fbpx

UNICEF – Mentálhigiénés program pedagógusokat és gyerekekért dolgozó szakembereknek

UNICEF – Mentálhigiénés program pedagógusokat és gyerekekért dolgozó szakembereknek

A vírushelyzet súlyosbodásával ismét bezárultak a gyermekotthonok, az iskolák pedig digitális oktatásra álltak át. A gyermekvédelemben dolgozó szakemberekre, pedagógusokra a pandémia alatt hatalmas nyomás nehezedik. Az UNICEF Magyarország a megnövekedett igényekre reagálva folytatja szupervíziós programját, amelynek keretében ingyenes szaktanácsadással nyújt segítséget.

Az UNICEF Magyarország felkérésére mentálhigiénés szakértők vállalták, hogy tudásukat ingyenesen a gyerekekért dolgozó szakemberek szolgálatába állítják. A szupervíziós program keretében megtartott ülések jellemzően 45 perces beszélgetéseket jelentenek, az igényekhez és a kapacitáshoz igazodva 1-5 alkalommal. A pandémia korábbi szakaszában ötvenen részesültek a pro bono szolgáltatásban mintegy 160 szupervíziós ülés során. A kezdeményezést a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága is támogatja.

A gyermekvédelemben dolgozók a gyermekotthonokban és nevelőszülői hálózatokban a karantén alatt is fáradhatatlanul gondoskodnak a családjukból kiemelt gyerekekről. A feladatuk most megterhelőbb, mint bármikor, hiszen az intézményekben a pandémia fellángolása miatt szigorú kijárási és látogatási tilalom lépett életbe. A gyerekek nem találkozhatnak a családjukkal, a bezártság fokozott mentális megterhelést jelent, növelheti a falakon belüli erőszakot. Az amúgy is kis létszámú stáboknak nehéz körülmények között kell biztosítaniuk a gyerekek tanítását. A digitális oktatásra való átállással a tanárokra is komoly teher nehezedik, megnövekedett munkaidőben, jelentős stressz mellett kell teljesíteniük felelősségteljes feladataikat. Minden támogatásra szükségük van ahhoz, hogy bírják erővel és kitartással az előttük álló heteket.

Az UNICEF Magyarország a mentális egészség témakörét kiemelten kezeli a pandémia alatt, ezért elkötelezett, hogy a maga lehetőségeivel segítsen a nehéz helyzetű gyerekeknek, a gyerekekkel foglalkozó intézményeknek, szakembereknek. A szervezet a járványhelyzetben az igények felmérése után eddig mintegy 50 millió forint értékben védőfelszerelést, számítástechnikai cikkeket, élelmiszert, játékokat és higiéniás termékeket szállított a gyermekotthonoknak, anyaotthonoknak, kórházi gyermekosztályoknak és nehéz sorsú családokat segítő civil szervezeteknek. Az UNICEF Magyarország 2020 szeptemberében indította el szupervíziós programját, amely most tovább folytatódik. Az ingyenes programra minden, a gyermekjóléti alapellátásban és a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember és pedagógus jelentkezhet. További információ és jelentkezési lehetőség: https://unicef.hu/szupervizio-gyermekvedelemben-dolgozoknak

Iratkozzon fel hírlevelünkre!