fbpx

UNICEF – Idén is elindul az UNICEF Rajtad áll a jövőd! programja

UNICEF – Idén is elindul az UNICEF Rajtad áll a jövőd! programja

Az UNICEF Magyarország 2021-ben is elindítja a Rajtad áll a jövőd! nevű programját. A nemzetközi kezdeményezés idén 14-21 éves fiatalok számára teremt lehetőséget, hogy a saját jövőjüket aktívan alakíthassák. Az idén kiválasztott tíz csapat tervei olyan fontos témakörök mentén mozognak, mint a gyermekjogok, a kortárs bántalmazás, vagy a fiatalok mentális egészsége.

A Rajtad áll a jövőd! program az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik fő pillérének megvalósítását, a gyermekek és fiatalok részvételét segíti elő. A program abban támogatja a fiatalokat, hogy egyre inkább képesek legyenek dönteni és aktívan részt venni közösségük életében. A jelentkezők egy közös alkotási folyamat keretében olyan innovatív, társadalmi vállalkozási ötleteket dolgoznak ki, amelyek megoldást nyújthatnak egy-egy társadalmi problémára.

2021-ben a Rajtad áll a jövőd! program összekapcsolódik az UNICEF Gyermekbarát Település kezdeményezéssel. Az ország különböző régióiból 5 település csatlakozott a programhoz: Budapest III. kerülete (Óbuda), Orosháza, Nyíregyháza, Szekszárd és Zalaegerszeg. A programba több mint 60 fiatal jelentkezett ebben az évben, közülük 43 lelkes és tehetséges diákot választottak ki, hogy tervüket részletesebben is kidolgozhassák. A csapatok öt héten keresztül dolgoznak együtt ötleteiken, majd bemutatják kidolgozott tervüket egy szakmai zsűrinek – ekkor dől el, hogy melyik lesz az az 5 csapat, amely további anyagi és szakmai segítséget kap elképzelései megvalósításához.

A 2021-ben kiválasztott csapatok között vannak olyan indulók, akik közösségi teret hoznának létre, ahol a fiatalok nyugodtan kikapcsolódhatnak és értelmes, saját maguk által szervezett programokon vehetnek részt. Mások a fogyatékkal élő diáktársakat segítenék, hogy az ő jogaik is érvényesüljenek. Megint mások a fiatalokat mind gyakrabban érintő probléma, a zaklatás ellen tennének, de fontos téma a fiatalok mentális egészségének javítása is.

A járványhelyzet miatt a program az online térben valósul meg, az ehhez szükséges technikai eszközöket és netkapcsolatot a Telenor Magyarország biztosítja a csapatok számára. A cég jóvoltából a nyertes csapatok a program végén részt vehetnek egy start-up szemléletet fejlesztő képzésen is, hogy projektjeiket még hatékonyabban fejleszthessék tovább.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!