fbpx

Sikeres és felelős hazai vállalat csatlakozott az Effekteamhez

Sikeres és felelős hazai vállalat csatlakozott az Effekteamhez

A Bio-Fungi magyar családi vállalkozásként indult több mint 30 évvel ezelőtt és mára Közép-Európa egyik vezető gombaipari vállalatává fejlődött. A cég hosszú távú sikerének alapja a széles körű szakértelem és az innovatív technológia, de működésében fontos szerepet tölt be a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás is. Ez utóbbiakról beszélgettünk Vattamány Ágnes marketing menedzserrel.

Bolygónk védelme és a környezeti fenntarthatóság hogyan érvényesül a Bio-Fungi tevékenységében?

Hiszünk abban, hogy gyorsan változó világunkban egy cég igazán csak akkor lehet sikeres, ha működése során figyelembe veszi és tiszteletben tartja mind a hozzá kapcsolódó közösségek jóllétét, mind a bolygó szükségleteit, érdekeit. Működésünk egyes részeit már fenntarthatóbbá alakítottuk, de a jövőben stratégiai szemlélettel kell hozzáállni ennek a célnak a megvalósításához. A környezeti fenntarthatóság érdekében olyan erőfeszítéseket tettünk, mint a termelési hulladékok csökkentése és szelektív gyűjtése, a megújuló energiaforrások egyre nagyobb arányban történő használata, valamint a papírhasználat csökkentése, a digitalizáció növelése. A gombatermesztés jellegénél fogva környezetbarát, mert mezőgazdasági melléktermékekből állít elő élelmiszert, majd a letermett komposzt alapanyag a körforgásosság elvei alapján még tovább, talajjavítóként hasznosítható.

Említette a közösségek jóllétének fontosságát. Ehhez milyen módon igyekszik hozzájárulni a vállalat?

A társadalmi felelősségvállalás kiemelt szerepet kap tevékenységünkben. Nagyon fontos az egészségtudatosság, az egészséges életmód népszerűsítése, így szívügyünknek tekintjük az olyan megbetegedések megelőzésének támogatását, mint a mellrák. A 2012-ben indított GoPink! kampányunk a megfelelő szűrővizsgálatok fontosságára szeretné felhívni a figyelmet, hiszen a korai stádiumban felfedezett betegség esetén a túlélés esélye jelentősen javítható. A megfelelő táplálkozás, a mozgásban gazdag életmód mellett vegyületeivel maga a csiperkegomba is képes csökkenteni a betegség kialakulásában kockázati tényezőként felmerülő túlzott ösztrogénszintet. Így cégünk már csak emiatt is érintettnek érzi magát a küzdelemben. Egész októberben rózsaszín csomagolásban szállítjuk gombatermékeinket nagyáruházi partnereink üzleteibe, mert ez a mellrák elleni küzdelem hivatalos színe. A különleges csomagolású termékek eladásából származó bevétel egy részével is segítjük a mellrák elleni küzdelmet, ez indulás óta összesen közel 30 millió forintnyi támogatást jelent. Szintén nagy hangsúlyt fektetünk a gombafogyasztás növelésére, a gombafélék gasztronómiai felhasználására és népszerűsítésére. Ezért indítottuk el 2016-ban az országban elsőként IskolaGomba nevű programunkat, melynek célja, hogy a tanulók elméletben és gyakorlatban is megismerjék a gombák világát és megértsék, hogy a gomba milyen különleges élőlény, egyben egy nagyon finom élelmiszer is. Mindezt ún. 4. fázisú, termőre forduló alapanyaggal teli ládák kiszállításával, valamint edukációs anyagok biztosításával segítjük elő. A programban eddig 140 intézmény (óvoda, általános és középiskola, gyermekotthon) vett részt. Társadalmi felelősségvállalásunk harmadik pillére a jótékonyság. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület arany fokozatú támogatói vagyunk, az elmúlt 8 évben közel 70 tonna gombával, több mint 45 millió forint értékben támogattuk a rászorulókat. Együttműködünk a Máltai Szeretetszolgálat tarpai Jelenlét Pontjával is, ahol a már meglévő komplex szociális farm egészült ki laskagomba-termesztéssel. Ehhez szaktanácsadást és alapanyagot nyújtunk, illetve letermett gombakomposztot biztosítunk, amelyet a magaságyásokban, fóliasátrakban és a háztáji kertekben tudnak hasznosítani.

Az Effekteam tevékenységével kapcsolatban milyen tapasztalataik vannak már és mire számítanak a további együttműködés során?

Eddig workshopokon vettünk részt, melyeknek már most érzékeljük a hatását, hiszen például az ESG-vel kapcsolatos tudásunk sokat fejlődött. Reméljük, hogy a tagság változatos profiljának köszönhetően hasznos és működő gyakorlati példákat is látunk, illetve, hogy a tagszervezetekkel folytatott közös munkának és együttgondolkodásnak is pozitív eredményei lesznek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!