fbpx

Tesco – Öt év alatt csaknem 25 000 tonna élelmiszert mentett meg a Tesco

Tesco – Öt év alatt csaknem 25 000 tonna élelmiszert mentett meg a Tesco

A Tesco Magyarországon több mint öt éve működő élelmiszermentő programja keretében összesen megközelítőleg 25 ezer tonna fogyasztásra alkalmas ételt adott át partnerei segítségével a rászorulóknak. A legutóbbi mérések szerint a vállalat működése során keletkezett élelmiszer-hulladék mennyisége 43 százalékkal kevesebb, mint amennyi a 2016/17-es pénzügyi évben volt. Az áruházlánc ezzel megközelítette az ENSZ 2030-as célkitűzését, és közel felére csökkentette a kidobásra ítélt élelmiszerek volumenét.

Csak Magyarországon évente 1,8 millió tonnányi élelmiszer-hulladék keletkezik, ami azt jelenti, hogy fejenként mintegy 58 kilogramm élelmiszert dobunk ki. Ezzel, a maradeknelkul.hu információja szerint, minden magyar háztartásban a megvásárolt étel 10-11 százaléka a szemetesben landol. A jelenség nemcsak anyagi és élelmezési szempontból, de környezetvédelmi okok miatt is kedvezőtlen.

A fenntarthatóságra kiemelt figyelmet fordító Tesco az élelmiszermentés egyik fő harcosa. Az áruházlánc egyrészt a megelőzésre fókuszál, aminek keretében korszerű folyamatokat alkalmaz azért, hogy a lehető legkevesebb árucikk maradjon a polcokon, és váljon ezáltal feleslegessé, vagy rosszabb esetben hulladékká. Hasonló célt szolgál az összes hipermarketben elérhető „Perfectly Imperfect” kínálat is, vagyis az esztétikai hibás gyümölcsök és zöldségek értékesítése, ami lehetővé teszi, hogy a Tesco a kevésbé szép, ám fogyasztható élelmiszereket átvegye a termelőktől. Másrészt a már nem eladható, de még fogyasztható élelmiszereket a vállalat évek óta jótékony célra ajánlja fel.

A Tesco 202 magyarországi áruháza közül több mint 170-ben a napi munka részeként több száz kolléga válogatja ki a már nem eladható, de emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas zöldséget, gyümölcsöt, pékárut. Az áruházlánc 2019-ben összesen több mint 7 ezer tonna élelmiszert adományozott a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen és partnerszervezetein keresztül, amivel több mint 4 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg, s mintegy százezer rászorulón tudott segíteni.

A vállalat célkitűzése, hogy egyetlen falat fogyasztásra alkalmas élelmiszer se vesszen kárba. Ennek megvalósításához a Tesco áruházak az élelmiszermentő program elindítása óta közel 25 ezer tonna élelmiszerrel járultak hozzá, ami több mint 62 millió adag ételt jelent. Ahhoz azonban, hogy még több élelmiszer-felesleget lehessen jótékony célra fordítani, szükség van a program bővítésére, amelyhez a Tesco és az Élelmiszerbank további partnerek jelentkezését várja az egyesület honlapján.

További részletek a Tesco élelmiszer-pazarlás elleni programjáról: https://bit.ly/38SsAez

A programban részt vevő áruházak térképe: https://bit.ly/38YGMmr

Iratkozzon fel hírlevelünkre!