fbpx

Stílusosan, anyák napján indította el új, TescoMoms névre keresztelt családtámogató dolgozói programját a Tesco Magyarország. A program a várandósságtól a munkába való visszatérésig terjedő időszakra fókuszál, és segít eligazodni többek között a gyermekvállaláshoz kötődő állami támogatások kínálatában, kapcsolatban maradni a munkahellyel a szülési szabadság idején, valamint felkészülni a munkába való visszatérésre.

A kiskereskedelmi szektorban kiemelten magas a női munkavállalók aránya, így a Tesco munkatársainak is több mint kétharmada nő, akik közül sokan már édesanyák vagy családalapítás előtt állnak. Az áruházlánc számos családbarát programja közé illeszkedik a most elinduló TescoMoms program, amely a kismamáknak és az újdonsült anyukáknak hivatott segíteni. A program részeként a várandósság időszakában a leendő édesanyák részletes tájékoztatást kapnak arról, miben segít nekik a Tesco, milyen jogok illetik meg a kismamákat, valamint mikor és milyen kormányzati támogatásokat (például CSED, GYED, GYES, CSOK) tudnak igényelni. A szülési szabadság időszakában az áruházlánc arra törekszik, hogy kapcsolatban maradjon a tartós távollétüket töltőkkel: közös Facebook csoporton keresztül megosztja a vállalati híreket és fontos információkat, sőt ugyanitt a távol lévők is tartani tudják egymással a kapcsolatot. Mindemellett tréningekkel és mentoring programban való részvétellel tanulási lehetőséget is kínál az otthon levőknek, illetve hozzátáplálási kézikönyvvel is segíti az újdonsült édesanyákat. A munkahelyre való visszatéréskor pedig a HR osztály munkatársai karrierbeszélgetések során segítenek felkészülni és az ideális munkakört megtalálni, amelyhez – a tervek szerint – angol tanfolyamot és eszközkezelési tréninget is biztosít a vállalat. A program elsőként az irodában dolgozó kismamák bevonásával indul, majd kiterjesztik az összes tescós kolléganőre, és azokat is bevonják, akik már nagyobb gyerekeket nevelnek.

A TescoMoms program keretén belül az áruházlánc nemrégiben csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vándorbölcső programjához is. A Kárpát-medencében őshonos fából készült bölcső a tescós családok között vándorol majd, és a baba hat hónapos koráig használhatják a családok, mielőtt új otthonba kerül.

Az áruházlánc kiemelten törekszik arra, hogy segítsen a női kollégáknak a munkahelyi és családi szerepeiket összeegyeztetni. Többek között olyan rugalmas megoldásokkal segíti őket, mint a fixen fix rögzített részmunkaidős foglalkoztatás, az első osztályosok szüleinek járó plusz szabadnap, a nyári gyerekmegőrző és táboroztatás, a távoli munkavégzés az irodai dolgozóknak, a műszakbeosztás egyeztetése az áruházakban és raktárakban dolgozó tescós pároknál, és a márciusban elindított Women’s Network fórum. Családtámogató intézkedéseiért a Tesco 2019 decemberében elnyerte a Családbarát Munkahely tanúsító védjegyet is.

A Tesco idén tavasszal 200 táblagépet kölcsönzött azoknak a kollégáknak, akiknek otthon tanuló gyermekeik számára nem volt megoldott az iskolai feladataik ellátásához szükséges számítástechnikai háttér.