fbpx

A jótékonyság világnapján indította el Munkatársi Önkéntes Programját a Tesco. Az országos kezdeményezés újszerű módon, a kollégák önkéntes munkájával támogatja a helyi közösségeket. A program részeként a Tesco munkatársai évente egy teljes munkanapot tölthetnek önkéntes munkával, az áruházlánc pedig erre a napra is biztosítja fizetésüket. A vállalat így egy év alatt  Magyarországon több mint 100 000, míg közép-európai szinten 250 000 órát is meghaladó plusz segítséget ajánl fel a közösségeknek.

A Tesco elkötelezett támogatója a környezetében élő helyi közösségeknek. Ezért társadalmi felelősségvállalási programja részeként új programot vezetett be. Ennek keretében munkatársai – a Tesco által finanszírozott munkanapként – országszerte a gyakorlatban is segíthetik a különféle jótékonysági szervezeteket. A kollégák maguk dönhetik el, hogy mely közösségeket támogatják munkájukkal, és hogy egyedül vagy csapatban vesznek-e részt a kezdeményezésben. A vállalat úgy véli, az önkéntes munka kiváló lehetőség arra, hogy munkatársai igazán részesei legyenek azon közösségek életének, ahol dolgoznak és élnek.

„Célunk, hogy minél több kollégánk töltse 1-1 munkanapját olyan jótékony tevékenységgel, amely a számára fontos közösségekben élőknek valódi segítséget jelent. Ha mindannyian összefogunk, nagyszerű dolgokat tudunk megvalósítani, ezzel is bizonyítva, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy munkatársaink szívesen vesznek részt jóvékonysági akciókban. Büszkék vagyunk rá, hogy országszerte több száz helyi közösséggel ápolunk szoros kapcsolatot. A jótékonyság világnapján elindított, egyedülálló Munkatársi Önkéntes Program lehetőséget ad kollégáinknak arra, hogy fejenként nyolc fizetett munkaórát az általuk kiválasztott helyi szervezet aktív támogatására fordítsanak“ – mondta Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetője.

A tavaly május és október között megtartott tesztidőszakban a kollégák egy része már kipróbálhatta az önkénteskedés új formáját. Ez idő alatt a Tesco Magyarország 150 munkatársa több mint 1200 órában segítette 14 helyi szervezet tevékenységét. Az önkéntes munka keretében többek között iskolatermet és kerítést festettek, adományokat válogattak szét és játszóteret újítottak fel.

„Örömmel vállaltuk három terem kifestését egy olyan iskolában, amely nehéz anyagi helyzete miatt nem tudta volna ezt megoldani. A festés nagyon jó hangulatban telt, igazi csapatmunkában dolgoztunk. A munka végén pedig jó volt látni az örömet az arcokon” – számolt be élményeiről Czinki Norbert, hipermarket formátum menedzser.

A kezdeményezés a Tesco közösségtámogató programcsomagjának egy újabb pillére, amely elsősorban a helyi civil szervezeteket segíti egy-egy olyan projekt megvalósulásában, ahol az emberi erőforrás bevonása nagymértékű előrelépést jelent. Az áruházláncnál hagyománya van a jótékony akciók helyi szintű támogatásának. A kollégák most elsősorban olyan partnerszervezetek közül választhatnak az önkéntes munkához, amelyekkel a Tesco már évek óta együttműködik élelmiszermentő, illetve „Ön választ, mi segítünk“ pályázati programja kapcsán. Ez utóbbi pályázat eddigi hat fordulója során a Tesco közel 190 millió forinttal támogatott országszerte mintegy 700 helyi szervezetet többek között szabadtéri fejlesztőjátékok korszerűsítésében, életmentő eszközök beszerzésében, állatmenhelyi férőhelyek kialakításában és számos további hasznos projekt megvalósításában.