fbpx

A háború kezdete óta az ukrajnai gyerekek közel kétharmadának kellett elhagynia az otthonát. Az UNICEF életmentő szolgáltatásokkal segíti a menekülteket és a háborús területeken élőket. Vásárlásával most bárki hozzájárulhat, hogy jobb körülmények között, nagyobb biztonságban vészeljék át ezt a nehéz időszakot.

Az UNICEF Magyarország 2021 novemberében indította el új, formabontó webshopját, ahol a világ legnagyobb gyerekjogi szervezetének sajátmárkás termékei mellett jól ismert hazai gyártók, tervezők egyedi termékei és limitált kollekciói is megvásárolhatók. A felület elindításával a hazai adományozási kultúra fejlesztése is célja volt a szervezetnek, a látogatók minden egyes vásárlással az UNICEF programjait, vagyis a legkiszolgáltatottabb gyerekeket támogatják.

Az UNICEF Magyarország a napokban mutatta be legújabb, hazai tervezésű és gyártású sajátmárkás termékeit, amelyek az Ukrajnában zajló háborúra reagálva készültek. A Children Need Peace kollekció darabjainak (egyedi logóval ellátott bögre, karszalag, kitűző és vászontáska) megvásárlásával az adományozók az ukrajnai menekült, illetve a háborús területen nehéz körülmények között túlélni próbáló gyerekeket is segíthetik.

Az ukrajnai háború gyerekek millióinak életét keseríti meg. Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének adatai szerint április 16-ig közel 4,8 millió ember – kilencven százalékuk nő és gyerek – hagyta el a fegyveres konfliktus sújtotta országot, 7,1 millióan pedig – köztük 2,8 millió gyerek – Ukrajnán belül kerestek biztos menedéket maguknak.

Az UNICEF 25 éve dolgozik az országban, 2014 óta nyújt humanitárius támogatást a konfliktus sújtotta területeken, és idén február 24-e, a háború kezdete óta sem hagyta magára az ukrajnai gyerekeket. A világszervezet egyre nagyobb jelenléttel és egyre kiterjedtebb programokkal segíti a lakosságot a vészhelyzetben, jelenleg öt regionális irodájának kétszáz munkatársa dolgozik a térségben, akik az elmúlt hetekben az UNICEF 27 partnerszervezetének segítségével közel 820 ezer embert, köztük terhes nőket és gyerekeket láttak el életmentő, azonnal fogyasztható élelmiszerekkel, táplálékkiegészítőkkel, egészségügyi és orvosi felszerelésekkel; 300 ezer embert tiszta ivóvízzel és higiéniai felszerelésekkel; 59 ezer gyereket pedig tanszerekkel. Humanitárius készpénzátutalások keretében több mint 70 ezer család kap segítséget az UNICEF-től és húsz ún. „mobil csapat” nyújt pszichoszociális támogatást a traumatizált menekülteknek.

Az UNICEF munkatársai olyan, rendkívül súlyos támadásoknak kitett térségekben is jelen vannak, mint a Kijev közelében fekvő Bucsa, Irpin és Vishhorod, az Ukrajnával szomszédos országokban pedig az ENSZ Menekültügyi Szervezetével közösen felállított Kék Pontokban segítik a rászorulókat: munkájuk során eddig több mint 33 ezer menekülőnek nyújtottak értékes segítséget és szolgáltatásokat. A szervezet azt tervezi, hogy a következő hetekben tovább bővíti tevékenységi körét Ukrajnában és a környező országokban, hogy minél több emberhez juthassanak el életmentő segélyszállítmányai és programjai.

Az UNICEF Magyarország webáruháza itt érhető el: https://webshop.unicef.hu/