fbpx

SPAR – Már 45 SPAR üzletben van lehetőség leadni a használt sütőolajat

SPAR – Már 45 SPAR üzletben van lehetőség leadni a használt sütőolajat

A SPAR idén júniusig újabb tizenegy használt sütőolaj-gyűjtőt helyezett ki országszerte, így immár közel félszáz hiper- és szupermarketben adható le kényelmesen az egyébként környezetszennyező, de korszerű technológiával újrahasznosítható anyag. Egyetlen csepp használt háztartási étolaj is káros hatással van az élővizekre, ezért is fontos, hogy ne öntsük a lefolyóba és ne dobjuk a kukába!

Egyetlen év alatt közel 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a hazai háztartásoknál, s ennek a tetemes mennyiségnek egyelőre csak a töredéke kerül gyűjtőpontokra. A használt sütőolaj és zsiradék erősen környezetszennyező, ezért is fontos, hogy ne öntsük a lefolyókba ezeket, hanem adjuk le az arra kijelölt szelektív gyűjtőhelyeken.

A SPAR Magyarország tavaly indította el a használt étolaj és zsiradék újrahasznosítási programját, amelynek révén – egy három hónapos tesztidőszakot követően – 2021-ben kilenc hiper- és huszonöt szupermarketben állítottak fel egy-egy 800 literes kapacitású, speciális tárolót. Az élelmiszer-hulladékok gyűjtésére és feldolgozására szakosodott Biotrans Kft. a tárolókba leadott használt sütőolajat és zsiradékot a gyűjtőpontokról rendszeresen elszállítja, ülepíti, majd a felhevítést követően biodízel üzemanyag készül belőlük. A SPAR idén júniusig újabb tizenegy átvevőponttal bővítette ezt a rendszert, s az a cél, hogy a jövőben minden egyes áruházban, ahol erre lehetőség van, kialakítsanak ilyen átvételi helyeket.

A visszajelzések kedvezőek, s az eddigi eredmények is visszaigazolják a cégcsoport környezettudatos törekvéseit. Míg a program tavalyi bevezetését követően a SPAR-nál 2021 júliusától decemberig 13 ezer kilogramm használt étolaj került a kihelyezett tartályokba, addig csak az idei év első öt hónapjában ennek már több mint dupláját, 28 ezer kilogrammnyi újrahasznosítható sütőolajat és egyéb használt zsiradékot helyeztek el a vásárlók a hazai üzletlánc gyűjtőpontjain. A vevők üvegben, PET palackban vagy akár saját csomagolásukba visszatöltve is leadhatják ezt a fajta háztartási hulladékot, segítségképpen pedig egy interaktív térképén is megkereshetik, hogy mely áruházakban vannak átvevőpontok.

A helyszínek aktuális listája itt érhető el: https://www.sparafenntarthatojovoert.hu/szelektiv-hulladek

Iratkozzon fel hírlevelünkre!