fbpx

Társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság innovációval

Társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság innovációval

A Microsoft Magyarország számára kiemelten fontos, hogy technológiai fejlesztései és innovatív megoldásai révén hozzájáruljon a pozitív, előremutató környezeti és társadalmi változásokhoz. A vállalat törekszik arra, hogy együttműködjön más, hasonlóan elkötelezett és felelős szervezetekkel, ezért a közelmúltban csatlakozott az Effekteam tagságához. Ennek kapcsán beszélgettünk Csanak Gabriellával, a cég marketing- és operatív igazgatójával.

Milyen stratégiai irányok mentén valósul meg a Microsoft Magyarország vállalati felelősségvállalási tevékenysége?

A világot, amely körülvesz bennünket, többek között a Microsoft innovációi is alakították ilyenné. Célunk mindig is az volt, hogy az emberek életét megkönnyítő technológiák mindenki számára elérhetővé váljanak. A Microsoft ma is olyan innovatív megoldásokon dolgozik, amelyek a jövőnket formálják: küldetése szerint eszközöket ad emberek és szervezetek kezébe, amelyekkel még többre lehetnek képesek és kibontakoztathatják a kreativitásukat. A technológia demokratizálása révén sokat teszünk az esélyegyenlőségért, ösztönözzük az innovatív, fenntartható megoldások fejlesztését, amelyek az emberiség előtt álló nagy kihívásokra adhatnak válaszokat. A vállalati felelősségvállalás terén is stratégiai fontosságú, hogy a fiatalok, a felnőttek és a civil szervezetek digitális képzését támogassuk, összhangban a küldetésünkkel. Emellett, hozzájárulunk cégünk globális fenntarthatósági céljainak megvalósításához, és az e célok mentén végzett önkéntes munkát is támogatjuk a technológiáinkkal.

A társaság hogyan járul hozzá a pozitív, előremutató társadalmi, környezeti változások megvalósításához?

Fenntartható, biztonságos, humánus és az esélyegyenlőségre épülő világ megteremtésén dolgozunk. Célunk, hogy a partnereinkre, az ügyfeleinkre, de még a versenytársainkra is pozitív hatással legyünk.

A vállalatcsoportunk kilenc nagyvállalattal közösen új kezdeményezést indított útjára annak érdekében, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró kibocsátást. Ezt a közös célt támogatta az a tavalyi vállalásunk is, hogy 2050-re annyi szén-dioxidot fogunk eltávolítani a környezetből, mint amennyi kibocsátásához a vállalatunk 1975-ös alapítása óta közvetlenül vagy közvetve, az elektromos fogyasztásunk által hozzájárultunk. Első lépésben azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy 2030-ra karbonnegatívak legyünk. Legfrissebb fenntarthatósági jelentésünkben szerepel, hogy a bejelentés óta eltelt egy év alatt már 6 százalékkal csökkent a vállalatcsoportunk szén-dioxid-kibocsátása, amely – ha ilyen ütemben fog tovább zsugorodni – tíz éven belül megfeleződhet. Emellett 26 nagyszabású fenntarthatósági projektet támogatunk világszerte, amelyek összességében 1,3 millió tonna szén-dioxid légkörből való eltávolításához fognak hozzájárulni.

Az AI for Good globális programunk célja, hogy támogassuk azokat a környezetünk és társadalmunk fenntarthatóságát előmozdító projekteket, amelyek felismerik és kihasználják a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt évben két nyertes magyar projektet is támogathattunk.

A járványhelyzetben Magyarországon több száz iskolának segítettünk, gyakran a saját munkatársaink önkéntes munkáját is felajánlva, átállni a távoktatásra. Civil szervezetek, iskolák, közintézmények, vállalatok és kkv-k ezrei vették igénybe a Microsoft és partnerei szolgáltatásait az elmúlt fél évben, hogy képesek legyenek rövid időn belül alkalmazkodni a járvány teremtette új helyzethez, amelyben a távmunka és a digitalizáció a túlélést jelentette.

A fiatalokat igyekszünk megóvni az online térben rájuk leselkedő veszélyektől, ugyanakkor lelkesen karoljuk föl azokat, akik a kódolás, a mesterséges intelligencia megismerésével és használatával szeretnék magukat többre képessé tenni. Évek óta támogatjuk a nőket, a gyerekeket, lányokat abban, hogy közelebb kerüljenek a természettudományok és a számítástechnika világához, mert számtalan élményt, érdekességet, és persze nagyszerű karrierlehetőségeket kínálnak nekik. A Microsoft által támogatott Kódolás Órája, a DigiGirlz, a Biztonságos Internet Napjára időzített akcióink, és a pályaorientációs workshopjaink is ezt a célt szolgálják.

Magyarországon több mint 1400 informatika tanárt képeztünk tovább a HTTP Alapítvánnyal összefogva, amely során nemcsak technológiai tudásra tettek szert, hanem azzal is megismerkedhettek, hogy milyen új pedagógiai szemléletet kíván meg a digitális oktatás. A CivilTech Hub tréningközpontunkban, a NIOK Alapítvánnyal együttműködve, eddig közel 50 civil szervezetet készítettünk fel a távmunkára való átállásra.

A munkanélküliek átképzését is segítjük, hogy a rohamos sebességgel digitalizálódó világban is megtalálják a helyüket. A Green Fox Academy-vel és a HTTP Alapítvánnyal közösen indított #MyFirstApp Coding Camp nevű magyar nyelvű programozó kurzus célja, hogy felkészítse az embereket a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira azzal, hogy széles körben hozzáférhetővé teszi az alapszintű programozási tudást. A programra már az első két hét alatt több mint 2500-an jelentkeztek. A felsőoktatási intézményekkel kialakított együttműködéseink révén a felhő- és mesterséges intelligenciát beemeltük az egyetemek tananyagába. Mesterséges Intelligencia Tudásközpontokat alapítottunk vezető magyar egyetemeken, amelyek révén új kutatási programok indultak, vagy kaptak új lendületet.

Meggyőződésünk, hogy a digitalizáció jelenti a valódi akadálymentesítést. A Microsoft minden jelentős alkalmazása elérhető és használható fogyatékkal élők számára és folyamatosan ösztönözzük azokat a fejlesztéseket, amelyek által a technológia még több, valamilyen hátránnyal küzdő embertársunk számára válik elérhetővé, az ő életüket teszi jobbá.

Az Effekteam szakmai tevékenysége és az egyesületen belüli tagság milyen módon tudja támogatni a Microsoft Magyarország társadalmi felelősségvállalási, fenntarthatósági törekvéseit?

Fontos számunkra, hogy a Microsoft Magyarország minél aktívabban bekapcsolódjon a társadalom vérkeringésébe, ezért számos iparági és társadalmi szervezetnek vagyunk a tagja. Folyamatosan keressük az olyan lehetőségeket, ahol civil szervezetekkel, vagy olyan vállalatokkal, startupokkal működhetünk együtt, amelyek ugyanolyan kiemelten kezelik a fenntarthatóságot és a közösségek támogatását, mint mi magunk. Vállalatunkra jellemző a folyamatos megújulás, az innováció, így örömmel csatlakoztunk az Effekteam Egyesülethez, hiszen itt a hozzánk hasonlóan aktív és lelkes tagokkal közösen gondolkodva tehetünk egyre többet a mindannyiunk számára fontos társadalmi ügyek felkarolásáért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!