fbpx

United Way – A középiskolások vállalkozói készségeit fejleszti az InnoMate program

United Way – A középiskolások vállalkozói készségeit fejleszti az InnoMate program

Negyedik alkalommal indult útjára a United Way sikeres, a középiskolás diákok vállalkozói készségeit fejlesztő InnoMate programja, melyben ezúttal hét középiskola vesz részt Budapestről, Szegedről, Kisújszállásról, Szentendréről és Szolnokról.

Kutatások szerint a magyar középiskolások elhelyezkedési esélyeit komolyan nehezíti a gyenge problémamegoldó és konfliktuskezelő képesség, az alacsony kreativitás, valamint az együttműködés és a csapatmunka tapasztalatainak hiánya. Az oktatási rendszer hiányosságait súlyosbítja, hogy többségük minimális tapasztalatot szerez az innováció, a vállalkozói készség, a kritikus gondolkodás, a hatékony kommunikáció, a pénzügyi tudatosság és a felelősségvállalás terén. Az alacsony önbizalom, a kezdeményezőkészség, a kísérletezés és a megvalósítás hiánya előrevetíti a gyenge munkahelyi teljesítményt és a csökkentett foglalkoztatási kilátásokat.

A United Way – oktatási és start-up szakértőkkel együttműködve – egy speciális tantervet dolgozott ki, hogy a fiatalokat felvértezze a kor igényeinek megfelelő munka- és vállalkozói készségekkel. Az InnoMate program 2020 óta fut, és eddig sok száz középiskolás diáknak segített abban, hogy megszerezzék a munkaerőpiacon való sikeres helytálláshoz szükséges ismereteket és készségeket. A Magyarországon egyedülálló tanterv fejleszti a kreativitást, a kritikus gondolkodást, a kommunikációt és az együttműködést, de megalapozza a közösségépítést, az üzleti etikát és a társadalmi felelősségvállalást is.

A program egy egynapos Hackathonnal kezdődik, majd még 12 alkalommal tartanak Innovációs Klub foglalkozásokat a résztvevő iskolákban. A cél, hogy a csapatok a tananyag elsajátítása közben megtervezzenek és kidolgozzanak egy vállalkozói ötletet. A többfordulós versenyben a résztvevő csapatok többször összemérik erejüket. A legjobb 5-6 csapat júniusban háromnapos innovációs táborban vesz részt szakértőkkel, vállalkozókkal, coach-okkal és mentorokkal, mielőtt a döntő során bemutatnák ötletüket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!