fbpx

Pandémia idején komoly gondot okoz a korai fejlesztési programok akadozása, pedig az időben elkezdett terápia a gyermek egész későbbi életét befolyásolhatja. A lezárások és járványügyi korlátozások miatt a fejlesztésekkel foglalkozó szervezetek heroikus munkát végeztek, végeznek azért, hogy a kisgyerekek a kritikus időszakban megkapják a létfontosságú kezeléseket. Ebben segíti őket az UNICEF Magyarország Felelősen a kora gyermekkorért programja is, amely azt a célt tűzte ki, hogy minél több gyermek – és szülő – jusson hozzá a szolgáltatásokhoz.

Az apróbbnak tűnő fejlődési, idegrendszeri, mozgásszervi, vagy viselkedési rendellenességek felismerése és hatékony terápiája a gyermek egész későbbi életét megváltoztathatja. A lemaradások éreztethetik hatásukat az iskolában, a munkaerőpiacon, a családi életben egyaránt. 2017-ben Magyarországon a gyerekek mindössze két százaléka kapott fejlesztést a szükséges hét százalék helyett.

Az UNICEF az egész világon kiemelt témaként kezeli a korai fejlesztést. Az első 1000 nap minden ember életében felbecsülhetetlen fontosságú. A kisbabák agyának tömege születéskor mindössze a negyede a felnőtt emberi agy tömegének, azonban az első három évben az agy úgy fejlődik, mint később egyetlen másik életszakaszban sem. A Harvard Egyetem Gyermekfejlesztő Központja szerint a gyermek agya az első 1000 napban másodpercenként akár több mint 1 millió kapcsolat kialakítására képes, márpedig ezek a kapcsolatok kellenek ahhoz, hogy az agy egészségesen fejlődjön.

Az UNICEF Magyarország Felelősen a kora gyermekkorért című 2020 elején indított pályázata szakmai szervezeteknek biztosított forrásokat 0-6 éves korú, fejlődésük szempontjából veszélyeztetett, vagy fogyatékkal élő gyermekek és családjaik érdekében végzett tevékenységekre. A Budapesti Korai Fejlesztő Központ a program kidolgozásában és végrehajtásában is fontos szerepet vállalt. Összesen öt szervezet nyert el támogatást és hajtotta végre a vállalt feladatokat. A programot a PENNY Market 5 millió forinttal támogatta.

A tapasztalatok egyértelműek: a pandémia idején a fejlesztési programokra hatalmas igény mutatkozott, sok szülő kért tanácsadást, szakértő segítséget. Kiadványokkal, online átállással, csoportos helyett egyéni foglalkozásokkal biztosították a szolgáltatások folyamatosságát.