fbpx

Unicef – Pozitív változásokért küzdöttek a Rajtad áll a jövőd! program csapatai

Unicef – Pozitív változásokért küzdöttek a Rajtad áll a jövőd! program csapatai

Mosdók felújítása, étkezőhelyiség hiánya, elhasználódott és veszélyes szerszámok, kulturális különbségekből eredő nézeteltérések a közösségben– illetve szelektív szemétgyűjtés, valamint közösségi tér kialakítása az iskolában – ilyen és ehhez hasonló problémákkal jelentkeztek a fiatalok az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! programjának innovációs versenyére. November 26-án egy egész napos rendezvény keretében lezajlott a program elődöntője, amely során az a 10 csapat mutatta be megoldásjavaslatait, akik október végétől folyamatos szakmai segítséggel kezdhették meg elképzeléseik kidolgozását. Az elődöntőn továbbjutó csapatok 300 000 forintot nyertek terveik megvalósítására.

A fiatalok egy 10 perces prezentáció keretében feltárták a szakmai értékelő bizottságnak az általuk azonosított iskolai problémát és az arra kidolgozott megoldási javaslatot.  Az idei évben rendkívül erős volt a mezőny, a fiatalok nagyon felkészülten és határozott elképzelésekkel járultak a zsűritagok elé. Mind azzal a céllal érkeztek, hogy lehetőséget kapjanak olyan környezet kialakítására, ahol jó érzés fiatalnak lenni és ami hozzájárul ahhoz, hogy fejlődni tudjanak az iskolában. A prezentációkból egyértelműen kiderült, hogy a diákokat foglalkoztató központi téma a tanulók mentális egészségének védelme és ehhez kapcsolódóan a kellemesebb iskolai környezet kialakítása volt. Minden ötlet esetében az adott iskola tanulóinak széles összefogásával valósítanák meg a projekteket.

Az öttagú értékelő bizottság végül a ceglédi Török János Református Oktatási Központ-Gimnázium és Szakképző Iskolából érkezett Vonyatosok nevű csapatnak, a szegedi SzC Csonka János Technikumból érkezett Csoda(t)evők csapatának, a komlói Baranya Vármegyei SZC Komlói Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból érkezett Jövőépítők csapatának, a budapesti Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskolából érkezett Építő Alkotók csapatának és a ceglédi SZC Bem József Műszaki Technikum és Szakképző Iskolából érkezett Szelektív Bemesek nevű csapatnak ítélte a csapatonkénti 300 000 forintos díjat és a további mentorálást, illetve ők jutottak tovább a márciusi döntőre is.

A Vonyatosok az iskolai mosdók felújítására, közösségi dekorációjára és higiénés edukáló anyagokra fogja fordítani a nyereményt, a Csoda(t)evők egy régóta várt étkező helyiség kialakítását valósítják meg a nyereményből, a Jövőépítők egy közösségi helyiséget alakítanak ki, ami alkalmas kikapcsolódásra, programok megvalósítására, workshopokra és a szociális segítővel való mélyebb beszélgetésekre is, az Építő Alkotók az elnyert összegből egy rekreációs pihenő helyiség kialakítását és ehhez kapcsolódóan a DÖK újraszervezését valósítják meg, míg a Szelektív Bemesek az iskolai szemét szelektív gyűjtésére, kukák és edukációs anyagok kihelyezésére fordítják az összeget.

A zsűri 100 000 forintos különdíjban részesítette a szegedi SzC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolából érkezett Alter-ego nevű csapatot, akik a származásbeli különbségekből kialakult megkülönböztetés és bántás ellen egy projektnap keretében szeretnének fellépni. Az UNICEF Magyarország nem engedi el azoknak a csapatoknak sem a kezét, amelyek most nem jutottak tovább a márciusi döntőbe, figyelemmel kíséri az ő terveik helyi megvalósítását is.

A programot immár ötödik éve az Accenture IT Tanácsadó cég segíti stratégiai partnerként. Az anyagi segítségen túl a vállalat munkatársai szakmai mentorként is támogatják a fiatalokat az ötleteik kidolgozásában egészen a nemzetközi fordulóig. A Rajtad áll a jövőd! programot a Bright Academy is segíti, Ronga Lilla, a Bright Academy alapítója személyesen adta át a fiataloknak a felajánlott támogatást a vasárnapi elődöntőn. A tavalyi évtől új, 5 éves ciklus indult a Velux Alapítvány támogatásával, 2022-től kifejezetten szakképzési intézményekkel működik együtt az UNICEF Magyarország. 2023-ban olyan vármegyékben, településeken valósították meg a programot, amelyek korábban még nem vettek részt a Rajtad áll a jövőd! kezdeményezésben. Ennélfogva az idei évben Budapest (III. és XIV. kerület), Cegléd, Sellye, Komló, Szeged, Tokaj, Sátoraljaújhely települések diákjai lehettek ott az elődöntőn. A bevont intézmények fiataljai többek között a vendéglátás, mezőgazdaság, egészségügy, építőipar, textilipar ágazatokban folytatják tanulmányaikat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!