenységének fókuszában marad. A kapcsolódó tudásanyagok, jógyakorlatok megosztása, tapasztalatcserék szervezése mellett a már jól ismert szolgáltatási portfoliónkkal is tagvállalataink és partnereink rendelkezésére állunk. Hagyományainkhoz híven idén újra meghirdetjük az Effekt 2030 – Az ESG megoldások díját, hogy ezzel is ösztönözzük az ESG-elvek szerinti vállalati működést, illetve elismerjük és minél szélesebb körben megismertessük azokat a példaértékű megoldásokat és jó gyakorlatokat, melyeket a hazai cégek a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság, valamint a vállalatirányítás területén megvalósítanak.

Effekt 2030 díjátadó

Köszönjük tagjainknak, szakmai partnereinknek és minden érdeklődőnek, hogy az elmúlt évek során megtiszteltek bennünket figyelmükkel, és rendszeresen megosztották velünk személyes tapasztalataikat, értékes gondolataikat! Ezután is várunk mindenkit honlapunkon, Facebook- és LinkedIn-oldalainkon, illetve YouTube-csatornánkon! Bízunk benne, hogy a továbbiakban is sokakkal találkozhatunk majd szakmai programjainkon, konferenciáinkon, workshopjainkon és networking eseményeinken!

Kívánok mindannyiunknak eredményekben gazdag, sikeres fenntarthatósági, vállalati felelősségvállalási és társadalmi befektetési programokat a következő 18 évre is!

Dr. Molnár Klára, igazgató, szakmai vezető

Iratkozzon fel hírlevelünkre!