fbpx

Ismerd fel, és tegyél ellene! Gyermekvédelmi kisokos a bántalmazás ellen címmel online kiadványt jelentetett meg az UNICEF Magyarország. A november 20-i Gyermekjogi Világnapra időzített útmutató hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgál mindenkinek, akit foglalkoztat a gyerekek biztonsága.

Mit tegyek, ha egy szülő a gyermekét szidalmazza, pofozza a játszótéren? Értesítenem kell valakit, ha megtudom, hogy gyermekem osztálytársát rendszeresen vagy akár alkalmanként megverik? Hogyan beszéljek a gyerekemmel, ha kiderül, hogy ő maga bántalmazó? Meg tudom-e védeni a gyerekemet a szexuális bűnözőktől az interneten? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül a kiadvány.

A világon évente egymilliárd gyereket ér bántalmazás és minden hetedik percben erőszakos halált hal egy serdülő. A koronavírus járvány idehaza és nemzetközi szinten is jelentős mértékben növeli a bántalmazási esetek előfordulását, hiszen az összezártság és az anyagi bizonytalanság fokozza az erőszak veszélyét a valós és az online térben.

A gyermekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége. Az első lépés a jelek felismerése, ezután következhet a segítségnyújtás. A gyerekek számára az jelenti az egyik legnagyobb traumát, ha azt tapasztalják, hogy senki nem áll ki mellettük a bajban. A kiadványban megtalálhatók azok az elérhetőségek is, ahol gyermekjogi segítséget lehet kérni szakemberektől.

A gyermekvédelmi kisokos elérhető mindenki számára, aki a www.unicef.hu/bantalmazas oldalon feliratkozik a bántalmazásról szóló ingyenes, 6 részből álló videós minikurzusra.