fbpx

UNICEF – Több mint 5,2 millió gyereknek van szüksége humanitárius segítségre

UNICEF – Több mint 5,2 millió gyereknek van szüksége humanitárius segítségre

Az UNICEF arra hívja fel a figyelmet, hogy az ukrajnai háború súlyos gyerekvédelmi krízist okozott. A megerősített adatok szerint eddig legalább 262 gyerek meghalt, és 415 megsérült a február 24-e óta tartó harcokban.

Az UNICEF jelentése szerint az ukrajnai háború olyan súlyos humanitárius és gyerekvédelmi válságot idézett elő, amilyenre a második világháború óta nem volt példa. A legfrissebb adatok szerint Ukrajnán belül közel hárommillió, a menekültbefogadó országokban pedig további 2,2 millió gyerek szorul azonnali humanitárius segítségre; a háború sújtotta országban élő kiskorúak közel kétharmadának kellett elhagynia az otthonát a harcok miatt.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (OHCHR) megerősített adatai szerint naponta átlagosan két kiskorú hal meg, négy pedig megsebesül a harcokban; ők elsősorban a sűrűn lakott területeken bevetett robbanófegyvereknek – tüzérségi és rakétatámadásoknak, bombázásoknak – esnek áldozatául. Egyre súlyosabb károk érik a kiskorúak szempontjából különösen fontos civil infrastruktúrát is: Kelet-Ukrajnában eddig legalább 256 egészségügyi intézményt és minden hatodik, az UNICEF által támogatott „Biztonságos Iskolát” (Safe Schools) ért támadás. A jelentések szerint országszerte több száz iskola rongálódott meg.

Az UNICEF hangsúlyozza, hogy a háborús erőszak elől menekülő gyerekek komoly veszélyben vannak: könnyen elszakadhatnak a családjuktól, bántalmazás, zaklatás, szexuális kizsákmányolás vagy embercsempészek áldozatává válhatnak. Többségük rendkívül súlyos traumatikus élményeken esett át, nekik most elsősorban biztonságra, stabilitásra, védelemre és pszicho-szociális támogatásra van szükségük. De mindenekelőtt békére – fogalmaz közleményében a világszervezet.

A háború pusztítása miatt az emberek megélhetése is komoly veszélybe került. Sok szülő bevétel nélkül maradt, ők a gyerekeik legalapvetőbb szükségleteit is alig tudják biztosítani.

Az UNICEF felszólítja a háborúzó feleket, hogy a gyerekek megóvása érdekében mielőbb kössenek tűzszünetet. A szervezet hangsúlyozza: haladéktalanul fel kell függeszteni a robbanófegyverek használatát a lakott térségekben, be kell fejezni a civil infrastruktúra elleni támadásokat, és biztonságos hozzáférést kell biztosítani a segítő szervezeteknek azokhoz a területekhez, ahol rászoruló gyerekek élnek.

A világszervezet Ukrajnában és a környező országokban is folyamatosan dolgozik azért, hogy tartózkodási helyüktől függetlenül humanitárius segítséget – gyerekvédelmi támogatást, vizet, higiéniai és egészségügyi felszereléseket, élelmiszercsomagokat, mikrotápanyag-kiegészítőket és oktatási szolgáltatásokat – nyújthasson a menekült gyerekeknek és családjaiknak.

Az UNICEF partnerei segítségével eddig közel 2,1 millió emberhez juttatott el életmentő egészségügyi és orvosi felszereléseket Ukrajna háború sújtotta térségeiben; több mint 2,1 millió embert segített hozzá tiszta ivóvízhez olyan területeken, ahol súlyosan megrongálódtak a vízhálózatok; több mint 610 ezer gyereknek és gondviselőnek nyújtott mentális és pszicho-szociális segítséget; és közel 290 ezer gyereket látott el oktatási segédeszközökkel. Az UNICEF és az ukrán szociális minisztérium közös humanitárius segélyprogramjára közel 300 ezer család regisztrált.

Az UNICEF aktívan támogatja a befogadó országok menekültsegítő szervezeteit is: emberkereskedelem elleni képzést szervezett határőröknek; tanulási lehetőséget biztosít a menekült gyerekeknek, akiknek sok esetben a helyi iskolarendszerbe való integrálódását is segíteti; oltóanyagokat és egészségügyi felszereléseket szállít; és olyan játékra, illetve tanulásra alkalmas központokat létesít, amelyek lehetővé teszik, hogy a kicsik normális, nyugodt közegben rekreálódjanak.

A szervezet munkatársai huszonöt ún. „Kék Pontot” – a főbb tranzitútvonalak mentén létesített, a menekülő családokat segítő és hasznos szolgáltatásokkal támogató központokat – állítottak fel Moldovában, Romániában, Lengyelországban, Olaszországban, Bulgáriában és Szlovákiában. Az UNICEF és az UNHCR Moldovában több mint 52 ezer menekültet, javarészt nők által vezetett háztartásokat támogatott szabad felhasználású készpénzsegélyekkel.

A világszervezet idén összesen 624,2 millió dollárt szeretne összegyűjteni az Ukrajnán belüli és további 324,7 milliót a menekültbefogadó országokban folytatott humanitárius munkája finanszírozására.

Az UNICEF Magyarország támogatói oldala: https://unicef.hu/100-napja-tart-a-haboru-ukrajnaban

Iratkozzon fel hírlevelünkre!