fbpx

SPAR – Kétszázezer jótékony aludoboz ára jut nehéz sorsú gyerekek táboroztatására

SPAR – Kétszázezer jótékony aludoboz ára jut nehéz sorsú gyerekek táboroztatására

Idén márciustól jótékony célra is felajánlhatták a visszaváltható alumínium italdobozok árát a fogyasztók. A kezdeményezésnek köszönhetően 200 ezer doboz gyűlt össze, ami több mint 3 tonna újrahasznosítható alumíniumot jelent. A befolyt közel egymillió forintból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nehéz sorsú gyerekek nyári táborozását segíti.

A SPAR Magyarország több mint negyedszázada dolgozik együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Ennek az együttműködésnek újabb állomása érkezett el idén márciusban, amikortól egy különleges kezdeményezés jóvoltából a háztartásban összegyűlt alumínium dobozok visszaváltásakor a vásárlóknak felkínálták az adakozás lehetőségét.

A Minden Doboz Visszajár kezdeményezésnek köszönhetően a visszaváltott termék többszörösen újrahasznosul: az így összegyűjtött fémet ismét felhasználhatja a gazdaság, az adományok révén pedig szegény családok gyermekei juthatnak olyan élményekhez, amiket máshonnan nem kaphatnak meg. Idén március végétől ebben a programban 200 ezer jótékony aludoboz gyűlt össze, ami több mint 3 tonna újrahasznosítható alumíniumot jelent. Az így befolyt közel egymillió forintból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nehéz sorsú gyerekek nyári táboroztatását segíti.

A kijelölt SPAR és INTERSPAR üzletekben lévő több mint 30 automatában 2021-ben 320 tonna mennyiségben 20 millió dobozt váltottak vissza a felhasználók, ami az összes Magyarországon forgalomba hozott aludoboz közel 2 százaléka. A Returpack 2010 tavaszán helyezte ki az első aludoboz visszaváltó automatát, majd ezt követően országszerte több mint 30 ilyen gép kapott helyet, jellemzően INTERSPAR áruházakban. Évente átlagosan 20 millió dobozt váltanak vissza az itt működő gépekben, ami az együttműködés kezdete óta eltelt közel tizenkét esztendőben több mint 220 millió újrahasznosított alumíniumdobozt jelent.

A Returpack Kft. évente közel 70 millió darab, azaz több mint 1000 tonnányi alumínium italdoboz visszagyűjtésével és újrahasznosításával végzi környezetvédelmi tevékenységét. Egyedülálló szabadalmuk hazai innováció: automatáik felismerik és elfogadják az összegyűrt vagy összelapított dobozokat is. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés annak népszerűsítéséért dolgozik, hogy otthonaikban minél többen gyűjtsék a dobozokat akár szelektív hulladékként, vagy éppen ami a leghatékonyabb megoldás: vigyék el azokat a gyűjtő automatákba. Ezek használata nagyon észszerű, nincs szükség utólagos válogatásra, egy újrahasznosított doboz pedig mintegy 8 hét alatt már vissza is kerülhet újabb aludoboz formájában a boltok polcaira.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!